Yandex Metrica

İşte depresyonun 1 numaralı belirtisi! Tahmin ettiğiniz gibi üzüntü değil

Depresyon zaman zaman herkesin yaşadığı bir ruhsal değişim. Genellikle üzüntü ve kötü ruh hali ile kendisini gösteren bu durumun aslında belki de hiç bilinmeyen bir belirtisi var.  Ruh Sağlığı Profesörü Ciara McCabe depresyonda olduğunuzu gösteren en önemli belirtiyi açıkladı.

Sağlık

20.05.2024, 18:27

Depresyondan bahsederken çoğu insanın düşüncesi, üzüntü ve kötü ruh hali oluyor. 

Reading Üniversitesi Nörobilim, Psikofarmakoloji ve Ruh Sağlığı Profesörü Ciara McCabe'ye göre depresyonun bazen gözden kaçan bir diğer yaygın belirtisi, eskiden keyif aldığınız şeyleri artık ilginç veya eğlenceli bulmadığınız hissi.

Sivrisinekler en çok bu renkleri seviyor! Okuyan yaz boyu ısırıktan korunuyor Sivrisinekler en çok bu renkleri seviyor! Okuyan yaz boyu ısırıktan... Haberi Görüntüle

YETİŞKİNLERİN YÜZDE 75'İNİ ETKİLİYOR

Anhedoni olarak adlandırılan bu durum depresyondaki gençlerin ve yetişkinlerin yüzde 75'ini etkiliyor. 

Bu psikolojik durum, kişinin daha önce keyif aldığı etkinliklerin tümüne olan ilginin veya zevkin azalması olarak tanımlanıyor. 

Süresi art arda en az iki haftaya ulaştığında, kişi üzgün ya da kötü bir ruh halinde olmasa bile, bu durum depresyonun bir göstergesi olabiliyor. 

Çocuğunuz küçük pil yutarsa hemen bal yedirin! İşte nedeni Çocuğunuz küçük pil yutarsa hemen bal yedirin! İşte nedeni Haberi Görüntüle

Vegan beslenme sağlık için yetersiz bulundu! Araştırma sonucu şaşırtıyor Vegan beslenme sağlık için yetersiz bulundu! Araştırma sonucu şaşırtıyor Haberi Görüntüle

ANHEDONİ ŞİDDETİ KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİYOR

Anhedoni, depresyonun yanı sıra şizofreni, anksiyete ve Parkinson hastalığı gibi diğer bozuklukları da işaret edebiliyor. 

Bazıları için bu motivasyon eksikliği okula gitmek veya arkadaşlarını görmek gibi belirli şeylerle sınırlıyken, diğerleri için durum daha şiddetli olabiliyor.

Kişi bir şey yapmak, hatta yaşamak bile istemeyebiliyor. 

Artık doya doya ekmek yiyeceksiniz! Kilo aldırmıyor, aksine zayıflatıyor! Artık doya doya ekmek yiyeceksiniz! Kilo aldırmıyor, aksine zayıflatıyor! Haberi Görüntüle

İLAÇLAR SONUÇ VERMİYOR

Profesöre göre, depresyon hastalarına önerilen psikoterapi veya antidepresan ilaçlar vakaların yarısından fazlasında sonuç vermiyor. 

İnsanların neredeyse yüzde 30'u ise depresyonun şiddetine bağlı olarak değişiklik yaptıktan sonra bile bir iyileşme göremiyor. 

Uzman, çoğunlukla serotonini hedef alan bilişsel davranışçı terapi veya antidepresanlar gibi yaklaşımların başarısızlığının, anhedoniyi ele almaya yeterince odaklanmamalarından kaynaklandığını öne sürüyor.

60'ından önce kalp krizi geçirenleri bekleyen tehlike! İleriki yaşlarda o hastalık ihtimali yükseliyor 60'ından önce kalp krizi geçirenleri bekleyen tehlike! İleriki yaşlarda o... Haberi Görüntüle

Yıllarca yanlış biliyormuşuz! Gece bu kuruyemişi yemek kilo aldırmıyormuş! Mışıl mışıl uyutuyor Yıllarca yanlış biliyormuşuz! Gece bu kuruyemişi yemek kilo aldırmıyormuş! Mışıl... Haberi Görüntüle

DAVRANIŞSAL AKTİVASYON TEDAVİSİ SORUNU ÇÖZEBİLİR

Öte yandan anhedoni neşeyi azalttığından, Davranışsal Aktivasyon gibi tedaviler, kişiyi zevk duygusunu yeniden kazanmaya yönelik basit, pratik adımlar atma sürecine sokarak daha etkili olabiliyor. 

Anhedonia'nın karmaşıklığının yarattığı zorluklara rağmen, bununla başa çıkmaya yardımcı olabilecek tedaviler var.

Anhedonia'yı hedef alan psikoterapilere ek olarak, yeni bir pilot çalışma, tam olarak zevk eksikliğine odaklanan ve bireylerden hem pozitif hem de negatif duygulara odaklanmalarını isteyen yeni bir yaklaşım olan Artırılmış Depresyon Terapisinin (ADepT) ortaya çıktığını gösterdi.

Bu neyindeki dopamini artırmayı amaçlayan antidepresan ilaçlarla yapılan tedaviden kaynaklanıyor olabilir. 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading