Yandex Metrica

Rus basını terör saldırısı için ödenecek tazminat miktarını açıkladı! İşte 'Yamyamlar İttifakı'nda tüm ayrıntılar

Rus basını terör saldırısı için ödenecek tazminat miktarını açıkladı! İşte 'Yamyamlar İttifakı'nda tüm ayrıntılar

Moskova'da masum sivilleri vuran terör saldırısının mağdurlarına tazminatları ödeniyor. "Yamyamlar İttifakı: Son yıllardaki en kanlı terör saldırısının arkasında kim var?" başlığıyla İzvestiya gazetesi, Rus istihbarat kaynaklarından önemli bilgiler aktarıyor. Öte yandan Crocus saldırganları 24 Mart akşamı itibariyle mahkeme salonuna getirildi.   

Dünya

26.04.2024, 13:11

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Crocus Kültür Merkezi'ne yönelik terör saldırısında hayatını kaybedenlerin aileleri devletten tazminat alıyor. Saldırıda ölen 137 kişi ile yaralanan 100'den fazla Rus vatandaşının ailelerine Sosyal Koruma Bakanlığı tarafından 500 bin ruble ile 3 milyon ruble arasında ödeme yapılıyor. Bu rakamlar yaklaşık 5 bin 400 dolar ile 32 bin 500 dolar arasında paraya karşılık geliyor. 

IŞİD/DEAŞ üyesi Tacikistan uyruklu teröristlerin 22 Mart'ta gerçekleştirdiği silahlı eylemde mağdur sayısının şimdilik 200'e yaklaştığı belirtiliyor.

Rus gazetesi İzvestiya'da yer verilen bilgilere göre şimdiye dek saldırıya doğrudan karışan 4 teröristin de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. 

İsrail'in sonunu getirecek açık: 4 cephede savaşıyor ama yenilgi kendi ülkesinde olacak İsrail'in sonunu getirecek açık: 4 cephede savaşıyor ama yenilgi kendi... Haberi Görüntüle

KATİLLERDEN BİRİNİ SEYİRCİLER ÖLDÜRDÜ

Saldırının arkasında kimlerin bulunduğuna ilişkin hazırlanan başka bir haberde ise şu başlık dikkat çekiyor: "Yamyamlar İttifakı: Son yıllardaki en kanlı terör saldırısının arkasında kim var?" 

Rus istihbaratı tarafından açıklanan bulgulara göre teröristler binaya girişte öncelikle güvenlik görevlilerini öldürdü. Çoğunluğu Kalaşnikof marka otomatik tüfek kullanıyordu. Kısa sürede gösteri salonuna giren saldırganlar insanları seçerek ateş etmeye başladı. Bu sırada salondaki koltukların üzerine yanıcı sıvı dökerek yangın çıkardılar. 

Salonda teröristlerden biri etkisiz hale getiren bir adam vardı. Sözkonusu Rus vatandaşı, teröristin silahını yeniden doldurmasından faydalanarak onun makineli tüfeğini kaptı ve kavga başladı. Kavgaya başka seyirciler de katıldı. Dövüşün galibi seyirciler oldu. Katillerden biri arbede sırasında öldürülmüştü. Cesedini daha sonra kriminal uzmanları tespit etti. 

İsrail yeni katliama hazırlık yapıyor: 10 bin çadır hazırladı! Refah'a saldırı için tarih belirlendi İsrail yeni katliama hazırlık yapıyor: 10 bin çadır hazırladı! Refah'a... Haberi Görüntüle

KİMSE BU İŞİ TEK BAŞINA PLANLAYAMAZ

Oldukça profesyonel biçimde hareket eden saldırganlar alışveriş merkezi içindeki yolları iyi biliyorlardı. Kendilerine mümkün olduğu kadar çok insan vurmaları, ardından binayı ateşe vermeleri, daha sonra silahlarını bırakıp kıyafetlerini değiştirmeleri söylenmişti. Saldırı sonrası teröristler panik halinde kaçışan kalabalığa karıştı ve otoparka inerek Renault marka araca bindi. 

İhbarlar sonucu tespit edilen araç takibe alındı. Akıllı sistemler ve güvenlik kameralarıyla takip edildi. İki şüpheli Crocus yakınlarında yakalanırken iki şüpheli ise Moskova dışında ormanlık alanda gizlenmeye çalıştı. Onları yakalamak için 300 kadar asker-polisle özel bir ekip oluşturuldu. Teröristlerden biri tırmandığı ağaçta yakalanırken öbürü ise çalılıkların arasındayken köpekler sayesinde bulundu. 

Soruşturmaya aşina bir İzvestiya kaynağı, sıradan bir kişinin bu düzeyde bir terör saldırısını müstakil olarak planlayamayacağını, saldırganların başka ülkelerin istihbarat servisleriyle bağlantılı olduklarını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbil'de kritik temaslar: 'PKK meselesi gündemden çıkarılacak' Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Erbil'de kritik temaslar: 'PKK meselesi gündemden çıkarılacak' Haberi Görüntüle

HIZLI ŞARJÖR DEĞİŞİMİNDE AFGAN STİLİ

"Ortalamanın altında zekaya sahipler. Kolaylıkla telkin edilebiliyorlar. Onlardan birinin görevi A noktasına gelip silahları almak, B noktasına gelip insanlara ateş açmaktı" diyen kaynak, saldırıda güdülen yegane amacın 'Rusları korkutmak' olduğunu dile getiriyor. 

Rus istihbaratına göre teröristler saldırı konusunda eğitimliydi. Grup halinde nasıl çalışılacağını bilen eylemciler etkili silahlarla donatılmışlardı. Makineli tüfeğe giden şarjörler kriko bantla sarılmıştı. 'Afgan stili' olarak bilinen bu taktiğe, şarjör değişimi sırasında işi hızlandırmak için başvuruluyor. 

Çeşitli istihbarat gruplarının teröristlerin hazırlanması için rol aldığını bildiren kaynak şunları söylüyor:

"Bir grup muhtemelen Ukrayna topraklarından silahları teslim etti. Başka bir grup ise silahları teröristlerin gelip teslim alacağı noktada sakladı. Bir başka grup, teröristleri finanse etti, onlara araç sağladı, kalacakları yeri belirledi.

Ciddi istihbarat servisleri bu tür bir terör saldırısını gerçekleştirecek eleman bulabilir ve bunları ve bunları Ukraynalı Nazilere kiralayabilir."

Oğlunu evinden kovdu bağları tamamen koptu! Kral Charles, Prens Harry'i sürgün mü etti? İngiltere'de büyük yankı uyandırdan kriz! Oğlunu evinden kovdu bağları tamamen koptu! Kral Charles, Prens Harry'i... Haberi Görüntüle

PERSONEL SIKINTISI FELAKET DÜZEYDE

Saldırganların bağlantıları tam olarak çözülemediği için İzvestiya haberinde daha sonra bir dizi örgüt ve grubun ismi sayılıyor. Aynı zamanda Rus istihbaratının ciddi şekilde personel sıkıntısı yaşadığı bilgisi de habere yansıdı.

Kolluk kuvvetlerinin hem Ukrayna'daki 'özel operasyonla' ilgilenip hem de görevlerini yapmaya çalıştıklarına dikkat çekilirken "Tam teşekküllü bir korumayı yeniden tesis etmek için İçişleri Bakanlığı ve FSB'de on binlerce kişiyi daha istihdam etmek gerekiyor. Felaket düzeyde bir personel sıkıntısı var" deniliyor. 

İran'ın BM Daimi Temsilciliği: 'İsrail'e saldırı sonuçlandı' İran'ın BM Daimi Temsilciliği: 'İsrail'e saldırı sonuçlandı' Haberi Görüntüle

CROCUS SALDIRGANLARI HAKİM ÖNÜNDE

Bu arada saldırganlardan 4'ünün Moskova Basmanny Mahkemesi'nde ilk ifadeleri alındı. Korunaklı cam kafese konulan saldırganlar Dalerzhon Mirzoyev, Saidakrami Rachabalizodu, Feridun Şemsuddin ve Muhammedsobir Feyzov haklarındaki tüm suçlamaları kabul etti.

Rus polisi, sanıklardan Saidakrami Rachabalizodu'yu yakaladığında onun bir kulağını kesmiş ve kendisine yedirmeye çalışmıştı. Feridun Şemsuddin ise Moskova'ya 4 Mart'ta Türkiye'den geldiğini iddia etmişti. 

 

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading