Hayatımızda yaptığımız meslek seçimini etkileyen birçok faktör bulunuyor.
Bu faktörler, belirli doğal yeteneğimizden, ekonomik ve sosyal ilerleme potansiyelimize kadar uzanıyor.
Ancak çoğu insan, tercihlerine bir önemli faktörün daha dahil edilmesinin iyi olacağını bilmiyor: Beyin sağlığı.
Çocuğunuz yere böyle basıyorsa acilen doktora götürün! Tedavi edilmezse... Hava kirliliği sadece yetişkinleri etkilemiyormuş! Bakın anne karnındaki bebeğe ne...HANGİ MESLEKLER BEYİN DOSTU?
Columbia Üniversitesi ve Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü'nün işbirliği içinde yaptığı yakın tarihli bir araştırma, zihni harekete geçiren mesleklerin yaşamın ilerleyen dönemlerinde demans gelişme riskine karşı potansiyel koruyucu rolüne ışık tutuyor.
Araştırma, yaşlılıkta bilişsel yeteneklerin korunması için yetişkinlik boyunca bilişsel açıdan zorlu iş görevlerinin önemini vurguluyor.
Ekip Norveç İdari Kayıtlarından veri topladı ve bunu ABD Çalışma Bakanlığı'nın Mesleki Bilgi Ağı (ONET) veri tabanındaki 300'den fazla işin mesleki özellikleriyle birleştirdi.
ONET ölçümlerine dayalı olarak bilişsel taleplerin bir ölçüsü olarak rutin görev yoğunluğu indeksini (RTI) hesapladılar.
Daha düşük bir RTI puanı, daha fazla bilişsel talep içeren meslekleri gösteriyordu.
Araştırmacılar, katılımcıların 30'lu, 40'lı, 50'li ve 60'lı yaşlarındaki mesleklerinin bilişsel taleplerine dayalı olarak dört farklı grup belirledi.
Daha sonra bu yörünge grupları ile hafif bilişsel bozukluk vakaları arasındaki ilişkiyi incelediler.
Sinirliyken kaşınmak normal mi? Sinirsel kaşıntı belirtileri nelerdir? Tedavisi var...DÜŞÜK ZİHİNSEL GEREKSİNİMLİ MESLEKLER NE GÖSTERDİ?
Düşük bilişsel gereksinimlere sahip mesleklerde çalışan kişilerde, daha yüksek bilişsel gereksinimlere sahip mesleklerde çalışan kişilere kıyasla, demans gelişme riski yüzde 37 daha yüksekti.
Oslo Üniversitesi'nden Trine Holt Edwin, risk faktörlerini açıkladı:
"Eğitim seviyesi önemli bir etkiye sahip. Bunun yanında mesleki karmaşıklık da bilişsel gerileme riskinde anahtar rol oynuyor."
Beslenme uzmanı kolorektal kanserden koruyan içeceği açıkladı! Her gün içen... Yirmilik dişi hayattan koparıyordu! Genç kadın 9 gün komada kaldıBEYNİ ZORLAYAN İŞLERE ZİHNİ GELİŞTİRİYOR
2016 yılında yapılan bir araştırma da, beyni zorlayan işlerin, kişinin zihnini yaşa bağlı demansın tahribatlarına karşı korumaya yardımcı olabileceğini ortaya koymuştu.
Wisconsin Üniversitesi Alzheimer Hastalığı Araştırma Merkezi'nden araştırmacılara göre, zekayı görevlendiren işlerde çalışan kişiler, Alzheimer ile ilişkilendirilen beyin lezyonlarının etkilerine daha iyi dayanıyor.
Baş araştırmacı Elizabeth Boots, karmaşık cihazlarla çalışmak yerine, karmaşık sosyal etkileşimler gerektiren bir işiniz varsa bu durumun doğru olduğunu söylemişti.
Zira ona göre insanlar verilerden veya nesnelerden çok daha karmaşık.
"İnsan etkileşimleri, bir bilgisayardaki verilerle çalışmaktan veya makinelerle çalışmaktan çok daha fazla beyin gücü gerektirir."
Yorum Yaz