Yandex Metrica

Ekskavatör çarpan kadın depresyona girdi! Kafaya alınan darbe depresyona yol açar mı? Bilim insanları aradaki bağlantıyı araştıracak

Depresyon travmatik olaylar yaşadıktan sonra gerçekleşen bir ruh sağlığı sorunu gibi görünse de aslında fiziksel bir yaralanma sonrası ortaya çıkabiliyor. İki farklı zaman ve olayda kafasına darbe alan şahıslar Shannon Brazier ve  Sean Carty de fiziksel hasardan çok ruhsal yönden fazlasıyla olumsuz etkilenmiş. Bilim insanları şimdi aradaki bağlantıyı araştırıyor.

Sağlık

12.04.2024, 16:00

Kafaya ve çoğu zaman beyne alınan darbe yalnızca fiziksel değil ruhsal sağlık sorunlarına da yol açıyor. 

24 yaşındaki Shannon Brazier bunun en iyi örneği. 

Siz siz olun sakın bu balıkları yemeyin! Ölümcül hastalık bulaştırıyorlar Siz siz olun sakın bu balıkları yemeyin! Ölümcül hastalık bulaştırıyorlar Haberi Görüntüle

EKSKAVATÖR ÇARPINCA HAYATI DEĞİŞTİ

Londra'da bir inşaat sahasında ekskavatörün çarpması sonucu üç hafta komada kalan genç kadın "Bu durumun zihinsel sağlığım üzerinde gerçek bir etkisi oldu ve kendimi çok kötü hissettim" diyor. 

Yaşadığı korkunç olay sonrası yüzünde önemli görünüş değişiklikleri olduğunu belirten Brazier o dönemdeki duygularını şöyle anlatıyor: 

"Dışarı çıkmıyordum, kendime bakmıyordum ve kilo aldım. Yataktan kalkıp yüzümü yıkamak için bile kavga ediyordum. Çok zordu, bazı noktalarda neredeyse dayanılmazdı."

Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme uzmanları yazın asla önermiyor Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme... Haberi Görüntüle

RUHSAL ÇÖKÜNTÜYÜ BİR YILDA ATLATTI

Talihsiz olay Shannon Brazier'ı o kadar kötü etkilemiş ki hastaneden çıktıktan sonra uygun ilaçların da yardımıyla ruhsal olarak atlatabilmesi bir yılı bulmuş.

47 yaşındaki Sean Carty de, benzer şeyleri yaşamış. 

Carty beş yıl önce motosikletinden düşmüş, beyninin ön lobunda kanama nedeniyle üç hafta hastanede kalmıştı.

Olay sonrası zihninin farklı çalıştığını fark etti. Koku ve tat alma duyusu değişmişti ve arkadaşlarının konuşmalarına yetişmekte zorlanıyordu.

Yağ değil adeta ilaç! Kalbi koruyor, felci önlüyor, cildi güzelleştiriyor! Her gün yarım çorba kaşığı içen uzun yaşıyor Yağ değil adeta ilaç! Kalbi koruyor, felci önlüyor, cildi güzelleştiriyor!... Haberi Görüntüle

TRAVMALAR ÖFKELENMEYE SEBEP OLUR MU?

Adam olayın etkisiyle artık daha çabuk öfkeleniyordu ve aile üyeleriyle kazadan önce hiç olmadığı kadar çatışıyordu. Yaşadıklarını şöyle anlatıyor: 

"Beyin hasarı sonrasında ne kadar açık sözlü olabileceğinizin farkında değilsiniz. Fakat sinir sisteminiz düzgün çalışmadığında bu gerçekten çok zor. Kendinizi bir uzaylı gibi hissediyorsunuz ve her şey sizin için yeni."

Sean Carty şiddetli kafa travması ve depresyon sonrası kendisini yeni bir gezegene inmiş gibi hissettiğini söylüyor.

Beynine ciddi bir darbe alan birçok insan için fiziksel iyileşme, sorunların yalnızca ilki. Oysa kafa travması sonrası depresyon ve diğer zihinsel bozuklukların gelişme olasılığı da oldukça yüksek. 

Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme uzmanları yazın asla önermiyor Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme... Haberi Görüntüle

Artık karpuzun sahte olup olmadığını anlayacaksınız! Hem de tek malzemeyle ve birkaç saniye içinde Artık karpuzun sahte olup olmadığını anlayacaksınız! Hem de tek malzemeyle... Haberi Görüntüle

ANTİDEPRESAN KULLANMAK İŞE YARAYABİLİR

ABD'de bu konuyla alakalı bir araştırma yapıldı. Yaygın olarak kullanılan bir antidepresanın yaralanmadan sonraki haftalarda alınmasının ciddi depresyonun önlenmesine yardımcı olabileceği öne sürüldü. 

İngiltere yeni yapılmaya başlanan bir çalışma ise daha geniş kapsamlı ve uzun vadeli. 

Öyle ki ekip deneyin 18 ay sürmesini bekliyor. 

Araştırmada beyin travması sonrasında alınan antidepresanların erken kullanımı incelenecek. 

500 hasta arasında depresyon, yaşam kalitesi ve bilişsel işlevleri ölçecek çalışma sonuçlarının 2027'de alınması bekleniyor.

Nöropsikiyatrist Dr. Mike Dilley, beyin hasarı nedeniyle kendisine başvuran hastaların zaten alışmış olabilecekleri fiziksel zorluklardan çok kaygı, ruh hali ve hafıza sorunları hakkında endişe duyduklarını söylüyor.

Kendisi küçük ama etkisi büyük! Kan şekerini dengeliyor, hafızayı geliştiriyor! Her gün yiyenler zayıflıyor Kendisi küçük ama etkisi büyük! Kan şekerini dengeliyor, hafızayı geliştiriyor!... Haberi Görüntüle

"DEPRESYON KAFA HASARININ SONUCUDUR"

Baş araştırmacı Psikiyatri ve Tıp Profesörü Khalida Ismail ise konuyla alakalı şu yorumu yapıyor: 

"Depresyon sadece akılda olan bir şey değil. İlişkileri, işleri, eğitimi ve rehabilitasyonu etkileyebilir. Bunların hepsi travmatik beyin hasarının sonuçları."

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading