Yandex Metrica

Saçlarınız dökülüyorsa o hastalığa sahip olabilirsiniz! Hemen kan tahlili yaptırın

Saç dökülmesi günlük 100 tele kadar normal kabul ediliyor. Ancak bu sorunun daha da artması bazı hastalıklara işaret ediyor olabilir. Uzmanlar tiroid hastalıklarının da bir neden olabileceğini belirtiyor. Peki saç dökülmesinin tiroid sebebiyle gerçekleştiği nasıl anlaşılır?

Sağlık

18.05.2024, 19:17

Saç dökülmesi en sık karşılaşılan ve can sıkıcı sorunlardan biri. Bölgesel veya yaygın olabilen bu durum sadece saçlı deriyi veya vücudun normalde kıl bulunması gereken kaş veya koltuk altı gibi diğer kısımlarını da etkileyebildiği gibi geçici veya kalıcı da olabilir.

Elektronik sigara kandırmacası! Cihazlara oyun özelliği getirdiler! Gençler risk altında Elektronik sigara kandırmacası! Cihazlara oyun özelliği getirdiler! Gençler risk altında Haberi Görüntüle

İŞTE SAÇ DÖKÜLMESİNİN NEDENLERİ

Dış görünüşü etkileyen saç dökülmesinin birçok nedeni var. 

İlaçlar, hastalıklar, yaş, menopoz gibi. Ancak bir tanesi var ki sadece dökülmeye neden olmakla kalmıyor aynı zamanda saçların uzamasını da durduruyor. O da tiroid bezi hastalıkları.

Endokrinolog Dr. Mary Vouyouklis-Kelli'ye göre tiroide bağlı saç dökülmesi genellikle kalıcı değil. Tiroid hormon düzeyleri normale döndüğünde her şey tersine dönebiliyor. Ama bunun gerçekleşmesi biraz zaman alabiliyor. 

Acı yedikten sonra sakın bunu yapmayın! Ağzı daha da yakıyor Acı yedikten sonra sakın bunu yapmayın! Ağzı daha da yakıyor Haberi Görüntüle

TİROİD NE İŞE YARIYOR?

Tiroid bir endokrin bezi. Yani doğrudan kana geçerek vücudun her yerine ulaşan hormonlar üretiyor. Tiroid hastalıkları hormon üretimi bozulduğunda ortaya çıkıyor. Bunun sonuçlarından biri büyümenin durması ve hatta saç dökülmesi.

Kulaklıklardaki gizli tehlike! Gençler risk grubunda! Araştırmada ortaya çıktı Kulaklıklardaki gizli tehlike! Gençler risk grubunda! Araştırmada ortaya çıktı Haberi Görüntüle

Bu işaretler sizde de varsa bağımlı olabilirsiniz! Yemekten sonra deneyin Bu işaretler sizde de varsa bağımlı olabilirsiniz! Yemekten sonra deneyin Haberi Görüntüle

HANGİ TİROİD HASTALIKLARI SAÇ DÖKER?

Saç dökülmesi, tiroid bezinin çok fazla hormon üretmesi (hipertiroidizm) veya çok az hormon üretmesi (hipotiroidizm) nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Saç dökülmesine yol açabilecek klasik otoimmün tiroid koşulları şunlardır:

  • Haşimoto
  • Graves hastalığı
  • Bazen hastada otoimmün tiroid hastalığına bağlı olarak alopesi Areata gelişiyor. Bu tür saç dökülmesi, kafada veya vücudun diğer kısımlarında lokal olarak saç dökülmesine neden olabiliyor.
Artık doya doya ekmek yiyeceksiniz! Kilo aldırmıyor, aksine zayıflatıyor! Artık doya doya ekmek yiyeceksiniz! Kilo aldırmıyor, aksine zayıflatıyor! Haberi Görüntüle

Aşırı terleme deyip geçmeyin! Altında ciddi hastalıklar yatıyor! Bu belirtilere dikkat! Aşırı terleme deyip geçmeyin! Altında ciddi hastalıklar yatıyor! Bu belirtilere... Haberi Görüntüle

TİROİDE BAĞLI DÖKÜLME NASIL ANLAŞILIR?

Genellikle tararken veya duş alırken, her gün saçımızdan 100'e kadar saç telinin dökülmesi normal kabul ediliyor. Ancak tiroid kaynaklı saç dökülmesi bazı karakteristik semptomlara neden oluyor. 

Yaygın saç incelmesi: Saç dökülmesi genellikle kafa derisindeki incelme olarak kendini gösteriyor. Saçlarınızın inceldiğini ve hacim kaybettiğini fark edebilirsiniz.

Artan saç kaybı: Tiroid bozukluğu olan hastalar genellikle duş alırken, yararken veya saçlarını şekillendirirken aşırı saç dökülmesini fark eder. Bu, saçın daha büyük bir yüzdesinin saç büyümesinin son aşamasına girdiği bir hastalık olan telogen effluvium'dan kaynaklanıyor. 

Vücudun diğer bölgelerinde saç dökülmesi: Tiroid rahatsızlığı olan hastalar sadece saçlarını kaybetmiyor. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde de incelme veya saç dökülmesi yaşanabiliyor. Bunlara kaşlar, kirpikler, koltuk altı ve kasık kılları dahil.

Saç dokusunda değişiklik: Tiroid koşulları da saç dokusunda değişikliklere neden olabiliyor. Daha kuru, daha sert ve daha kırılgan hissedilebiliyor. 

Çevresinde narsist insan olanlara iyi haber! Bilim insanları narsisizm araştırması yaptı! Kişilik bozukluğu yaşlandıkça... Çevresinde narsist insan olanlara iyi haber! Bilim insanları narsisizm araştırması... Haberi Görüntüle

TEDAVİSİ MÜMKÜN

Böyle bir durumda endokrinologlar belirti ve sahip olunan tiroid rahatsızlığına bağlı olarak tedaviyi belirler. Örneğin; hormonlarını dengeleyecek ve böylece saçların kısa sürede uzamasını sağlayacak ilaçları size verebilir. 

Puro ve sigara kullananlarla ilgili ilginç araştırma! Sigara içenlerin vicdan duygusu... Puro ve sigara kullananlarla ilgili ilginç araştırma! Sigara içenlerin vicdan... Haberi Görüntüle

Nörolog Bora Gürer kadınları uyardı: O makyaj malzemesi beyinde birikiyor Nörolog Bora Gürer kadınları uyardı: O makyaj malzemesi beyinde birikiyor Haberi Görüntüle

SAÇ BAKIMINDA BU NOKTALARA DİKKAT! 

Saç dökülmesinin nedeni ne olursa olsun, onlara iyi bakmak yapılması gereken en önemli şey. Bunun için: 

  • Onları sıkı bir at kuyruğu veya topuz haline getirmekten vazgeçin. Saç kökleri çekilmeye karşı çok hassas olduğundan onları gevşek bırakın.
  • Saçlarınıza sert davranmayın. Kurutun ve hafif hareketlerle tarayın. Büyük, seyrek dişleri olan bir tarak kullanmak ve bunları sakin, yumuşak hareketlerle taramak gerekiyor. 
  • Biyotin takviyesi almak da saç dökülmesine yardımcı olabilir. Biotin saç, cilt ve tırnakların büyümesine katkıda bulunan protein olan keratini uyarır. Bazı çalışmalar bu vitamini almayı saç kalınlığındaki iyileşmeyle ilişkilendiriyor. 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading