Yandex Metrica

Doğuma yakın beynin yapısı değişiyor! Araştırmada ortaya çıktı

Doğuma yakın beynin yapısı değişiyor! Araştırmada ortaya çıktı

Gebeliğin son aylarında bebek için hazırlıklar artmaya başlıyor. Yapılan araştırmalara göre vücut da kendisini anneliğe hazırlıyor. Çalışma, hamileliğin son döneminde hormonların beyni yeniden yapılandırdığını ortaya koydu.

Sağlık

23.01.2024, 21:49

Hamilelik bir kadının yaşayabileceği en güzel duygulardan. Bu süreçte hormonlar da anne adayına yardım ediyor. Fareler üzerinde yapılan bir araştırma da bunu kanıtlar nitelikte.

Göz doktorları uyardı: Çok sevilen 3 yiyecek kör ediyor Göz doktorları uyardı: Çok sevilen 3 yiyecek kör ediyor Haberi Görüntüle

HORMONLAR BEYNİ YENİDEN YAPILANDIRIYOR

Birleşik Krallık'taki Francis Crick Enstitüsü'ndeki araştırmacılara göre, kadın hormonları östrojen ve progesteron, farelerin beyinlerini anneliğe hazırlamak için yeniden yapılandırıyor.

Araştırmanın bulguları, bu doğal kimyasalların beyindeki az sayıda nöron üzerinde çalışarak yavru gelmeden önce bile ebeveyn davranışını başlattığını gösteriyor. 

Bakire dişi kemirgenlerin yavrularla çok fazla etkileşim göstermemesine karşın, annelerin zamanlarının çoğunu yavrulara bakarak geçirdikleri biliniyor. Annelik davranışının bu başlangıcı için en önemli şeyin doğum sırasında salınan hormonlar olduğu düşünülüyordu. Ancak daha önceki araştırmalar, sezaryenle doğum yapan sıçanların ve hamilelik hormonlarına maruz kalan bakire farelerin hala bu annelik davranışını sergilediğini gösterdi.

Kız çocukları neden erken yaşta regl oluyor? Cevap araştırmada ortaya çıktı Kız çocukları neden erken yaşta regl oluyor? Cevap araştırmada ortaya... Haberi Görüntüle

Kendisi küçük ama etkisi büyük! Kan şekerini dengeliyor, hafızayı geliştiriyor! Her gün yiyenler zayıflıyor Kendisi küçük ama etkisi büyük! Kan şekerini dengeliyor, hafızayı geliştiriyor!... Haberi Görüntüle

GEBELİĞİN SON DÖNEMİ KRİTİK

Araştırmacılar, dişi farelerin, hamileliğin son dönemlerinde gerçekten de ebeveyn davranışında artış gösterdiğini ve bu davranış değişikliği için yavrulara maruz kalmanın gerekli olmadığını buldu. Beynin, hipotalamustaki ebeveynlikle ilişkili olan bir bölgesindeki sinir hücreleri popülasyonunun, kadın hormonlarından etkilendiği ortaya konuldu.

Bu nöronları hormonlara karşı duyarsız hale getirmek ise, hamilelik sırasında ebeveyn davranışlarının başlangıcını tamamen ortadan kaldırdı.

Dr. Jonny Kohl çalışmayla ilgili şunları söyledi:

“Kadın bedeninin hamilelik sırasında yavru yetiştirmeye hazırlanmak için değiştiğini biliyoruz. Doğumdan çok önce başlayan süt üretimi buna bir örnektir. Araştırmalarımız beyinde de bu tür hazırlıkların yapıldığını gösteriyor.”
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading