Yandex Metrica

Slovak başkan Robert Fitzo'nın durumu nasıl? Suikastin arkasında kim var?

Dün akşam saatlerinde suikaste uğrayan Robert Fitzo hakkında açıklamalarda bulunan başbakan yardımcısı, "Hayatta kalacak" demişti. Olaya ilişkin açıklama yapan Dışişleri bakanı ise saldırının nedenini "siyasi" olarak yorumladı. 

Dünya

19.05.2024, 23:22

Slovak basınında çıkan haberlere göre, dün Çarşamba günü vatandaşları selamlarken kurşunlarla ağır yaralanan Slovakya Başbakanı Robert Fičo, geçirdiği uzun bir ameliyatın ardından bilincine kavuştu. Ne TA3 televizyon ağı ne de Dennik gazetesinin dijital baskısı, 59 yaşındaki merkez sol milliyetçi popülist politikacının durumu hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba Çarşamba gecesi BBC'ye yaptığı açıklamada, Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun hayatının artık tehlikede olmadığını söyledi. Banska Bystrica'daki bir hastaneye kaldırılan ve uzun bir ameliyat geçiren başbakana yönelik suikast girişimi karşısında "şok" olduğunu söyledi . "Neyse ki bildiğim kadarıyla ameliyat iyi geçti. Eninde sonunda kurtulacağını tahmin ediyorum... Durum şu anda hayati tehlike arz etmiyor" diye vurguladı.

Hükümete göre daha önce Bay Fitzo'nun hayatı ciddi tehlike altındaydı. O tarihten bu yana resmi bir açıklama ya da açıklama yapılmadı.

250 firma birleşti robot ordusu kuruluyor! Gizli depolarda hummalı çalışma! Direkt cepheye gidecekler 250 firma birleşti robot ordusu kuruluyor! Gizli depolarda hummalı çalışma!... Haberi Görüntüle

SUİKASTİN ARKASINDA NE VAR?

Fail olduğu iddia edilen 71 yaşındaki yazar polis tarafından tutuklandı ve halen gözaltında tutuluyor. İçişleri Bakanı Matus Sutai Estok'a göre Slovak başbakanına yönelik suikast girişiminin nedeni "siyasi" idi. 

Tutuklanan ve Slovakya Başbakanı Robert Fico'yu yakın mesafeden vurmakla suçlanan kişi, aslen ülkenin orta kesiminden olan 71 yaşındaki yazar Yuri Tsindula'dır.

Slovakya Başbakanı Robert Fico

İçişleri Bakanı Matus Sutai Estok gazetecilere, basında çıkan haberlere göre Dúha (Gökkuşağı) edebiyat kulübünün kurucularından biri olan saldırganın kimliği sorulduğunda "Sanırım bunu doğrulayabilirim" dedi.

Slovak basınında yer alan yayınlarda yazarın özellikle üç şiir kitabı yayımladığı ve Slovak Yazarlar Birliği üyesi olduğu belirtilmektedir.

Derneğe 2015'ten bu yana üye olduğunu Facebook üzerinden doğrulayan kuruluş, saldırının faili olduğunun tespit edilmesi halinde "bu aşağılık kişinin üyeliğinin derhal iptal edileceğini" de sözlerine ekledi.

Geçmişten bugüne! ABD'nin kanlı siyaseti: Suikasta uğrayan ABD başkanlarından 4'ü öldü, 5'i kurtuldu Geçmişten bugüne! ABD'nin kanlı siyaseti: Suikasta uğrayan ABD başkanlarından 4'ü... Haberi Görüntüle

"SİYASİ MOTİVASYON"

Şüphelinin oğlu aktuality.sk haber sitesine babasının yasal olarak silah sahibi olduğunu ve ateşli silah ruhsatı bulunduğunu söyledi.

Babasının Sayın Fitso'ya karşı hisleri sorulduğunda ise şu cevabı verdi:

“Size tek bir şey söyleyebilirim: O, ona oy vermedi. Söyleyebileceğim tek şey bu."

Yazarın çeşitli beyanları sosyal paylaşım sitelerinde mevcuttur.

Sekiz yıl önce internete yüklediği bir videoda şunları söylüyordu: “Dünya şiddet ve silahlarla dolu. Dünya çıldırmış gibi görünüyor."

Levice'de "şiddete karşı hareket" kurduğunu ve web sitesinde "amacı toplumda şiddetin yayılmasını önlemek olan bir siyasi parti" olduğunun belirtildiğini de sözlerine ekledi. "Siyasi motivasyon"

Kızılelma kâbusumuz olacak! Hindistan medyasında dikkat çeken analiz: Türklerin İHA'sı neden bu kadar değerli? Kızılelma kâbusumuz olacak! Hindistan medyasında dikkat çeken analiz: Türklerin İHA'sı... Haberi Görüntüle

SLOVAKYA'DA OHAL 

Savunma Bakanı Robert Kaliniak, daha önce gözyaşlarını tutamayarak, 59 yaşındaki Başbakan Fitzgerald'ın durumunun "çok ciddi" olduğunu söylemişti.

Görgü tanıklarının ifadesine göre merkez soldaki milliyetçi popülist hükümet başkanına saldırı sırasında en az beş el ateş edildi.

İçişleri Bakanı Estok, saldırının nedeninin "siyasi" olduğu yorumunu yaptı.

Davayla ilgili bilgilerin yayınlanmasına uygulanan resmi ambargoya rağmen Slovak TV kanalı TA3, fail olduğu iddia edilen kişinin "hükümet politikasına katılmadığını" söyleyen ve özellikle Fico hükümetinin kamu radyo ve televizyon RTVS'sini kapatma kararına atıfta bulunan bir videosunu yayınladı. haftalardır protestolar yapılıyor.

Politikacıları ve gazetecileri korumaya yönelik tedbirlerin arttığını duyuran Estok, her kesimden politikacıyı "sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla muhaliflerine karşı nefreti kışkırtmayı" bırakmaya çağırdı.

Liberal muhalefet lideri Michal Simecsa, akşam saatlerinde hükümete karşı yapılacak protesto da dahil olmak üzere, dün öğleden sonra yapılması planlanan tüm gösterilerini süresiz olarak iptal etti.

Slovak ulusal delegasyonunun dün yapılması planlanan toplantısı zaten süresiz olarak ertelendi.

Suikast girişimi nasıl gerçekleşti TASR ajansının bildirdiğine göre,  silahlı saldırıların , Bratislava'nın  yaklaşık 180 kilometre dışında, Slovakya'nın merkezindeki Hadlova şehrinde Slovak hükümetinin yaptığı toplantıdan kısa bir süre sonra Çarşamba günü öğle saatlerinde meydana geldiği  hatırlatılıyor. Slovak medyasına göre hedef, "Kültür Evi" önünde taraftarları selamlarken yaralanan   ve hastaneye kaldırılan ülkenin başbakanı  Robert Fico'ydu. Reuters'in haberine göre 59 yaşındaki Ficho'nun karnından yaralandığı iddia edilirken, saldırgan da Hadlova Meydanı yakınlarında silahlı saldırıların hemen ardından tutuklandı. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading