Yandex Metrica

Çocuğunuz yumurta yediğinde hapşırmaya mı başlıyor? Sebebine çok şaşıracaksınız

En besleyici kahvaltılık olan yumurta özellikle çocuklarda alerjiye yol açabiliyor. Tüketildikten sonra bazı belirtilerle ortaya çıkan bu alerji acil müdahale yapılmazsa bilinç kaybına bile yol açabiliyor. 

Sağlık

07.05.2024, 13:53

Özellikle çocuklarda sık görülen yumurta alerjisi mutlaka tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık. 

Yumurta veya yumurta içeren yiyecekleri yedikten sonra birkaç dakika veya saat sonra ortaya çıkan alerjik belirtiler kişinin hayatını alt üst edecek kadar şiddetli olabiliyor. 

Kuş gribi ilk kez ineğe temas eden bir insanda görüldü! En önemli belirtisi... Kuş gribi ilk kez ineğe temas eden bir insanda görüldü!... Haberi Görüntüle

YUMURTA NEDEN ALERJİ YAPAR?

Yumurta alerjisinin temel nedeni ham madde olarak ürünün beyazında başta ovalbumin olmak üzere 20'den fazla glikoprotein olan ana alerjenler bulunması. 

Yapılan araştırmalarda, çiğ formunun pişmiş formuna göre daha çok alerjen etki gösterdiği de ifade ediliyor.

Dikkat! Karpuzunuz zehirli olabilir! İşte Eczacı Müfit Karacabeyli'den basit bir zehir testi Dikkat! Karpuzunuz zehirli olabilir! İşte Eczacı Müfit Karacabeyli'den basit bir... Haberi Görüntüle

Bu tavalardaki ufak bir çatlak bile tehlikeli! Araştırmaya göre ölümcül sonuçları var Bu tavalardaki ufak bir çatlak bile tehlikeli! Araştırmaya göre ölümcül... Haberi Görüntüle

YUMURTA ALERJİSİ RİSKİNİ NE ARTIRIR?

Bazı faktörler yumurta alerjisi gelişme riskini artırabiliyor.

Atopik dermatit: Bu tür cilt reaksiyonu olan çocukların gıda alerjisi geliştirme olasılığı, cilt problemi olmayan çocuklara göre çok daha yüksek oluyor.

Aile öyküsü: Ebeveynlerinizden birinde veya her ikisinde astım, gıda alerjisi veya saman nezlesi, kurdeşen veya egzama gibi başka bir alerji türü varsa, gıda alerjisi riski artıyor.

Yaş: Yumurta alerjisi en çok çocuklarda görülüyor. 

Yaşla birlikte sindirim sistemi olgunlaşıyor ve alerjik gıda reaksiyonlarının ortaya çıkma olasılığı azalıyor.

Ameliyat olduktan sonra bunu asla tüketmeyin! Kanama riskini artırıyor Ameliyat olduktan sonra bunu asla tüketmeyin! Kanama riskini artırıyor Haberi Görüntüle

ALERJİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Deri iltihabı veya kurdeşen, burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırma, kramplar, bulantı ve kusma gibi sindirim semptomları, öksürük, hırıltılı solunum, göğüste sıkışma veya nefes darlığı gibi astım belirti ve semptomları yumurta alerjisinin belirtilerinden bazıları.

Ağzınızda yara mı var? İki hafta geçmesine rağmen iyileşmiyorsa... Ağzınızda yara mı var? İki hafta geçmesine rağmen iyileşmiyorsa... Haberi Görüntüle

ANAFİLAKSİ HAYATI TEHDİT EDİYOR

Yumurta alerjisi semptomları görüldükten sonra gereken müdahale yapılmazsa anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyon ortaya çıkabiliyor. 

Anafilakside boğaz şişmesi, nefes almayı zorlaştıran bir yumru, karın ağrısı ve krampları, hızlı nabız, baş dönmesi, bilinç kaybı gibi semptomlar yaşanıyor. 

Bu gibi durumlarda acilen hastaneye gitmek gerekiyor.

Ekşi mayalı ekmek faydalı mı? Çölyak hastaları ekşi mayalı ekmek yiyebilir mi? Ekşi maya nasıl yapılır? Ekşi mayalı ekmek faydalı mı? Çölyak hastaları ekşi mayalı ekmek... Haberi Görüntüle

GİZLİ YUMURTA İÇEREN GIDALARA DİKKAT!

En çok yumurta beyazına karşı gelişen alerjiye karşı dikkatli olmakta fayda var. 

Direkt olarak yumurta tüketilmese bile bazı yiyeceklerin içerisinde de yumurta bulunabiliyor. 

Bu yüzden özellikle paketli gıdaların içeriği dikkatlice incelenmeli. 

Marşmelov, mayonez, unlu mamuller, badem ezmesi, işlenmiş köfte, puding, salata sosları ve makarnalar alerjiye yol açan gıda maddelerinden. 

Çeşitli terimler de işlenmiş gıdaların üretiminde yumurta ürünlerinin kullanıldığını gösteriyor:

Albümin

Globulin

Lesitin

Livetin

Lizozim

Vitellin

Ovalbumin veya ovoglobulin gibi "ova" veya "ovo" ile başlayan kelimeler.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading