Yandex Metrica

Bu belirtiler çocuğunuzun erken ergenliğe girdiğini gösteriyor! Doktora gitmek gerekli mi?

Anne babaların çocuklarını büyütürken en çok zorlandığı dönem olan ergenlik bazen çok küçük yaşlarda başlayabiliyor. Erken ergenlik adı verilen bu durumun kendine has bazı işaretleri var. Peki aileler bunu nasıl anlayacak? Erken ergenlik tehlikeli mi? Doktora gitmek gerekiyor mu?

Sağlık

11.03.2024, 08:04

İnsan gelişiminin belki de en zorlayıcı dönemi ergenlik. Normal şartlarda kız çocuklarında 8 ila 13, erkek çocuklarında ise 9 ila 14 yaş arası olan ergenlik günümüzde farklı nedenlerden dolayı daha erken görülmeye başladı.

Cinsel olgunluk belirtilerinin kızlarda 8, erkeklerde 9 yaşından önce ortaya çıkması durumuna erken ergenlik adı veriliyor. Bu durumdaki bir çocuğun bazen tedavi edilmesi gerekebiliyor. 

Ömrü uzatan 6 baharat! Uzman Davut Dal ısrarla tavsiye ediyor! Yiyen yüz yaşını görüyor Ömrü uzatan 6 baharat! Uzman Davut Dal ısrarla tavsiye ediyor!... Haberi Görüntüle

İLK BELİRTİSİ KASIKTA KILLANMA

Bir kızda gerçek ergenliğin ilk belirtileri meme gelişimi ve bir erkekte testis büyümesi iken, erken ergenlikte kasıkta erken tüylenme görülüyor. Ergenliğin bir başka belirtisi de, çocuklarda gözle görülür bir büyüme atağı olması. Bu erken olursa beklendiği kadar uzun olmama riski var. Çünkü ergenliğe daha erken başlandığı için, büyüme de daha erken durduracak.

5 yaşından küçük çocuk ekrana bakarsa ne olur? Psikolog korkunç sonucu açıkladı 5 yaşından küçük çocuk ekrana bakarsa ne olur? Psikolog korkunç... Haberi Görüntüle

ERKEN ERGENLİĞİN SEBEBİ NE?

Bilim adamlarına göre erken ergenliğin sebebi henüz belli değil, birçok faktör onu tetikleyebilir. Siz veya aile üyeleriniz erken veya geç ergenlik yaşadıysanız, çocuğunuzun bunu aynı zamanlarda yaşama olasılığı yüksek. Ancak bazı araştırmalar, bu durumun genetik mutasyonlardan kaynaklandığını gösteriyor. Örneğin, KISS1 genindeki ve KISS1 reseptöründeki varyasyonlar, hipotalamusun gonadotropinler adı verilen ve daha sonra vücuda ergenliğin başlangıcını işaret eden hormonları salmasına neden olabilir.

Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu ortaya çıktı Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu... Haberi Görüntüle

Çocuğunuz küçük pil yutarsa hemen bal yedirin! İşte nedeni Çocuğunuz küçük pil yutarsa hemen bal yedirin! İşte nedeni Haberi Görüntüle

YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİKLERİ ETKİLİ

Yaşam tarzı değişiklikleri de erken ergenlikte bir rol oynayabilir. Araştırmacılar, erken ergenlik teşhisi konan kızların Vücut Kitle Endeksinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Ekran süresinin artması ve fiziksel aktivitede önemli bir düşüş de bu duruma katkıda bulundu. 1977 ile 2013 yılları arasında yürütülen ergenlik zamanlaması araştırması, meme gelişim yaşının her on yılda üç ay azaldığını buldu. 

Erken ergenlik nadir olsa da, günümüzde daha fazla çocuk daha genç yaşta ergenlik döneminden geçiyor. ABD ve Avrupa'dan gelen verilere göre kızların ilk regl olma yaşlarında büyük bir düşüş var. Erkeklerde erken ergenlik yaygın olmamakla birlikte, ortalama ergenlik yaşı 1993 ile 2008 arasında oldukça düştü. 

Hazır dondurma sevenler bu haber size! İçinde bir tek dışkı yok! İşte midenizi bulandıracak o görüntü Hazır dondurma sevenler bu haber size! İçinde bir tek dışkı... Haberi Görüntüle

SİYAHİ KIZLAR 5 AY ERKEN REGL OLUYOR

Araştırmalara göre erken ergenlik ırklara göre de farklılık gösteriyor. Siyah kızların ilk adetlerini 12 yaşında alma olasılıkları daha yüksekken beyaz kızların ise beş ay sonra adet gördükleri belirtiliyor. 

Çocuğu geç yatıp az uyuyanlar mutlaka okusun! Beyindeki öyle bir şeye yol açıyor ki Çocuğu geç yatıp az uyuyanlar mutlaka okusun! Beyindeki öyle bir... Haberi Görüntüle

NE ZAMAN DOKTORA GİTMELİ? 

Uzmanlar çocuğun büyümesinin yılda 4 santimden fazla olması durumunda bir doktora danışılmasını öneriyor. Alarm ise erken ergenliğin çok erken, örneğin 4 veya 6 yaşlarında ortaya çıkması durumunda veriliyor. Bu son derece nadir olmakla birlikte, ergenliğin başlangıcından sorumlu olan hipofiz bezini aktive edebilecek belirli beyin tümörlerinden kaynaklanabilir. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading