Yandex Metrica

Sitede Ara

Canan Karatay Haşimato'nun nedenini açıkladı! İşte evlerimizdeki suçlu

Canan Karatay Haşimato'nun nedenini açıkladı! İşte evlerimizdeki suçlu

Haşimato, son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir hastalık. Bağışıklık sisteminin, sağlıklı hücrelere saldırarak tiroid bezinin daha az salgı yapmasına neden olan hastalık bazı belirtilere yol açabiliyor. Prof. Dr. Canan Karatay'a göre haşimatonun nedeni gün içinde kullandığımız deterjanlar.

Sağlık

24.05.2024, 15:46

Boynun hemen alt kısmında yer alan ve kelebeğe benzeyen bir endokrin bezi olan tiroid bezi, tiroid hormonunun salgılanmasını sağlıyor. 

Tiroid hormonu vücudun enerji dengesinin sağlanmasında, vücut ısısının ayarlanmasında ve kas, beyin ve kalp gibi organların sağlıklı bir şekilde çalışmasında önemli rol oynuyor.

Uyuz vakaları artışa geçti! Uzmanlar uyardı: Bunları mutlaka yapın Uyuz vakaları artışa geçti! Uzmanlar uyardı: Bunları mutlaka yapın Haberi Görüntüle

TİROİD BEZİNİN ÇALIŞMASINI ENGELLİYOR

Haşimato ya da kronik lenfositik tiroidit olarak isimlendirilen hastalık durumunda tiroid bezinin çalışmasında sorunlar oluşuyor. 

İlk kez Japon bilim adamı olan Akira Haşimato tarafından 1912 yılında tanımlanan hastalık, hipotirodizm hastalığının en önemli nedenlerinden biri. 

Bu hastalık, neredeyse yüzde 90 oranında haşimato nedeniyle oluşuyor.

Ciddi bir otoimmün hastalık olan haşimatoda bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırarak tiroid bezinin daha az salgı yapmasına neden oluyor. 

Bu hastalıkta vücut, tiroit bezini ortadan kaldırmak amacıyla yüksek oranda anti-tiroglobulin ve anti-TPO antikoru üretiyor. 

Antikorlar tiroid bezine bağlanıyor ve hücreleri harap etmeye başlıyor. 

Aynı zamanda tiroid bezinde çok sayıda iltihap hücresi birikiyor ve tiroid hücreleri hasar görerek tiroit hormonunda azalmalara neden oluyor. 

Tiroid bezi küçülüyor ve yeterli oranda hormon sentezlenemediği için hormon yetersizliği meydana geliyor. 

Kaymaklı Badempare nasıl yapılır, malzemeleri neler? Kaymaklı Badempare nasıl yapılır, malzemeleri neler? Haberi Görüntüle

ÜŞÜME, ASABİYET, KONSANTRASYON BOZUKLUĞU... 

Haşimato hastalığının klinik bir bulgusu yok.

Görülen belirtiler hastalığa özgü değil.

Genel olarak kilo alma, kabızlık, seste değişiklik, karamsarlık, yorgunluk, kolay üşüme, cilt kuruluğu gibi belirtilere sık rastlanıyor. 

Ancak bu belirtiler birçok hastalıkta görüldüğünden dolayı hastalığın tespiti zor. 

Bu belirtilere ek olarak adet düzensizlikleri, dilde büyüme, asabiyet, depresyon, iştahsızlık, soluk cilt rengi, gözaltlarında ve yüzde şişme, konuşmada yavaşlama, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık ve hareketlerde yavaşlama görülebiliyor.

Hastalığın ilerleyen sürecinde kanda sodyum düşüklüğü, cinsel istekte azalma, göğüsten süt gelmesi, uyku apnesi, karpal tünel sendromu, akciğer ve kalp zarlarında sıvı birikmesi gözlenebiliyor.

Hava durumu doğurganlığı etkiliyor! Anne olmak için en uygun mevsim hangisi? Hava durumu doğurganlığı etkiliyor! Anne olmak için en uygun mevsim... Haberi Görüntüle

KADINLAR RİSK ALTINDA

Haşimato hastalığına yakalanma riski kadınlarda erkeklerin yaklaşık 8 katı fazla. 

Her yaşta görülebilen bir rahatsızlık olmasına rağmen özellikle genç ve orta yaş grubunda daha yaygın.

Beslenme tarzı bu hastalıkla direkt etkili. 

Üzüm, nektarin, çilek, hormonlu et ve süt ürünleri, çiftlik üretimi balıklar, kahve, siyah ve yeşil çay, hazır gıdalardaki katkı maddeleri bu hastalığı büyük oranda tetikliyor.

Sivilce kremlerindeki gizli tehlike! İçinde o madde varsa çöpe atın Sivilce kremlerindeki gizli tehlike! İçinde o madde varsa çöpe atın Haberi Görüntüle

HAŞİMATO NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hastalığın tedavisinde genellikle ilaç tedavisi uygulanıyor. 

İlaç kullanımı ile birlikte düzenli egzersiz yapılması ve yeterli dengeli bir diyet uygulanması tedavinin başarısını arttırıyor.

Bakan Koca'dan Sağlık Vadisi Projesi açıklaması: İşte ilk etapta yapılacaklar Bakan Koca'dan Sağlık Vadisi Projesi açıklaması: İşte ilk etapta yapılacaklar Haberi Görüntüle

Sağlık Bakanlığı uyardı: Kurban Bayramı'nda et tüketiminde nelere dikkat edilmeli! Sağlık Bakanlığı uyardı: Kurban Bayramı'nda et tüketiminde nelere dikkat edilmeli! Haberi Görüntüle

PROF. KARATAY: SEBEBİ DETERJANLAR

Prof. Dr. Canan Karatay'a göre bu durumun en büyük sorumlusu deterjanlar. 

Bu maddelerdeki bromür ve klorürün vücuda girdiğinde iyodun tiroide girip hormon üretmesini engellediğini söyleyen ünlü doktor neticede hücrelerde bir reaksiyonun meydana geldiğini söylüyor. 

Özellikle bromür maddesinin tehdit unsuru olduğunu belirtiyor. 

"FDA bromür içeren 70 gazlı içeceği yasakladı. Bunlar bizim gençlerimiz tarafından da aşırı şekilde tüketiliyor. Bromür yeni olan mobilya örtü ve kaplamalarında, araba kokularında bulunuyor."

Sıcak havada dondurma yemenin zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Biyolog Alexander Sozykin uyardı Sıcak havada dondurma yemenin zararlı olduğunu biliyor muydunuz? Biyolog Alexander... Haberi Görüntüle

Kuru soğan sadece bağışıklığı güçlendirmiyor! O hastalık için doğal ilaç olduğu ortaya çıktı Kuru soğan sadece bağışıklığı güçlendirmiyor! O hastalık için doğal ilaç... Haberi Görüntüle

KARATAY'A GÖRE HASTALIK GENETİK DEĞİL

Karatay, hastalığın genetik özellik taşımadığının altını çizerken hormonal de olmadığını vurguluyor. 

Haşimatodan korunmak için deterjan ve bahsi geçen kokulu ürünlerden uzak durulmasının şart olduğunu belirten Prof. Karatay, spot idrarda bakılan iyot değerlerinin yükseltilmesi gerektiğini aktarıyor. 

Tiroit tedavisinde ise lugol kullanılmasını tavsiye ediyor.

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading