Yandex Metrica

Sömürge çıkmazı! Cumhurbaşkanı köle ticaretini kabul etti: Hükümet reddetti

Sömürge çıkmazı! Cumhurbaşkanı köle ticaretini kabul etti: Hükümet reddetti

Porkekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, Portekiz'in geçmişte yaptığı köle ticareti sebebiyle tazminat ödemesi gerektiği açıkladı. Sousa, "Mesele sadece yaptıklarımız için özür dilemek değil, çünkü özür dilemek bazen yapılabilecek en kolay şeydir, özür dilersin, arkanı dönersin ve iş biter. Bunun bedelini ödemek zorundayız." ifadelerini kullandı.

Dünya

11.05.2024, 15:24

Portekiz'in eski kolonilerle diyalog kapasitesini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalarak tazminat sürecine yönetme zorunluluğu olduğunu olduğunu belirten Porkekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa, "köle ticareti yaptık ve bunun bedeli olarak tazminat ödemeliyiz" dedi.

Türkiye'nin kararı İsrail'i panikletti: Mahkeme kararı öncesi yeni adımlar gelebilir Türkiye'nin kararı İsrail'i panikletti: Mahkeme kararı öncesi yeni adımlar gelebilir Haberi Görüntüle

"BEDEL ÖDEMELİYİZ"

Yaptığımız şeyi halı altına süpüremeyiz, bu süreci yönlendirmek, yönetmek gibi bir sorumluluğumuz var diyerek sözlerine devam eden Sousa, "Mesele sadece yaptıklarımız için özür dilemek değil, çünkü özür dilemek bazen yapılabilecek en kolay şeydir, özür dilersin, arkanı dönersin ve iş biter. Bunun bedelini ödemek zorundayız." ifadelerini kullandı.

Gazze'nin ölüme hazırlanan çocuklar! Dünyanın Kerim'e bir çocukluk borcu var: Koluna ismini yazdı ölümü bekledi... Gazze'nin ölüme hazırlanan çocuklar! Dünyanın Kerim'e bir çocukluk borcu var:... Haberi Görüntüle

PORTEKİZ HÜKÜMETİ GERİ ÇEVİRDİ

Portekiz hükümeti , Başkan Marcelo Rebelo de Sousa'nın daha önceki yorumlarının aksine, transatlantik kölelik ve sömürge döneminde işlenen zulümler için tazminat ödemeye yönelik herhangi bir süreç başlatmayı reddettiğini söyledi.

Bloomberg duyurdu: 'Türkiye İsrail ile tüm ticareti durdurdu' Bloomberg duyurdu: 'Türkiye İsrail ile tüm ticareti durdurdu' Haberi Görüntüle

PORTEKİZ'İN KÖLE TİCARETİ

15. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar 6 milyon Afrikalı kaçırıldı ve Portekiz gemileriyle zorla Atlantik boyunca nakledildi ve başta Brezilya olmak üzere köle olarak satıldı.

Rebelo de Sousa Cumartesi günü Portekiz'in tazminat ödemek için eski kolonilerin borçlarını silmek ve finansman sağlamak gibi çeşitli yöntemler kullanabileceğini söylemişti.

Hükümet, Portekiz haber ajansı Lusa'ya gönderdiği açıklamada, "kardeş halkların uzlaşmasına dayalı olarak karşılıklı ilişkileri, tarihi gerçeğe saygıyı ve giderek daha yoğun ve yakın iş birliğini derinleştirmek" istediğini söyledi.

Ancak tazminatların ödenmesine ilişkin "belirli bir eylem süreci veya programının" bulunmadığını da sözlerine ekledi ve bu çizginin önceki hükümetler tarafından takip edildiğine dikkat çekti.

İspanya'da karar günü! Sánchez istifa edecek mi? İspanya'da karar günü! Sánchez istifa edecek mi? Haberi Görüntüle

"TAZMİNAT ÖDEMELİYİZ"

Eski kolonilerle ilişkileri "gerçekten mükemmel" olarak nitelendiren raporda, mali, bütçesel ve ekonomik işbirliğinin yanı sıra eğitim, dil, kültür ve sağlık gibi alanlarda da işbirliğine değinildi.

Salı günü cumhurbaşkanının tazminat ihtiyacını öne sürmesi, aralarında Demokratik İttifak hükümet koalisyonunun küçük ortağı CDS-Popüler partisi ve aşırı sağcı Chega'nın da bulunduğu sağcı partilerin sert eleştirilerine yol açtı.

Başkan Cumartesi günü, "Bunu halının altına veya çekmeceye koyamayız" dedi. "Bu (tazminat) sürecine pilotluk yapma, liderlik etme yükümlülüğümüz var."

Portekiz'in sömürge dönemi beş yüzyıldan fazla sürdü; Angola, Mozambik, Brezilya, Yeşil Burun Adaları, Sao Tome ve Principe, Doğu Timor ve Asya'daki bazı bölgeler Portekiz yönetimine tabiydi.

Afrika ülkelerinin sömürgelerden arındırılması ve Afrika'da imparatorluğun sonu, Portekiz'in 25 Nisan 1974'teki “Karanfil Devrimi”nin Avrupa'daki en uzun faşist diktatörlüğü devirip demokrasiyi başlatmasından aylar sonra gerçekleşti.

Habere Tepki Ver

3

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading