Yandex Metrica

Kadınlarda ani ölüme yol açıyor! O hastalığın erken tedavisi hayat kurtarıyor

Görüntüsü ile rahatsızlığa neden olan varis bir toplardamar hastalığı. İnsanlar tarafından pek önemsenmeyen bu sağlık sorunu kadınlarda daha sık görülüyor. Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Doç. Dr. Soner Yavaş varisin tedavisinde erken müdahalenin önemine dikkat çekiyor. Zira geç kalınması durumunda ani ölüme yol açabiliyor.

Sağlık

23.01.2024, 21:48

Toplardamarların deri altında mavi renkte, genişlemiş ve kıvrımlar yapmış olarak görülmesi sorunu olan varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşur.

Varisler başlangıçta sadece görüntü olarak rahatsızlık verse de ilerleyen zamanlarda bacakta şiddetli ağrı, toplardamarda iltihaplanma, varisin yırtılıp kanaması ve varisin içinde pıhtı oluşup akciğerlere pıhtı atması gibi durumlara yol açabilir. 

Bu gen sizde eksikse obez olabilirsiniz! Araştırmada ortaya çıktı Bu gen sizde eksikse obez olabilirsiniz! Araştırmada ortaya çıktı Haberi Görüntüle

TEDAVİDE BİRÇOK YÖNTEM KULLANILIYOR

Hastalık birçok farklı yöntemle tedavi edilebilirken en geleneksel yöntem varisli damarın çıkarılması. Damar içine köpük vererek varisi düzeltmek ise bir diğer yöntem. Ancak bu yöntemde varisin tekrarlama olasılığı yüksek. Lazerle tedavi yönteminde ise damar içine bir katater yerleştirilir ve lazer cihazından bir ışın gönderilerek damar yakılır. 

Radyofrekans yönteminde ise yine bir katater yardımı ile damar içine radyo dalgaları gönderilir. Bu esnada bir ısı oluşur ve damar yakılmış olur. Bu işlemler esnasında sadece lokal anestezi kullanılır ve hastalar günübirlik tedavi olup hastaneden çıkabilir.

Hastalığın mutlaka tedavi edilmesi ise asla unutulmaması gereken nokta. Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Doç. Dr. Soner Yavaş da, erken tedavi edilmezse varisin ölüme bile neden olabileceği uyarısında bulunuyor. 

Göz ve ağızda kuruluğa dikkat! Tedavisi olmayan bir sendroma işaret ediyor Göz ve ağızda kuruluğa dikkat! Tedavisi olmayan bir sendroma işaret... Haberi Görüntüle

60'ından önce kalp krizi geçirenleri bekleyen tehlike! İleriki yaşlarda o hastalık ihtimali yükseliyor 60'ından önce kalp krizi geçirenleri bekleyen tehlike! İleriki yaşlarda o... Haberi Görüntüle

ANİ ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİYOR

Yavaş, varisin hayat kalitesini bozan bir hastalık olduğunu kaydetti.

"Bacaklardaki varisler tedavi edilmezse ileride pıhtılaşmalara, bacakta özellikle bileklerin iç kısmında kapanması çok zor yaralara neden olur. Bu pıhtı derin damarlarınızı etkilerse tedavi edilebilmesine rağmen geç saptandığında veya çok yoğun pıhtılaşma olduğunda akciğere pıhtı atma riski var. Akciğere atılan küçük pıhtılar vücut tarafından tolere edilerek yok edilir. Ama büyük bir parça giderse o ani ölümlere neden olabiliyor."

Bacaklardaki "venöz ülser" denilen yaraların eziyetli olduğunu söyleyen Dernek Başkanı, toplardamardaki sistem düzeltilmediği sürece o yaraların kapanmadığının altını çizdi. 

Böcek ısırıkları artıyor! Ölümcül alerjilere yol açabilir! Böcek ısırınca ne yapmalı? Böcek ısırıkları artıyor! Ölümcül alerjilere yol açabilir! Böcek ısırınca ne... Haberi Görüntüle

YAVAŞ: VARİS TOPLUM TARAFINDAN ÖNEMSENMİYOR

Yavaş'a göre varis toplum tarafından önemsenmiyor ve tedavisi erteleniyor. Polikliniklere başvuranların yüzde 80'i varis hastası ve çoğu gecikmiş bir evrede. Varislerini önemsemeyip ayağında yaralarla gelenlerin tedavi şansı ve ameliyatla iyileşme oranları ise daha düşük. Hatta erken tedavi edilmezse kişiyi ölüme kadar götürebiliyor. 

Hastalık genetik özellikte. Doç. Dr. Soner Yavaş, anne babada varis varsa yüzde 90 çocuğunda da görüldüğünü dile getiriyor. 

"Anne veya babanın birinde varis varsa erkek çocuklarda yüzde 30, kadınlarda ise yüzde 60 risk var."

Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu ortaya çıktı Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu... Haberi Görüntüle

Kol ve göbek bölgesi Alzheimer'a işaret ediyor! Hemen kontrol edin Kol ve göbek bölgesi Alzheimer'a işaret ediyor! Hemen kontrol edin Haberi Görüntüle

KADINLARDA DAHA ÇOK GÖRÜLÜYOR

Dernek Başkanı kadınlarda varisin daha çok görüldüğünü belirtiyor. Erkeklerde atardamar hastalıklarının; kadınlarda ise toplardamar hastalıklarının fazla olduğunu aktaran doktor, bacakları sıkan dar kıyafet, topuklu ayakkabı giymenin, obezite, kabızlık, lifli yiyecek ve fazla su tüketmemenin, uzun süre oturmanın veya ayakta durmanın varislere neden olduğunun altını çizdi.

Varisten korunmak ise mümkün. Bunun için düzenli yürüyüş yapmak çok önemli. Oturarak çalışanların en geç 1,5 saatte bir kalkıp 50-60 adım atması, masa başında oturmak zorunda kalanların pedal çevirir gibi hareket etmesi gerekiyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading