Yandex Metrica

Siz siz olun sakın bu hatayı yapmayın! Gıda Mühendisi Erdem Öner yağlı kağıt gerçeğini açıkladı

Siz siz olun sakın bu hatayı yapmayın! Gıda Mühendisi Erdem Öner yağlı kağıt gerçeğini açıkladı

Yemeğinizi alüminyum folyoda pişirmek istiyorsanız ancak öncesinde yağlı kağıda sarıyorsanız bunu sakın bir daha yapmayın. Yaptığı bilimsel bir çalışmayı açıklayan Gıda Mühendisi Erdem Öner yağlı kağıdın masum olmadığını dile getirdi. 

Sağlık

28.05.2024, 12:14

Bundan sadece 10 yıl öncesine kadar çoğu kişi et yemeklerini daha güzel piştiğini için alüminyum folyoya sararak fırınlıyordu. 

Çünkü o yıllarda alüminyumun gıdaya bulaşma durumu ve sağlığa verdiği zararlar bilinmiyordu. 

Havada, suda ve terlemeyi önleyicilerde, kozmetik ürünler ve ilaçlarda bile bulunabilen bir element olan alüminyum en fazla miktar da pişirme kapları veya alüminyum folyo gibi ürünlerden geliyor. 

Göz ve ağızda kuruluğa dikkat! Tedavisi olmayan bir sendroma işaret ediyor Göz ve ağızda kuruluğa dikkat! Tedavisi olmayan bir sendroma işaret... Haberi Görüntüle

Tatilde aldığınız kiloları aynı hızda vereceksiniz! İşte altın değerinde 6 tavsiye Tatilde aldığınız kiloları aynı hızda vereceksiniz! İşte altın değerinde 6... Haberi Görüntüle

ALZHEIMER'A YOL AÇTIĞI DÜŞÜNÜLÜYORDU

1960'lı ve 1970'li yıllarda, alüminyum kaplarda yemek pişirmenin veya alüminyum kutulardan içmenin Alzheimer hastalığına neden olduğu yönünde bir endişe vardı.

Ancak herhangi bir bağlantı keşfedilmemişti.

Dünya Sağlık Örgütü, günde vücut ağırlığının kilogramı başına 40 mg'lık güvenli bir günlük alım miktarı belirlemiş durumda. 

Yani 60 kg ağırlığındaki bir kişi için izin verilen alım miktarı 2400 mg.

Ancak çoğu insan, önerilen güvenli günlük alım miktarından çok daha fazlasına maruz kalıyor ve bunları tüketiyor. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC)'ne göre gıda, su ve ilaçlardaki alüminyumun çoğu vücudunuzu hızla dışkınızla terk ediyor.

Alzheimer Derneği'ne göre de çalışmalar alüminyumun Alzheimer hastalığına neden olan herhangi bir rolü olduğunu doğruluyor. 

Aşırı terleme deyip geçmeyin! Altında ciddi hastalıklar yatıyor! Bu belirtilere dikkat! Aşırı terleme deyip geçmeyin! Altında ciddi hastalıklar yatıyor! Bu belirtilere... Haberi Görüntüle

Sivrisinekler en çok bu renkleri seviyor! Okuyan yaz boyu ısırıktan korunuyor Sivrisinekler en çok bu renkleri seviyor! Okuyan yaz boyu ısırıktan... Haberi Görüntüle

ALÜMİNYUM FOLYO YERİNE...

Araştırmalar, alüminyumun yüksek sıcaklıklarda pişirilme ve asitli gıda, tuz ve baharat kullanımı ile daha fazla sızdığını gösteriyor. 

Süzülen alüminyumun zarar vermesi pek olası olmasa da, yüksek sıcaklıkta pişirme için alüminyum folyo yerine parşömen kağıdı kullanabilir.

Sağlığa zararlı olmadığı araştırmalarla kanıtlansa da çoğu insan daha güvenli bulduğu için alüminyumda bir yemek pişirecekse, önce yiyeceği yağlı kağıda sarıyor. 

Nörolog Bora Gürer kadınları uyardı: O makyaj malzemesi beyinde birikiyor Nörolog Bora Gürer kadınları uyardı: O makyaj malzemesi beyinde birikiyor Haberi Görüntüle

Gebelikte sigara içerseniz ne olur? Kadın doğum uzmanı tehlikeleri sıraladı! Haberi okuyan kadınlar hemen bırakıyor Gebelikte sigara içerseniz ne olur? Kadın doğum uzmanı tehlikeleri sıraladı!... Haberi Görüntüle

YAĞLI KAĞIT KOYMAK İŞE YARIYOR MU?

Gıda Mühendisi Erdem Öner'e göre bu yöntem daha zararlı. 

"Alüminyum folyonun arasına pişirme kağıdı koymuyorum" diyen Öner, bunun sebebini şu cümlelerle açıklıyor. 

"Bunun peynirle bilimsel bir deneyini yaptım. Bir gıda maddesi yağlıysa, tuzluysa, asidikse ve sıcaksa alüminyum doğrudan gıdaya geçebiliyor. Peki arasına pişirme kağıdı koyarsak alüminyum geçer mi? Kesinlikle daha fazla geçiyor." 

Gıda Mühendisi bu konuda bir bilimsel çalışma yaptıklarını anlattı. 

"Peyniri doğrudan alüminyum folyoya sardığımızda 10 birim alüminyum varsa, arasında pişirme kağıdı olan peynirde 12-13 birime kadar çıktığını gördük. Şaşırmış olabilirsiniz. Arasına pişirme kağıdı koymak bunu kurtarmıyor. Piyasadaki sar pişir kağıtlarda da bunun çalışması yapıldı. Az da olsa mutlaka geçiyor. Siz siz olun sıcak gıdanızı, asitli, tuzlu, yağlı gıdanızı alüminyum folyo arasına pişirme kağıdı koyarak pişirmeyin."

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading