Çocuklardaki depresyonun en önemli sebebi! Uyuşturucu kullanımına bile yol açıyor
Aile içinde şiddete tanık olan veya ebeveynlerinden şiddet gören çocukların psikolojisi alt üst oluyor. Sorunları şiddetle çözmeye meyilli hale gelen çocuk bir süre sonra girdiği her ortamda akranlarına şiddet uygulamaya başlıyor. Bu çocuklar önlem alınmazsa ileriki yıllarda depresyona girip uyuşturucu bağımlısı bile olabiliyor.
Şiddet, kelime olarak çok sert bir ifade aslında. Bu ifadenin gerçek anlamda yaşanıyor olması ise tam olarak bir psikolojik travma.
ŞİDDET GÖREN ÇOCUKLAR, ŞİDDET UYGULUYOR
Aile içinde şiddet gören çocuklar ise büyüdükçe kişiliği tamamen yaralı bir yetişkinliğe doğru gidiyor. Bu çocuklar akranlarına şiddet uyguluyor, dil becerileri gelişmiyor, özgüvensiz ve hatta intihar eğilimli olabiliyor. Bu çocukların ileride kendileri ve çevreleri için tehlike içeren davranışlar sergileme ihtimalleri ise çok yüksek.
ŞİDDET, DEPRESYON KAPISINI ARALIYOR
Dayak ve baskıya maruz kalan çocuklarda ileriki yıllarda depresyon, kişilik bozukluğu, uyuşturucu kullanımı ve kaygı bozukluğu gibi sorunlar da ortaya çıkıyor.
Yapılan araştırmaların anne veya babanın öfke gösteren çocukları disiplin etmede zorlandıklarını gösteriyor. Bu zorlanma nedeni ile de agresif davranışlar çıkabiliyor. O yüzden bir ebeveynin öfkesinin farkında olması kendisini kontrol etmesi için başlangıç değeri taşıyor.
EBEVEYNLER ÖFKE İLE YAKLAŞMAMALI
Bir ebeveyn olarak önce çocukların haz anlamında hareket ettiklerini anlaşılmalı. Bu yüzden çocuğa odaklanmak yerine davranışa odaklanmak ve davranışın yanlış olduğunu ona söylemek gerekiyor. Yanlış olduğu düşünülen davranış açıklanarak ve öfke göstermeyerek izah edilmeli.
Korku, sık irkilme, kaygı, altını ıslatma, dil gelişiminde gerileme, uyku düzeninde bozulma, uykuda kabus görme, agresif davranışlar, intihar eğilimleri, bedensel yakınmalar, okulda başarısızlık, özgüven eksikliği, arkadaş ilişkilerinde problemler, içe kapanma, konsantrasyon sorunları olan çocukların şiddete maruz kaldığını anlamak mümkün.
