Yandex Metrica

O virüs kıtaları dolaşıyor! Şimdi de Antarktika'da görüldü

Bundan birkaç yıl evvel ülkemizde de bazı vakaların görüldüğü kuş gribi salgını yeniden tehdit haline gelmeye başladı. İspanyol Bilim Bakanlığı Antarktika'da kuş gribinin bir alt türünün tespit edildiğini duyurdu.   

Sağlık

29.02.2024, 13:38

İspanya Bilim Bakanlığı tarafından Antarktika ile ilgili bir açıklama yapıldı. Bakanlık son derece patojenik kuş gribinin H5 alt tipinin ilk kez Antarktika kıtasında bulunduğunu duyurdu.

Bakanlığa göre virüsün varlığı Antarktika'daki İspanyol Gabriel de Castilla Üssü'nde çalışan araştırmacı Antonio Alcamí liderliğindeki Severo Ochoa Moleküler Biyoloji Merkezi'ndeki bilim adamları tarafından doğrulandı.

Siz siz olun sakın bu balıkları yemeyin! Ölümcül hastalık bulaştırıyorlar Siz siz olun sakın bu balıkları yemeyin! Ölümcül hastalık bulaştırıyorlar Haberi Görüntüle

Sıcak hava organlara hasar veriyor! Uzmanlar alınması gereken önlemleri sıraladı Sıcak hava organlara hasar veriyor! Uzmanlar alınması gereken önlemleri sıraladı Haberi Görüntüle

VİRÜS ÖLÜ SKUADAN ALINAN ÖRNEKLERDE BULUNDU

Virüs Arjantin Antarktika üssü Primavera yakınlarında bulunan iki ölü skuadan alınan örneklerde bulundu. Bakanlık tarafından şu açıklama yapıldı: 

"Bu keşif, yüksek patojeniteye sahip kuş gribi virüsünün, onu diğer kıtalardan ayıran mesafeye ve doğal engellere rağmen Antarktika'ya ulaştığını ilk kez gösteriyor. Bu bulgu aynı zamanda Antarktika yazında kaydedilen kuş ölümlerini de açıklayabilir." 

Bakanlık, virüsün tespit edilmesinin enfeksiyonun insan yoluyla bulaşmasını önlemek ve her şeyden önce insanlara bulaşmasını önlemek için ulusal kutup programlarının hazırlanacağını da sözlerine ekledi.

Diyabet sesten anlaşılabilir! Yapay zeka ile ortaya çıkarıldı Diyabet sesten anlaşılabilir! Yapay zeka ile ortaya çıkarıldı Haberi Görüntüle

İLK KUŞ GRİBİ VAKASI EKİM AYINDA BULUNDU

Ekim ayında, Antarktika bölgesinde kaydedilen ilk kuş gribi vakası, Britanya'nın denizaşırı toprakları olan Güney Georgia ve Güney Sandviç Adaları'nın bir parçası olan Kuş Adası'ndaki kahverengi skua kuşlarında tespit edilmişti. 

Sadece birkaç gün sonra Falkland Adaları da ilk kuş gribi vakasını bildirmişti. O zamandan beri, Antarktika bölgesinde kahverengi skua, yosun martıları, güney fulmarları, kara kaşlı albatroslar, gri başlı albatroslar ve güney foklarının H5 kuş gribi ile enfekte olduğu bulundu veya şüphelenildi. Hatta Falkland Adaları'nda da düzinelerce gentoo pengueni virüs nedeniyle öldürüldü.

Kasım ayında yapılan bir ön baskı çalışmasında İngiliz bilim insanları, "virüs penguen kolonilerinde kitlesel ölüm olaylarına neden olmaya başlarsa, modern zamanların en büyük ekolojik felaketlerinden birine işaret edebilir" uyarısında bulunmuştu."48 KUŞ TÜRÜ ENFEKTE OLABİLİR"

Kol ve göbek bölgesi Alzheimer'a işaret ediyor! Hemen kontrol edin Kol ve göbek bölgesi Alzheimer'a işaret ediyor! Hemen kontrol edin Haberi Görüntüle

Dışarda geçirilen bir buçuk saat o ilaç kadar etkili! Araştırmada ortaya çıktı Dışarda geçirilen bir buçuk saat o ilaç kadar etkili! Araştırmada... Haberi Görüntüle

YABAN HAYATINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Aralık ayında, BM Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nden bilim adamlarından oluşan bir ağ olan OFFLU, kuş gribinin Antarktika'da daha da yayılabileceği ve bölgedeki yaban hayatı üzerinde "muazzam" bir olumsuz etkiye sahip olabileceği konusunda uyarmıştı. Bilim insanları o dönemde virüsün Antarktika bölgesinde yaşayan 48 kuş türü ve 26 deniz memelisi türünü enfekte edebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Bilim adamları ayrıca virüsün Antarktika bölgesinden, son yıllarda Avrupa ve Amerika'yı kasıp kavuran küresel H5N1 kuş gribi salgınından büyük ölçüde kurtulan Okyanusya'ya yayılabileceğini de dile getirmişti.

2021'den bu yana Avrupa ve Amerika, üç kıtada "şimdiye kadarki en büyük" olarak tanımlanan H5N1 kuş gribinin neredeyse sürekli salgınından muzdarip. Virüs dünya çapında on milyonlarca kuşu ve binlerce memeliyi etkiledi. Salgınlar geçtiğimiz yıl Afrika ve Asya'da da daha yaygın hale geldi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading