Yandex Metrica

Sitede Ara

Ya dağ ol ya dağa yaslan! Somali Savunma Bakanı: Deniz hakimiyetini Türkiye sayesinde tekrar ele alacağız

Ya dağ ol ya dağa yaslan! Somali Savunma Bakanı: Deniz hakimiyetini Türkiye sayesinde tekrar ele alacağız

Türkiye'nin desteğiyle Somali deniz kuvvetlerinin tekrar ayağa kaldırılacağını belirten Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, 'Afrika Boynuzu'nda güvenlik ve refah dönemi: Türkiye-Somali işbirliği' başlıklı bir makale kaleme aldı.

Dünya

05.05.2024, 12:33

Somali ve Türkiye arasında imzalanan Savunma ve Ekonomi İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın bölgesel ve küresel önemini AA Analiz için kaleme alan Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, "Dostluk ve kardeşlik üzerine kurulu olan Türk-Somali diyaloğu derinliğini tarihin köklerinden alıyor. Fakat 2011 yılında Somali'nin zor zamanlarında Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali ziyareti ile birlikte ilişkiler yeni bir boyuta ulaştı. 2011'den bugüne gelen süreçte Türkiye-Somali ilişkileri her türlü sınamayı başarıyla geçti." ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın ambargosuna rağmen: Uluslararası Zirve’de KKTC Bayrağı dalgalandı Yunanistan'ın ambargosuna rağmen: Uluslararası Zirve’de KKTC Bayrağı dalgalandı Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE SOMALİ İÇİN PARTİLER ÜSTÜ BİR KONU"

"Bugün gelinen noktada iki millet arasında tarihte eşine az rastlanır bir güven ilişkisi oluştu." diyerek analizine devam eden Somalili bakan, "Konu Türkiye olduğunda farklı kesim ve görüşlerden Somalililer aynı çerçeveden bakma noktasında tereddüt etmiyor. Yani Türkiye ile ilişkiler konusu Somali için artık partiler üstü, tartışılmaya açılamaz bir konu olma özelliği taşıyor." ifadelerini kullandı.

Son dakika: İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter düştü Son dakika: İran Cumhurbaşkanı Reisi'yi taşıyan helikopter düştü Haberi Görüntüle

ANLAŞMANIN TEMELİ 2011'DE ATILDI

Analizine devam eden Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, "Her ne kadar bu Savunma ve Ekonomi İş birliği Çerçeve Anlaşması'nın zamanlaması son dönemde yaşanan jeopolitik gerilimlere denk düşse de bu anlaşmayı hazırlayan zemin 2011'den bu yana ilmek ilmek iki millet arasında işlendi." ifadelerini kullandı. 

Avrupa'da temaslar yoğunlaştı! Bazı ülkeler harekete geçti: 'Filistin'i tanıma' kararı 21 Mayıs'ta açıklanabilir Avrupa'da temaslar yoğunlaştı! Bazı ülkeler harekete geçti: 'Filistin'i tanıma' kararı... Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE SOMALİ'YE DESTEK VERMEKTEN KAÇINMIYOR"

"Türkiye hem askeri hem de ekonomik anlamda 2011 yılından bu yana Somali'ye elinden gelen bütün desteği vermekten kaçınmıyor." diyerek analizine devam eden Mohamed Nur, "Bu nedenle de Somali halkı her fırsatta Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye'ye minnettarlığını ifade ediyor." dedi.

İsrailli aşırı sağcı bakan açıkladı! Dikkat çeken Türkiye kararı İsrailli aşırı sağcı bakan açıkladı! Dikkat çeken Türkiye kararı Haberi Görüntüle

HEM İÇERİDE HEM DE DIŞARIDA BARIŞ

Analizine devam eden Somalili bakan, "Somali, Cumhurbaşkanımızın her fırsatta ifade ettiği gibi 'hem içeride hem de dışarıda barış' istiyor ve bütün ülkelerle ilişkilerine de bu çerçevede bakıyor. Somali'nin kapıları, uluslararası hukuk çerçevesinde birlikte çalışmak isteyen bütün devletlere de açıktır. Bunun en önemli göstergesi de Türkiye ile sahip olduğumuz yüzlerce yıllık dostane ilişkilerimizdir." dedi.

TCG KINALIADA'yı selamlayan savaş uçağı denize çakıldı TCG KINALIADA'yı selamlayan savaş uçağı denize çakıldı Haberi Görüntüle

TÜRK-SOMALİ İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM

Söz konusu analize devam eden Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, "İki halk arasında yarattığı heyecandan da anlaşılacağı üzere Türkiye ile yapılan bu tarihi anlaşma Türk ve Somali halkları için yeni bir dönemin başlangıcına işaret ediyor." dedi.

"Bu anlaşmayla Türk dostlarımızla ortak çalışma arzumuzu, birbirimize duyduğumuz güveni ve uluslararası güvenliğin önemine inancımızı bütün dünyaya ilan ettik." diyen  Mohamed Nur, "Bilinmesi gerekir ki bu anlaşmanın jeopolitik çıktıları bütün uluslararası toplumun çıkarlarını koruyacaktır. En son Yemen örneğinde görüleceği üzere Somali'nin jeopolitik konumu ve bu konum etrafında dönen politik süreçler bütün dünyanın refahının ve huzurunun anahtarlarındandır." ifadelerini kullandı.

