Yandex Metrica

Sigara içmek o bölgedeki kılları döküyor! Bilim insanları erkeklerin risk altında olduğunu söylüyor

Sigara içmenin akciğer gibi iç organlara etkisini bilmeyen yok. Ancak bu zararlı alışkanlık cilt ve saçı bile etkiliyor. Yapılan araştırmalar sigara tüketiminin doğrudan saç dökülmesine yol açtığını ortaya koyuyor. 

Sağlık

20.02.2024, 19:41

Sigara içmenin vücudu çok fazla olumsuz yönde etkilediği biliniyor. İç organların yanı sıra bu zararlı alışkanlık yaşlanmanın hızlanmasına zemin hazırlıyor. Cilt kırışıklıklarını artırıp parlaklığını azaltıyor. Ancak çok az kişi, sigaranın saçlarda ciddi oranda incelmeye veya dökülmeye neden olduğundan haberdar. 

Yakın tarihli bir araştırma, geçmişte veya hala sigara içen erkeklerin, hiç sigara içmemiş olanlara göre androgenetik alopesi geliştirme olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olduğunu buldu. 

Tatiliniz zehir olmasın! Bu hastalıkların sebebi havuz suyu! Ateş, ağrı ve bulantıya yol açıyor Tatiliniz zehir olmasın! Bu hastalıkların sebebi havuz suyu! Ateş, ağrı... Haberi Görüntüle

ANDROGENETİK ALOPESİ NEDİR?

Androgenetik alopesi, her iki cinsiyeti de etkileyen, ancak erkeklerde ve kadınlarda farklı şekilde kendini gösteren, saç dökülmesinin en yaygın şekli. Saçın kademeli olarak incelmesine ve sonunda kafanın bazı yerlerinde veya neredeyse tamamen kelleşmesine neden oluyor. 

Durumun yaygınlığını belirlemek amacıyla Avustralya'da 40 ila 69 yaşları arasındaki 1.390 erkek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre, oranların yaşla birlikte arttığı tespit edildi. Bu duruma yol açan yaş, kalıtım ve hormonların yanı sıra başka risk faktörleri de var. Dermatolog-Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Christos Stamou'ya göre sigara içmek durumun hem görünümünden hem de kötüleşmesinden sorumlu.

Image

Dışarda geçirilen bir buçuk saat o ilaç kadar etkili! Araştırmada ortaya çıktı Dışarda geçirilen bir buçuk saat o ilaç kadar etkili! Araştırmada... Haberi Görüntüle

SAÇ DÖKÜLMESİNİN EN ÖNLENEBİLİR SEBEBİ SİGARA

Sigara içme ile androjenik alopesi arasındaki ilişkinin açıklığa kavuşturulması, bilim adamları ve bundan muzdarip olan yaklaşık 1 milyar insan için büyük bir endişe kaynağı. Çünkü diğer ortaya çıkma nedenlerinin aksine, bu özel neden tamamen önlenebilir ve saç dökülmesinin büyük bir yüzdesini hafifletebilir. 

Bilim insanlarına göre saç dökülmesini önlemek için sigarayı bırakmak önemli bir adım. Zira bulgular, sigara içen erkeklerin, hiç sigara içmemiş kişilere kıyasla androgenetik alopesi geliştirme olasılığının 1,8 kat daha fazla olduğunu gösteriyor. Bu durumda içilen sigara sayısı da önemli rol oynuyor. Günde 10 sigara içenlerin, içmeyenlere kıyasla saç dökülmesine yakalanma riski iki kat daha fazla. 

Vertigo tedavisinde kullanılan Epley Manevrası nedir? Epley Manevrası nasıl yapılır? Epley Manevrasının yan etkisi var mı? Vertigo tedavisinde kullanılan Epley Manevrası nedir? Epley Manevrası nasıl yapılır?... Haberi Görüntüle

Image

Çocuğunuzun dili çileğe benziyorsa kardiyoloğa gidin! O organı için büyük tehlike Çocuğunuzun dili çileğe benziyorsa kardiyoloğa gidin! O organı için büyük... Haberi Görüntüle

SİGARA SAÇI NASIL ETKİLİYOR?

Bugüne kadar elde edilen verilerle bilim insanları, sigara içmenin oksidatif strese neden olduğunu , vücutta serbest radikallerin üretimini artırdığını ve bunun da hücrelerin DNA'sına zarar verme potansiyeline sahip olduğunu düşünüyor. Serbest radikallerin üretimi ayrıca saç folikülünün erken apoptozuna neden olabilir ve bu da katagenez fazının daha kısa sürede başlamasına yol açabilir.

Bir diğer nedeni ise kalp ve kan damarlarına zarar vererek vücuda ve özellikle saç köklerine kan akışını kısıtlaması. Aynı zamanda iltihabı artırabilen ve yara izi bırakabilen sitokinlerin salınmasını da teşvik ederek onları dökülmeye daha yatkın hale getiriyor. Sigara içmek aynı zamanda hormonları da etkileyerek saç büyüme döngüsünü etkiliyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading