Şeker, doymuş yağ ve işlenmiş gıdalar açısından zengin olan Batı tarzı beslenme sağlıksız olmak isteyenler için bire bir.
Bilim adamları, bu diyetin kolon kanseri vakalarındaki artışa önemli bir katkı sağladığını tespit etti.
Geçmişteki 176 çalışmanın kapsamlı bir incelemesi, diyet ile kolon kanseri arasında anlamlı bir korelasyon olduğunu doğruladı.
Bilim adamları, Batı tarzı beslenmeyi kolon kanseri vakalarının artışındaki başlıca suçlu olarak tanımladı.
Çok fazla şekerli gıda tüketen kadınların sonu o hastalık! Tedavisi...OBEZİTEYE YOL AÇAN BAKTERİLERİ ÇOĞALTIYOR
Eş zamanlı olarak Batı tarzı beslenme, bağırsak bakteri çeşitliliğinin azalmasına yol açarak özellikle obeziteyle bağlantılı Bacteroides türlerinin çoğalmasını teşvik ediyor.
Lif, meyve ve sebze açısından oldukça düşük olduğu için lifin parçalanmasında da zorluğa neden oluyor.
Aynı zamanda bağırsak iltihabını azaltmak için gerekli olan kısa zincirli yağ asitlerini üreten bakteri türlerinin eksikliğine de yol açıyor.
Kronik inflamasyon, hücrelerde yıkıcı mutasyonlara yol açarak kansere dönüşme olasılığını artırabiliyor.
Özellikle pizza, patates kızartması ve donut gibi aşırı işlenmiş gıdalar yüksek inflamasyon seviyelerini tetikleyerek sağlık risklerini daha da artırıyor.
Pandemi ergenleri vurdu! Beyinlerindeki garip değişim bilim insanlarını bile şaşırttı Süper bakteri için tüyler ürperten uyarı: 40 milyon kişi ölebilirEN SAĞLIKLISI AKDENİZ DİYETİ
Buna karşılık meyve, sebze, zeytinyağı ve yeşil çay gibi protein açısından zengin yiyeceklerin bol olduğu yeşil Akdeniz diyeti ise, incelenen tüm diyetler arasında sağlıklısı.
Bu diyet sadece çok çeşitli temel besinleri sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sağlığı teşvik eden bakterilerin çoğalmasını da teşvik ediyor.
Hücresel hasar ve hastalıkla ilişkili bakterilerin varlığını önemli ölçüde azaltıyor.
Daha sağlıklı bir bağırsak mikrobiyomunu teşvik eden yeşil Akdeniz diyetinin, kolon kanserini önlemede ve genel sağlığı geliştirmede güçlü bir müttefik olduğu da araştırma kapsamında belirlendi.
Kilo kaybı için teşvik edilen ve kronik kabızlığı gideren yüksek lifli diyetlerin aynı zamanda kolon kanseri, tip 2 diyabet ve inflamasyona karşı koruyucu bir etki gösterdiği ortaya çıktı.
Yüksek lif alımı, bağırsak mikrobiyomunu değiştirerek, kısa zincirli yağ asitleri gibi yararlı bileşikler üreten Lactobacillus ve Bifidobacterium bakterilerinde önemli bir artışa yol açtı.
Sinirliyken kaşınmak normal mi? Sinirsel kaşıntı belirtileri nelerdir? Tedavisi var... Beslenme uzmanı kolorektal kanserden koruyan içeceği açıkladı! Her gün içen...BİTKİ BAZLI BESLENME BAĞIRSAK DOSTU
Araştırmada bitki bazlı beslenmenin faydaları da vurgulandı.
Bu tür bir beslenme, bitkilerde bulunan polifenollerin faydalı bakterilerin büyümesini teşvik etmesi nedeniyle kolon kanseri riskini önemli ölçüde azalttı.
Bu diyetin, çeşitli bakteriyel hastalıklarla mücadele ettiği ve genel bağırsak sağlığını iyileştirdiği bilinen Akkermansia adlı bir bakteri grubunun varlığını özellikle arttırdığı görüldü.
Bunları her gün yiyenlerin vay haline! Kalpten götürüyor Meğer mutluluğun çaresi antidepresanlar değilmiş! O vitamin serotonin patlaması yaşatıyorKIRMIZI ETE DİKKAT!
Ancak bilim insanları, kırmızı et açısından zengin, yüksek proteinli diyetlerle ilgili endişelerini dile getirdi.
Etin parçalanması sırasında hidrojen sülfit açığa çıkıyor ve bu da yakındaki hücrelere zarar veren mutasyonlara neden oluyor.
Telefon bağımlısı ebeveynlerin çocukları incelendi! Okuyunca canınız sıkılacak50 YAŞ ÜSTÜ RİSKLİ
50 yaş altı kolon kanseri vakalarında endişe verici bir artış var.
Her yıl tahminen 17 bin genç bu hastalığa yakalanıyor.
20'li yaşların sonlarında ve 30'lu yaşların başlarında olanlarda bu oran yüzde 70 civarında arttı.
Ayrıca safra kanalı, meme ve apandis kanserleri de dahil olmak üzere diğer kanser türleri de genç bireyler arasında hızla artıyor.
Yapılan bir araştırmada enerji içeceklerinde bulunan bir katkı maddesinin kanser hücresi büyümesinde potansiyel bir yakıt olduğu belirtildi.
Yorum Yaz