1300 asker vuruldu, sınır hattında yeni cephe açıldı, taarruz devam ediyor 1300 asker vuruldu, sınır hattında yeni cephe açıldı, taarruz devam... Haberi Görüntüle

SOMALİ'DE TERÖRÜN SONU GELİYOR

Analizine devam eden Somalili bakan, Anlaşma kapsamında elde edilecek ve bütün uluslararası toplumu ilgilendiren en önemli kazanım Türkiye'nin desteğiyle Somali deniz kuvvetlerinin tekrar ayağa kaldırılmasıdır. Bu anlaşma kapsamında Türk dostlarımızın desteğiyle yetkin ve kendine yeten bir Somali Deniz Kuvvetleri'nin kurulması için çaba harcanacaktır. Bu süreç bir domino etkisi doğuracaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunan basınına konuştu: Türkiye'nin olmadığı enerji projesi başarılı olamaz! Cumhurbaşkanı Erdoğan Yunan basınına konuştu: Türkiye'nin olmadığı enerji projesi başarılı... Haberi Görüntüle

"DOSTA GÜVEN DÜŞMANA KORKU VERİYOR"

"Yetenek kazandırılan Somali deniz kuvvetleri kısa sürede Somali denizlerinde iç savaş sonrası kaybolan hakimiyeti tekrar ele alacaktır." diyen Somali Savunma Bakanı Abdulkadir Mohamed Nur, "Dosta güven düşmana korku veren, bütün dünyada kendi adından saygı ile söz ettiren Türk Donanması tarafından yetiştiren Somalili denizciler Somali kara sularında ulusal ve uluslararası her türlü yasadışı faaliyetin kökünü kazıyacaktır. Somalili denizcilerin Somali sularında deniz hakimiyetini tekrar ele alması kaçak avcılık, korsanlık ve benzeri bütün uluslararası toplumu ilgilendiren sorunların çözümü içim elzemdir." ifadelerini kullandı.

Analizine devam eden bakan, "Bunların hepsinin ötesinde Somali'de halihazırda bulunan ve sonunu getirmek için çaba harcadığımız Eş-Şebab'ın kökünün kazınması için Somali denizlerinde hakimiyetin tekrardan sağlanması gerekliliği artık kaçınılmazdır. Çünkü Eş-Şebab terör örgütü iç savaş sonrasında kontrol sağlanamamış bu deniz alanları sayesinde kendisine lojistik yolları açıyor. Bu deniz lojistik yollarından elde edilen her bir mühimmat ise başta Somali halkı olmak üzere bütün uluslararası topluma sıkılan kurşunlar olarak geri dönüyor." dedi.

Slovak başkan Robert Fitzo'nın durumu nasıl? Suikastin arkasında kim var? Slovak başkan Robert Fitzo'nın durumu nasıl? Suikastin arkasında kim var? Haberi Görüntüle

AFRİKA BOYNUZU'NDA YENİ REFAH ADASI

"Anlaşma paha biçilmez Somali deniz kaynaklarını barındıran Somali Münhasır Ekonomik Bölgesi'nden elde edilen kaynakların çeşitlendirilmesine ve geliştirilmesine imkan sağlayacaktır." diyerek sözlerine devam eden bakan, "Yani gelişmekte olan mavi ekonomimizi güçlendirecek, temel ekonomik sektörleri canlandıracak hem kendi vatandaşlarımızın hem de Afrika Boynuzu bölgesinin refahını artıracaktır. Anlaşma ile Somali'de devam eden sorunların çözümü ve Somalililerin refahı için gerekli olan maddi ihtiyaçlar, Türkiye'nin sağladığı destek ile Somali'nin kendi zengin doğal kaynaklarından elde edilecektir." ifadelerini kullandı.

Analizine devam eden bakan, "Bu kaynakların, rengini bayrağımıza verdiğimiz denizlerimizden çıkarılıp kullanabilmesi için 2 temel noktada Türkiye'nin kapsamlı desteği önem arz ediyor. Birincisi Türkiye'nin yardımıyla Somali Münhasır Ekonomik Bölgesi'nin güvenliğinin her manada sağlanmasıdır. İkincisi ise bu kaynakların çıkarılması noktasında Türkiye'nin gelişmiş teknik kapasitesinin Somali'ye yol göstericilik yapmasıdır. Somali halkının kararlılığı ve Türkiye'nin vereceği güvenlik ve teknik alanlardaki kapsamlı destek ile Somali ekonomisi tekrardan geçmiş güzel günlerine dönecektir." ifadelerini kullandı.

GTA 6'nın çıkış tarihi belli oldu: Rockstar Games duyurdu: O tarihte hazır olacak GTA 6'nın çıkış tarihi belli oldu: Rockstar Games duyurdu: O... Haberi Görüntüle

ULUSLARARASI TOPLUMUN BARIŞINA HİZMET EDEN ANLAŞMA

"Bütün bunlar göz önüne alındığında görülecektir ki imzalanan anlaşma sadece Somali'nin güvenliğine ve refahına katkı sağlamayacak aynı zamanda da doğrudan bölgesel ve küresel güvenliğe destek olacaktır." diyen bakan, "En önemlisi de Somali'yi, bölge devletlerini ve bütün küreyi tehdit eden El Kaide'nin en canlı kolu olan Eş-Şebab'ın sonunun getirilmesi çalışmaları hızlanacaktır. Bu nedenle de Türkiye ile imzaladığımız bu anlaşmanın Somali'nin iyiliğini ve uluslararası toplumun güvenliğini isteyen bütün aktörler tarafından takdirle karşılanacağı muhakkaktır." şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading