Yandex Metrica

Sitede Ara

Eksikliği de zararlı fazlalığı da! Gün içinde ne kadar protein almalısınız? Beslenme uzmanları ihtiyacınız olan protein miktarını açıkladı

Özellikle sporcuların ve zayıflamak isteyenlerin mutlaka tüketmesi gereken protein vücut işleyişi açısından büyük öneme sahip. Ancak bu takviyeyi besin veya hap olarak alırken dozuna dikkat etmek gerekiyor. Zira aşırı protein tüketimi de protein eksikliği de birtakım riskleri beraberinde getiriyor. Fazla protein tüketmek nelere yol açar? Protein eksikliği belirtileri nelerdir? İşte cevaplar.

Sağlık

13.05.2024, 02:08

Protein insan sağlığı için birçok önemli rol oynuyor. 

Hücre büyümesini ve gelişmesini sağlayan protein kasları güçlendiriyor, kansızlığı önlüyor, vücut direncini yüksek tutuyor. 

Cilt, tırnak, saç ve kas dokularının yenilenmesine destek olan proteinin aşırı tüketimi ise yan etkilere neden olabiliyor. 

Diyetisyen Beth Czerwony'ye göre, kişinin bir öğünde normal miktardan daha fazla protein tüketmesi mümkün olabiliyor.  

Uzmanlar vücudun proteini daha kolay emebilmesi için gün içinde küçük öğünlere bölünmesini öneriyor. 

Beynini düşünen bu meslekleri yapsın! Demansa savaş açıyor Beynini düşünen bu meslekleri yapsın! Demansa savaş açıyor Haberi Görüntüle

GÜN İÇİNDE NE KADAR PROTEİN ALMALIYIZ?

Peki insan vücudunun günde ne kadar proteine ​​ihtiyacı var?

New York Üniversitesi'nde Fizyoloji ve Egzersiz Eğitmeni olan Traci McCarthy, günlük önerilen protein miktarının vücut ağırlığının kilogramı başına 0,8 gram olduğunu belirtiyor. 

Ancak bazı insanlar, günlük olarak yaptıkları egzersiz düzeyine bağlı olarak, özellikle kas geliştirmeye çalışıyorlarsa, vücut ağırlığının kilogramı başına 1,2 ila 1,7 gram proteine ​​ihtiyaç duyabiliyor. 

Artık her 17 çocuktan birinde bu hastalık var! En büyük sebebi bu yiyecek Artık her 17 çocuktan birinde bu hastalık var! En büyük... Haberi Görüntüle

AŞIRI PROTEİN ALIMI NEYE YOL AÇAR?

Uzmanlara göre aşırı protein tüketimi neticesinde sınırı aşan miktardan elde edilen kalorinin, yağ deposu olarak depolanması nedeniyle kilo alımı yaşanabiliyor. 

Ayrıca aşırı protein tüketimi kan lipitlerini artırabiliyor, kardiyovasküler hastalık riskini ve kabızlık, böbrek fonksiyon bozukluğu, dehidrasyon gibi mide-bağırsak sorunları riskini artırabiliyor. 

Dolayısıyla, tek öğünde çok miktarda protein tüketmek tehlikeli olduğundan, insanlar bunu günde üç ila altı öğüne yaymayı hedeflemeli. 

Bu proteinin nasıl ve kaç öğünde dağıtılacağı seçimi herkes için kişisel bir konu. 

Bazı insanlar üç büyük öğün yemekten hoşlanırken, bazıları da öğün aralarında protein de içerebilen atıştırmalıklar yemeyi seviyor. 

Kuş gribi ilk kez ineğe temas eden bir insanda görüldü! En önemli belirtisi... Kuş gribi ilk kez ineğe temas eden bir insanda görüldü!... Haberi Görüntüle

'Bana bir şey olmaz' demeyin! Bu hastalık çok sinsi ilerliyor! Kardiyolog Muhammed Keskin o yaş grubundakileri uyardı 'Bana bir şey olmaz' demeyin! Bu hastalık çok sinsi ilerliyor!... Haberi Görüntüle

GÜN İÇİNDE AZ PROTEİN ALIRSAK NE OLUR?

Aşırı protein tüketiminin yan etkilerinin yanı sıra, az miktarda protein tüketimi de sağlığa zararlı. 

Böyle bir durumda kişide sinirlilik, öfke gibi ruh halinde değişiklikler ve uyku problemleri ortaya çıkabiliyor. 

Son dakika: 47 ilaç daha SGK geri ödeme listesine alındı Son dakika: 47 ilaç daha SGK geri ödeme listesine alındı Haberi Görüntüle

İŞTE PROTEİN YÖNÜNDEN ZENGİN GIDALAR

Protein hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarda bulunuyor. 

İşte birkaçı:

-Fasulye

-Mercimek

-Yumurta

-Et

-Kümes hayvanları

-Kuruyemişler

-Tohumlar

-Deniz ürünleri 

-Süt ürünleri

-Tam tahıllar

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading