Yandex Metrica

Ekran bağımlılığı gelişimi etkiliyor! Erken ergenliğe sebep olabilir

Ekran bağımlılığı gelişimi etkiliyor! Erken ergenliğe sebep olabilir

Çocuk doktorları ve pedagoglar aileleri her fırsatta tablet ve telefon kullanımı konusunda uyarıyor. Çünkü bu teknolojik cihazların saatlerce kullanımı bedensel, zihinsel ve ruhsal açıdan olumsuz etkilere yol açıyor. Son yapılan araştırmalara göre uzun süre ekrana maruz kalmak erken ergenlik sebebi

Sağlık

23.01.2024, 20:22

Tablet ve telefon kullanımı çocukların sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Uzun süre bu cihazlarla vakit geçirmek bedensel sorunlara yol açtığı gibi zihinsel ve ruhsal açıdan da bazı rahatsızlıklara neden olabiliyor. 

Avrupa Pediatrik Endokrinoloji Derneği'nin toplantısında sunulan bir çalışmanın sonuçları ise bu cihazlarla ilgili yeni bir tehdidi gün yüzüne çıkardı. Çalışamalara göre, tabletler ve akıllı telefonlar yoluyla düzenli olarak mavi ışığa maruz kalmak hormon seviyelerini değiştirebilir ve erken ergenlik riskini artırabilir.

Sivrisinekler en çok bu renkleri seviyor! Okuyan yaz boyu ısırıktan korunuyor Sivrisinekler en çok bu renkleri seviyor! Okuyan yaz boyu ısırıktan... Haberi Görüntüle

MAVİ IŞIK HORMONLARI ETKİLİYOR

Mavi ışığa daha fazla maruz kalma, aynı zamanda daha düşük melatonin seviyelerine, daha yüksek seviyelerde belirli üreme hormonlarına ve yumurtalıklarında fiziksel değişikliklere sahip olan dişi sıçanlarda daha erken ergenlik başlangıcı ile ilişkilendiriliyor. 

Son yıllarda yapılan birkaç çalışma, özellikle COVID-19 salgını sırasında, kızlarda ergenliğin erken başlangıcında artış olduğunu bildiriyor. Mavi ışığa maruz kalma ile azalan melatonin seviyeleri arasındaki bağlantı, çocukların artan ekran süresinin, bildirilen bu artışta rol oynayabileceğini düşündürüyor. 

Dr. Aylin Kılınç Uğurlu ve meslektaşları, mavi ışığa maruz kalmanın üreme hormonu düzeyleri ve ergenliğin başlama zamanı üzerindeki etkilerini araştırmak için bir fare modeli kullandı. Dişi sıçanlar altılı üç gruba ayrıldı ve normal bir ışık döngüsüne, 6 saat veya 12 saat mavi ışığa maruz bırakıldı. Ergenliğin ilk belirtileri, mavi ışığa maruz kalan her iki grupta da önemli ölçüde daha erken ortaya çıktı ve maruz kalma süresi ne kadar uzun olursa, ergenliğin başlangıcı o kadar erken oldu.

Puro ve sigara kullananlarla ilgili ilginç araştırma! Sigara içenlerin vicdan duygusu... Puro ve sigara kullananlarla ilgili ilginç araştırma! Sigara içenlerin vicdan... Haberi Görüntüle

SIÇANLAR ÜZERİNDE DENENDİ

Mavi ışığa maruz kalan sıçanlarda ayrıca melatonin seviyeleri azalmış ve bazı üreme hormonları artmış seviyelerin yanı sıra yumurtalık dokularında fiziksel değişiklikler görüldü. Bütün bunlar ergenliğin başlangıcının somut belirtileriydi. 12 saatlik maruziyette, sıçanlar ayrıca yumurtalıklarında bazı hücresel hasar ve iltihaplanma belirtileri gösterdi.

"Melatonin seviyesini değiştirmeye yetecek kadar mavi ışığa maruz kalmanın üreme hormonu seviyesini de değiştirebildiğini bulduk" diyen Uğurlu, bu maruz kalma ne kadar fazlaysa, ergenliğin başlangıcının o kadar erken olduğunu dile getirdi.

Tabletler ve akıllı telefonlar gibi mavi ışık üreten cihazlar daha önce hem çocuklarda hem de yetişkinlerde düşük uyku kalitesiyle ilişkilendirilmişti. Bunun nedeninin, mavi ışığın, vücudumuzu dinlenmeye ve uyumaya hazırlayan melatonin hormonunun akşam saatlerinde yükselmesini engellemesi olduğu düşünülüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading