Yandex Metrica

Profesör Küçükusta'dan kafa karıştıran mamografi açıklaması! Taramanın kendisi...

Meme kanseri teşhisinde yüzde 95 oranında doğru sonuç veren mamografi 40 yaşından itibaren yapılması gereken bir tarama. Ancak Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta bu konuda kafa karıştıran bir paylaşım yaptı. Küçükusta mamografinin kendinin kanser sebebi olduğunu söyledi. Peki gerçek ne?

Sağlık

15.05.2024, 15:13

Covid 19 başta olmak üzere yaptığı açıklamalarla gündem yaratan Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta şimdi de meme kanserine yönelik bir paylaşım yaptı. 

40 yaşından itibaren yılda bir yapılması gereken mamografi uygulamasına değinen Küçükusta, bu cihazın kendisinin kanser sebebi olduğunu dile getirdi. 

MHRS'de onaylı randevu dönemi! Onay verip gelmeyenler dikkat! İşte 10 soruda yeni sistem MHRS'de onaylı randevu dönemi! Onay verip gelmeyenler dikkat! İşte 10... Haberi Görüntüle

Ekmekleri sakın burada saklamayın! Bakterilerle doluyor! Uzmanlar en iyi saklama yerini açıkladı Ekmekleri sakın burada saklamayın! Bakterilerle doluyor! Uzmanlar en iyi saklama... Haberi Görüntüle

"MAMOGRAFİ TARAMASINI DAYATANLAR..."

Ünlü Profesör paylaşımında takipçilerine "mamografi taramasını dayatanlardan meme kanserinin aslında önlenebilir bir hastalık olduğunu duyuyor musunuz?" diye sordu.

Bu kahveyi zayıflamak için içiyorsanız dikkat! Uzmanlar hiçbir etkisi olmadığını açıkladı Bu kahveyi zayıflamak için içiyorsanız dikkat! Uzmanlar hiçbir etkisi olmadığını... Haberi Görüntüle

MAMOGRAFİNİN KENDİSİ MEME KANSERİ SEBEBİ

Küçükusta yine aynı kişilerin, bazı kozmetiklerin, saç boyalarının, tarım zehirlerinin, sosis salam gibi işlenmiş etlerin, hareketsizliğin, sigara ve alkolün, hormon tedavisi ve doğum kontrol haplarının, emzirmemenin, bizzat mamografinin kendisinin meme kanseri riskini artırdığını söylediklerini ima etti. 

Profesörün kafa karıştıran bu açıklamalarına kullanıcılar farklı yorum yapsa da akla "mamografi gerçekten kansere sebep olur mu?" soruları geldi. 

Zira mamografi çekiminde bir miktar radyasyona maruz kalınabiliyor. 

Menopozdaki sıcak basmalarına son! Japonların tükettiği o yiyecek terlemeleri kesiyor Menopozdaki sıcak basmalarına son! Japonların tükettiği o yiyecek terlemeleri kesiyor Haberi Görüntüle

Beslenme uzmanı en zararlı meyveyi açıkladı! Şeker komasına sokuyor Beslenme uzmanı en zararlı meyveyi açıkladı! Şeker komasına sokuyor Haberi Görüntüle

KANSER İHTİMALİ YOK DENECEK KADAR AZ

Ancak Radyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Nurdan Barça'ya göre bu işlem sırasında alınan radyasyon dozu, bir kişinin 3 ayda normal olarak maruz kaldığı radyasyon dozu ile aynı. 

Radyasyona bağlı kanser oluşma olasılığı özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlarda yok denebilecek kadar az.

Türk Radyoloji Derneğinden Prof. Dr. Şebnem Örgüç de konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

“Ömür boyunca tarama programına katılan bir kadında mamografi kaynaklı radyasyondan kanser oluşma oranı istatistiksel olarak 10 bin-100 binde 1 kadar hesaplanmaktadır.” 

Ünlü doktor Mehmet Öz'den herkes için sağlık testi: Eğer bel çevreniz boyunuzun yarısı ise.. Ünlü doktor Mehmet Öz'den herkes için sağlık testi: Eğer bel... Haberi Görüntüle

YANLIŞ SONUÇ OLASILIĞI DA VAR

Meme kanserini tespit etmek için meme röntgenini çeken bir tarama aracı olan mamografi erken teşhiste kilit noktası. 

Meme taraması için günümüzde etkinliği kanıtlanmış tarama yöntemi mamografi toplamda yüzde 10 ila 30 oranında yanlış negatif sonuç olasılığı bulunabiliyor. 

Menopozdaki sıcak basmalarına son! Japonların tükettiği o yiyecek terlemeleri kesiyor Menopozdaki sıcak basmalarına son! Japonların tükettiği o yiyecek terlemeleri kesiyor Haberi Görüntüle

40 YAŞINDAN İTİBAREN ÖNERİLİYOR

25 yaşından küçük kişilere önerilmeyen uygulama 40 yaş ve üzerinde her kadına yılda bir kez çekilmeli. 

Eğer ailede meme kanseri hikayesi varsa; ailede en küçük yaşta meme kanseri tanısı alan kişiden 10 yıl önce mamografi çekimine başlanmalı.

'Bana bir şey olmaz' demeyin! Bu hastalık çok sinsi ilerliyor! Kardiyolog Muhammed Keskin o yaş grubundakileri uyardı 'Bana bir şey olmaz' demeyin! Bu hastalık çok sinsi ilerliyor!... Haberi Görüntüle

ACI VEYA AĞRIYA SEBEP OLUR MU?

Mamografi ile ilgili çoğu kadının korktuğu şey ağrı veya acı hissi olup olmadığı. 

İstatistiklere göre işlemi yapılan kişilerin yüzde 45’i acı hiç hissetmiyor, yüzde 40’ı çok az acı hissediyor ve diğer yüzde 15’i ise bu işlemin ağrılı olduğunu bildiriyor. 

Standart bir kanser tarama mamogramı başlangıçtan bitişe kadar genellikle yaklaşık 15 dakika sürüyor. 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve yaşam kaybına neden olan bir kanser türü. 

Başlangıç döneminde yavaş ilerleyen hastalık ilerleyen dönemlerde bazı belirtiler gösterebiliyor. 

İşte dikkate alınması gereken bazı işaretler:

  • Meme dokusunda ağrı hissi,
  • Memenin büyümesi,
  • İki meme arasında şekil farklılığı,
  • Adet dönemlerinde daha önce hissedilmemiş şiddette ağrı,
  • Meme cildinde kalınlaşma ya da tahriş,
  • Memede veya koltuk altında ele gelen ağrısız şişlik ya da kitle,
  • Meme başında çökme, renk değişimi gibi yapısal farklılıklar,
  • Meme başında kızarıklık ya da yara,
  • Meme başında soyulma, döküntü,
  • Meme başından pembe veya kırmızı renkte akıntı gelmesi,
  • Halsizlik,
  • Yorgunluk,
  • Kilo kaybı.

Habere Tepki Ver

1

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading