Yandex Metrica

Füzeler başkenti karanlığa gömdü: Hava saldırıları enerji tesislerini yerle bir etti

Rus füzeleri orta ve batı Ukrayna'daki enerji tesislerini yerle bir etti. Zelenskiy yine Batı'ya seslendi, "Daha fazla savunma füzesi verin". Beş hafta içinde enerji sistemine yönelik dördüncü büyük ölçekli hava saldırısı Kiev'i karanlığa gömdü...

Dünya

08.05.2024, 20:20

Cumartesi günkü, seyir füzeleri de dahil olmak üzere uzun menzilli füzelerle gerçekleştirilen hava saldırıları, 22 Mart'tan bu yana enerji sistemini hedef alan dördüncü büyük ölçekli hava saldırı olarak kayıtlara geçti.

Gazze'de yeni ateşkes ihtimali: Detaylar basına sızdı anlaşma ne kadar sürecek? Gazze'de yeni ateşkes ihtimali: Detaylar basına sızdı anlaşma ne kadar... Haberi Görüntüle

ENERJİ TESİSLERİ YERLE BİR OLDU

Ukrayna'nın en büyük özel elektrik şirketi DTEK, altı termik santralinden dördünün hasar gördüğünü söyledi. Yetkililer, kurtarma ekiplerinin Lviv ve Ivano-Frankivsk'in batı bölgelerindeki çeşitli enerji tesislerinde çıkan yangınları söndürmek için mücadele ettiğini bildirdi.

Rusya savunma bakanlığından Pazar günü yapılan açıklamada, Rusya'nın hava savunma sistemlerinin Ukrayna tarafından kendi toprakları üzerinde fırlatılan 17 İHA'nın imha edildiği, bölgesel bir yetkilinin ise saldırının Kaluga bölgesindeki bir petrol depolama tesisini hedef aldığı belirtildi. 

Bakanlık, insansız hava araçlarından üçünün Moskova'nın güneyindeki bölgede düşürüldüğünü belirtirken, Kaluga Valisi Vladislav Şapşa, insansız hava araçlarının Lyudinovo kasabası yakınlarındaki bir petrol deposunun yakınına düştüğünü söyledi. Herhangi bir can kaybı ve hasar yaşanmadı" dedi. Bakanlık, Bryansk, Kursk ve Belgorod bölgelerinde de dronların imha edildiğini bildirdi.

İsrail'de sokaklar yine karıştı: Esir aileleri ve destekçileri sokaklara indi İsrail'de sokaklar yine karıştı: Esir aileleri ve destekçileri sokaklara indi Haberi Görüntüle

BATI'YA ACI SESLENİŞ: SAVUNMA FÜZESİ YOLLAYIN...

Zelenskiy , ABD'nin askeri yardımında bu hafta kaydedilen ilerlemeye rağmen Cumartesi günkü Rus saldırılarının ardından ortaklarından daha fazla savunma füzesi (özellikle Patriot sistemi) ve daha hızlı teslimat yönündeki çağrısını yineledi.

Ukrayna cumhurbaşkanı, hedeflerin, özellikle Avrupa Birliği'ne gaz tedariği açısından önemli olan elektrik ve gaz transit tesislerini içerdiğini söyledi. Hava kuvvetleri komutanı, Ukrayna hava savunmasının gelen 34 füzeden 21'ini düşürdüğünü bildirdi. Yetkililer, merkezi Dnipropetrovsk bölgesindeki enerji tesislerine yapılan saldırıların ardından Zelenskiy'in memleketi Kryvyi Rih'de su kaynaklarının kesildiğini aktardı.

TASS haber ajansının Cumartesi günü bildirdiğine göre, bir Rus mahkemesi , savunma bakanı Sergei Shoigu'nun müttefiklerinden birinin rüşvet aldığı şüphesiyle tutuklanmasının ardından başka bir şüphelinin gözaltına alınmasına karar verdi . Mahkeme belgelerinde, savunma bakan yardımcısı Timur İvanov'un astı olan Anton Filatov'un gözaltında tutulması emrinin verildiği belirtildi.

Bölge valisi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, kuzeydoğudaki Kharkiv kentinde 60 hastanın bulunduğu bir hastaneye füzenin çarptığını , bir kadının yaralandığını ve binaya, yakındaki su borularına ve elektrik hatlarına zarar verdiğini söyledi.

Pentagon'dan Netanyahu'yu üzecek karar: 'İsrail'e yardımları gözden geçiriyoruz' Pentagon'dan Netanyahu'yu üzecek karar: 'İsrail'e yardımları gözden geçiriyoruz' Haberi Görüntüle

PETROL SAHASINA SALDIRI

Ukraynalı bir istihbarat kaynağı Reuters'e verdiği demeçte, Ukrayna'nın Cumartesi gününe kadar Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki Ilsky ve Slavyansk petrol rafinerilerine saldırdığını söyledi . Kaynak, SBU güvenlik servisinin gerçekleştirdiği drone saldırısının tesislerde yangına neden olduğunu ve güney bölgede Rusya'nın Kushchevsk askeri havaalanına da saldırı düzenlendiğini söyledi. Rus devlet haber ajansı Tass'ın aktardığına göre, tesisi denetleyen bir yönetici, Slavyansk petrol rafinerisinin saldırıda hasar görmesinin ardından bazı faaliyetlerini askıya almak zorunda kaldığını söyledi.

Ukrayna ordusu, Rusya'nın doğu Ukrayna'daki Ocheretyne'ye saldırıyı güçlendirmek için daha fazla birlik gönderdiğini, ancak Kiev güçlerinin büyük oranda köyü kontrol altında tuttuğunu ve ABD'den silah sevkiyatının gidişatı kendi lehlerine çevirmesini beklediğini söyledi . Rus birlikleri, Şubat ayında kale kasabası Avdiivka'yı ele geçirdikten sonra doğu cephesindeki en az yarım düzine köyde yavaş yavaş ilerledi. 

Cumartesi günü Ocheretyne'de şiddetli çatışmalar yaşandı ancak doğu komutanlığı sözcüsü Nazar Voloshyn, Ukrayna güçlerinin durumu "kontrol altına aldığını" ve köyün üçte ikisini kontrol ettiğini söyledi.

Avustralya savunma bakanı Richard Marles, Cumartesi günü Lviv'e yaptığı ziyaret sırasında Kiev'e kısa menzilli hava savunması ve insansız hava araçlarının da dahil olduğu, havadan yere hassas mühimmatların ayrı olarak geleceği 100 milyon dolarlık bir askeri yardım paketini duyurdu.

İtalya, Moskova'nın İtalyan ısıtma şirketi Ariston'un bir yan kuruluşunu devlet enerji şirketi Gazprom'un “geçici yönetimi” altına aldığını açıklamasının ardından Rusya'nın büyükelçisini çağırdı . Bir AB sözcüsü bu hareketi "Rusya'nın uluslararası hukuk ve kuralları hiçe saydığının bir başka kanıtı" olarak kınadı ve Moskova'yı bu kararı tersine çevirmeye çağırdı. Moskova, Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana, başta Fransız gıda devi Danone ve Danimarkalı bira üreticisi Carlsberg olmak üzere bir dizi batılı şirketin Rus yan kuruluşlarını, geçici kontrol adını verdiği denetim altına aldı.

Rusya Cumartesi günü yaptığı açıklamada , ulusal para birimini desteklemeye yardımcı olmak için büyük ihracatçıların döviz kazançlarının büyük kısmını bir yıl daha rubleye dönüştürmeye devam etmelerini gerektireceğini söyledi. Moskova, Batı'nın Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline tepki olarak kapsamlı mali yaptırımlar uygulamaya koymasından bu yana geçen iki yılda rublenin değerini desteklemek için sıkı sermaye kontrolleri uyguladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

2

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading