Yandex Metrica

Hamilelik kadını gençleştirir mi? Araştırmalara göre...

Hamilelik döneminde hormonların da etkisiyle vücut adeta yenileniyor. Bu durum kadınları olumlu yönde etkiliyor gibi görünse de gerçek pek de böyle değil. Yapılan araştırmalara göre gebelik süreci kadının yaşlanmasına yol açıyor. 

Sağlık

13.04.2024, 16:55

Çocuk doğurmanın hücreleri yenileyerek kadınları gençleştirdiği düşüncesi yapılan bir araştırmayla çürütüldü. 

Columbia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar hamileliğin kadınlarda daha hızlı yaşlanmaya katkıda bulunduğunu öne sürüyor.

Uykusuz gecelerin, duygusal iniş çıkışların ve sayısız fedakarlığın ruhun yanı sıra bedende de çok derin izler bıraktığı görüldü. 

İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? Haberi Görüntüle

ARAŞTIRMA FİLİPİNLER'DE YAPILDI

Filipinler'deki bir grup genç kadına odaklanan araştırmacılar kadınların DNA'sını analiz etmek ve biyolojik yaşlarını belirlemek için epigenetik saatleri kullandı.

Epigenetik Saat yaşlanmayı kırışıklıkların ve gri saçların ötesine geçecek şekilde ölçen bir yöntem. 

Bu teknik yaşamımız boyunca DNA'mızda meydana gelen küçük kimyasal değişiklikler olan epigenetik değişikliklerin boyutunu ortaya koyuyor. 

Söz konusu değişiklikler DNA kodunu değiştirmiyor ancak belirli genleri açıp kapatabilen anahtarlar gibi davranıyor. 

Şifayı yıllarca ilaçlarda aramışız! Meğer kolesterolün ilacı o sebzenin suyundaymış! Her gün içen faydasını görüyor Şifayı yıllarca ilaçlarda aramışız! Meğer kolesterolün ilacı o sebzenin suyundaymış!... Haberi Görüntüle

ÇOĞUL GEBELİKTE ETKİSİ DAHA FAZLA

Araştırma kapsamında hamilelik öyküsü bildiren kadınlar, hamile olmayanlara kıyasla daha hızlı biyolojik yaşlanma belirtileri gösterdi. 

Bu etki çoğul gebelik yaşayan kadınlarda daha da belirgin hale geldi.

Çalışmaya göre anne olanların biyolojik yaşlarının kronolojik yaşlarından daha yaşlı olduğu tahmin ediliyor.

Bu da hücresel yaşlanma sürecinde bir hızlanma olduğunu gösteriyor.

Araştırma, her ilave hamileliğin tahmini 2,4 ila 2,8 aylık hızlandırılmış biyolojik yaşlanma ile ilişkili olduğunu ortaya çıkardı.

Köpeklerde kullanılan Librela ne işe yarar? Hamile ve emziren köpekler Librela kullanabilir mi? Librela'nın yan etkileri ne? Köpeklerde kullanılan Librela ne işe yarar? Hamile ve emziren köpekler... Haberi Görüntüle

YAŞLANMANIN NEDENİ HAMİLELİĞİN KENDİSİ Mİ?

Bilim insanlarının buldukları bağlantı, mutlaka doğum eyleminin kendisi değil, hamilelik ile daha hızlı yaşlanma arasında. 

Bedensel değişiklikler:

Hamilelik, bir kadının vücudunda bir dizi derin değişikliği tetikliyor. 

Hormonal dalgalanmalar çeşitli sistemleri zorlayabiliyor, metabolizmayı değiştirebiliyor ve kaynakları büyüyen fetüse yönlendirebiliyor. 

Rahmin hızla genişlemesi, kilo alımı ve kan akışı vücuda fiziksel talep getiriyor.

Yaşam tarzı değişiklikleri:

Hamilelik çoğu zaman kadının günlük rutininde köklü ayarlamalar yapılmasını gerektiriyor. 

Bozulan uyku döngüleri ve sınırlı fiziksel aktivite, hücresel onarım mekanizmalarını ve genel refahı etkileyebiliyor.

Ayrıca hamilelik sırasında ve sonrasında artan stres seviyeleri, yaşa bağlı sağlık sorunlarında rol oynayan iltihaplanma gibi süreçleri etkileyebiliyor.

Sosyo-ekonomik faktörler:

Mali sıkıntı yaşayan veya sosyal desteği sınırlı olan kadınlar daha da büyük zorluklarla karşı karşıya kalıyor. 

Doğum öncesi bakıma erişim eksikliği, hamilelikle ilgili sağlık koşullarını yönetme ve doğru beslenmeyi sağlama yeteneğini azaltıyor. 

Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada ortaya çıktı Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada... Haberi Görüntüle

Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada ortaya çıktı Bunu haftada 50 saatten fazla yapan kadınlar depresyona giriyor! Araştırmada... Haberi Görüntüle

ERKEKLERDE DE AYNI ŞEY GÖRÜLDÜ MÜ?

Araştırma aynı popülasyondan bir grup erkeği de inceledi. Araştırmacılar, bir erkeğin babalık durumu ile epigenetik saatle ölçülen biyolojik yaşı arasında anlamlı bir ilişki bulamadı.

Bu, hamilelik ile hızlı yaşlanma arasında gözlemlenen bağlantının kadınlara özgü olduğunu gösteriyor. 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading