Yandex Metrica

Yüksek ürik asit beyni nasıl etkiler? Araştırmalar gut hastalarının riskli olduğunu gösteriyor

Yüksek ürik asit beyni nasıl etkiler? Araştırmalar gut hastalarının riskli olduğunu gösteriyor

En ölümcül hastalıklardan olan demans yaşlı genç herkesi tehdit ediyor. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz bir yaşam tarzının yol açtığı bu durum araştırmalara göre ürik asit ile de bağlantılı. Öyle ki yüksek ürik asidin sebep olduğu gut hastalığına sahip olanlarda demans riski yüzde 60 daha fazla.

Sağlık

31.03.2024, 00:12

İngiliz bilim adamları, kandaki ürik asit artışının beyni erken yaşlandırabildiğini ve ciddi nörolojik hastalıkların gelişmesine yol açabileceğini açıkladı.

Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu ortaya çıktı Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu... Haberi Görüntüle

YÜKSEK ÜRİK ASİT GUTA SEBEP OLUYOR

Araştırmacılar, yüzlerce gut hastasının beyin MRI taramalarını inceleyerek bu sonuca vardı. Zira gut da, yüksek ürik asit seviyelerinden kaynaklanır.

Cambridge ve Oxford Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre vücudun eklemlerinde akut ağrı ve iltihaplanma ile kendisini gösteren gut, eklemlerde ve çevre dokularda sodyum ürat kristallerinin birikmesinden dolayı gerçekleşiyor. 

Kol ve göbek bölgesi Alzheimer'a işaret ediyor! Hemen kontrol edin Kol ve göbek bölgesi Alzheimer'a işaret ediyor! Hemen kontrol edin Haberi Görüntüle

Aşırı terleme deyip geçmeyin! Altında ciddi hastalıklar yatıyor! Bu belirtilere dikkat! Aşırı terleme deyip geçmeyin! Altında ciddi hastalıklar yatıyor! Bu belirtilere... Haberi Görüntüle

BUNAMA İLE ÜRİK ASİT ARASINDA NASIL BİR BAĞLANTI VAR? 

Yakın zamana kadar, yüksek ürik asidin beyni etkilediği düşünülmüyordu. Ancak son yıllarda nörolojik hastalıklarla olası ilişkisi konusunda çelişkili bulgulara sahip çalışmalar yayınlandı. Bu hastalıklar bunama ve Parkinson olarak belirlenmiş durumda. 

Bilim adamları 11.735 gut hastasından alınan verileri inceledi. Bunların 1.165'inde beyin MR'ı da vardı. Ayrıca ürik asit yüksekliği olmayan binlerce gönüllüden alınan verilere de baktılar. Gut hastası olan neredeyse her üç hastadan biri ürik asidi düşürmek için ilaç kullanıyordu. Gut hastaları, ortalama olarak sağlıklı akranlarından daha yaşlıydı. Üstelik çoğu erkekti.

Araştırmacılar hasta sonuçlarını Ocak 2022'ye kadar takip etti, Bu arada gönüllülerin 3.126'sında bunama gelişti ve 16.422 gönüllü hayatını kaybetti. 

Şeker ve işlenmiş gıda sevenleri bekleyen son! O hastalığın kesin suçlusu oldukları belirlendi Şeker ve işlenmiş gıda sevenleri bekleyen son! O hastalığın kesin... Haberi Görüntüle

Bu gen sizde eksikse obez olabilirsiniz! Araştırmada ortaya çıktı Bu gen sizde eksikse obez olabilirsiniz! Araştırmada ortaya çıktı Haberi Görüntüle

GUT HASTALARINDA DEMANS RİSKİ YÜKSELİYOR

Çalışma ayrıca gut hastalarının demans geliştirme olasılığının ortalama yüzde 60 daha fazla olduğunu gösterdi. Ancak risk zamana bağlıydı. Gut teşhisi konulduktan sonraki ilk yıllarda risk daha fazlaydı. Gut teşhisinden sonraki ilk üç yılda risk, ürik asidi normal olan gönüllülere göre 7,4 kat daha fazlaydı. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading