Yandex Metrica

Çocuklardaki astım ataklarının sebebi bulundu! Düşük gelirli şehirlerdeki çocuklar risk altında

Çocuklardaki astım ataklarının sebebi bulundu! Düşük gelirli şehirlerdeki çocuklar risk altında

Astım krizleri farklı nedenlerle şiddetlenebiliyor. Yapılan bir araştırma ise iki hava kirleticisinin özellikle düşük gelirli bölgelerde yaşayan çocukları olumsuz etkilediğini gösteriyor. Bu kirleticilerin yoğunluğu ne kadar çoksa çocuklarda yaşanan ataklar o kadar artıyor.

Sağlık

23.01.2024, 20:22

Hava yollarının kronik iltihaplanması astıma neden olur. Bir astım krizi sırasında, hava yollarının astarı şişer, hava yollarının etrafındaki kaslar kasılır ve ekstra mukus üreterek havanın akciğerlere girip çıkması için alanı etkili bir şekilde daraltır. 

Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme uzmanları yazın asla önermiyor Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme... Haberi Görüntüle

İKİ HAVA KİRLETİCİSİ KRİZİ ARTIRIYOR

Nefes darlığı ve solunum güçlüğü belirtileriyle kendisin gösteren astımı tetikleyen belli başlı unsurlar var. Sigara, stres ve hava kirliliği en çok bilinenler. Yapılan bir araştırmaya göre özellikle iki hava kirleticisinde bulunan partikül madde, düşük gelirli kentsel bölgelerde yaşayan çocuk ve ergenlerde astım ataklarını tetikliyor. 

Düşük gelirli kentsel ortamlarda yaşayan çocuklar özellikle astım için yüksek risk altında ve astım ataklarına daha yatkın oluyor. 

Araştırmacılar, ABD'nin düşük gelirli mahallelerinde yaşayan, yaşları 6 ila 17 arasında 208 astımlı çocukta hava kirliliği ile hastalık atakları arasındaki ilişkiyi inceledi. Daha sonra,  yine ABD'de 4 şehirde düşük gelirli mahallelerde yaşayan, yaşları 6 ila 20 arasında ve inatçı astımı olan 189 çocuktan oluşan bağımsız bir kohortu inceleyerek hava kirliliği seviyeleri ile astım atakları arasında buldukları ilişkiyi doğruladılar.

Araştırmacılar çocukların yaklaşık 6 ay boyunca en az iki solunum yolu hastalığı olup olmadığını takip etti. Her hastalık viral veya viral olmayan ve astım krizine neden olan veya olmayan olarak sınıflandırıldı. 

Araştırmacılar hastalıkları hava kirletici seviyeleri ile eşleştirdi. Daha sonra araştırma ekibi, bu değişkenlerin bulguları üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla verilerini şehir ve mevsime göre ayarladı. Bilim adamları verilerini analiz ettikten sonra, astım ataklarının çocukların %30'unda viral olmayan bir nedene sahip olduğunu buldu. Bu oran, şehir dışında yaşayan çocuklarda görülen oranın iki veya üç katına çıkıyor. Bu krizler, dış havadaki yerel olarak yüksek ince partikül madde ve ozon seviyeleri ile ilişkilendiriliyor.

Kalem kağıtları hazırlayın! Yaz gribine karşı bağışıklık güçlendirici reçeteyi veriyoruz Kalem kağıtları hazırlayın! Yaz gribine karşı bağışıklık güçlendirici reçeteyi veriyoruz Haberi Görüntüle

EGZOZ GAZLARI DA ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Öte yandan yapılan başka bir araştırmada 2000-2019 yıllarında Los Angeles'tan Mumbai'ye kadar 13 binden fazla şehirde taşıtların yol açtığı hava kirliliğiyle çocuklarda görülen astım arasındaki ilişki incelendi. Araştırmacılar, kentlerdeki egzoz emisyonları, enerji santralleri ve endüstriyel bölgelerden kaynaklanan azot dioksitin konsantrasyonlarını analiz etti.

Çalışmada motorlu taşıtlara bağlı hava kirliliğinin, dünyada yılda yaklaşık 1,85 milyon çocukta astıma neden olduğu sonucuna varıldı. Astım vakalarının üçte ikisi kentlerde görüldü.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading