Yandex Metrica

Bu belirtiler sizde de varsa dikkat! O hastalık artık gençleri de etkiliyor

Yaşlılarda görüldüğü bilinen demans genç yaştakileri de tehdit ediyor. Çin'de yaşayan 19 yaşındaki gence bu yönde bir teşhis konuldu. Peki erken demans adı verilen bu durum neden oluyor? Belirtileri neler?  

Sağlık

16.02.2024, 09:41

Demansı sadece yaşlıları ilgilendiren bir hastalık olarak bilirdik ancak geçtiğimiz gün Çin'den gelen bir haber, gençlerin de bu tehditle karşı karşıya olduğu iddialarını doğruluyor. Ülkede 19 yaşındaki bir gence demans teşhisi konuldu. 

Beyin hücrelerinin içinde ve çevresinde anormal bir protein birikimi tarafından tetiklendiği düşünülen demans gelişiminde iki anahtar protein olan amiloid ve tau etkili.

Kulaklıklardaki gizli tehlike! Gençler risk grubunda! Araştırmada ortaya çıktı Kulaklıklardaki gizli tehlike! Gençler risk grubunda! Araştırmada ortaya çıktı Haberi Görüntüle

19 YAŞINDAKİ GENCE TEŞHİS KONULDU

19 yaşındaki gencin beyninde yapılan testler ve taramalar da, beynin bilişte rol oynayan bir bölgesi olan hipotalamusunun küçüldüğünü ortaya çıkardı. Beyninde ayrıca şakak lobunda hasar belirtileri ve tau adı verilen rahatsız edici protein seviyesinin yükseldiği görüldü. 

Aslında gencin, teşhis konmadan önce iki yıl boyunca uyarıcı demans belirtileri yaşadığına inanılıyor. Şahıs bu süreçte hafıza kaybı, konsantre olma güçlüğü, tepkilerde gecikme ve okuma zorlukları gibi semptomlarla mücadele etti. Doktorları ziyaret ettiğinde, önceki gün akşam yemeğinde ne yediğini bile hatırlamıyordu.

Uzmanlar anne babaları uyardı: Bu ses bebekleri sağır ediyor Uzmanlar anne babaları uyardı: Bu ses bebekleri sağır ediyor Haberi Görüntüle

Artık doya doya ekmek yiyeceksiniz! Kilo aldırmıyor, aksine zayıflatıyor! Artık doya doya ekmek yiyeceksiniz! Kilo aldırmıyor, aksine zayıflatıyor! Haberi Görüntüle

ERKEN BUNAMA NEDİR?

Peki bu sık görülen bir durum mu? Genç başlangıçlı bunama nedir? Daha genç başlangıçlı bunama, 65 yaşın altındaki kişilerde gelişen herhangi bir bunama biçimini tanımlamak için kullanılıyor. Hastalık, birçok yönden diğer bunama türlerine benziyor. 

Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme uzmanları yazın asla önermiyor Bir fincan kahvenin bu yan etkilerini duyan yanına yaklaşmıyor! Beslenme... Haberi Görüntüle

BELİRTİLER NASIL? 

Gençlerde günlük yaşamı olumsuz etkileyen hafıza kaybı, bilinç bulanıklığı, rutin görevleri yerine getirmede zorluk, tekrarlayan davranış, arkadaşlardan ve aileden çekilme, net düşünme veya karar verme yeteneğini kaybetmek, dil sorunları ve davranış değişiklikleri görülebiliyor. 

Daha genç başlangıçlı bunamanın teşhis edilmesi zor olabiliyor, çünkü etkilenen kişi çok genç görünüyor. 

Demansı olan daha genç insanların birkaç konu hakkında düşünmesi gerekiyor. 

  • Geleceğe yönelik yaşam düzenlemeleri yapmak,
  • Finansal hesaplara kimlerin erişebileceğini belirlemek,
  • Mali duruma ne zaman ve nasıl erişeceğini ayarlamak,
  • Emeklilik, sağlık ve gelir sigortasının düzenlenmesi,
  • Vasiyet yazmak veya güncellemek gibi...

Size daha genç başlangıçlı bunama teşhisi konulursa ve hala çalışıyorsanız, önünde sonunda değişiklik yapmanız gerekecek. Beklenenden daha erken çalışmayı bırakmanız gerekebilir. 

Glüten hassasiyeti olanlar sık tüketiyor! Tam tahıl özelliği ile kalbi koruyor, şekeri dengeliyor Glüten hassasiyeti olanlar sık tüketiyor! Tam tahıl özelliği ile kalbi... Haberi Görüntüle

İŞVEREN HASTA KİŞİYE DESTEK OLMALI

İşverenlerin demansı olan bir kişiyi çalıştırmaya devam etme konusunda yasal sorumluluğu vardır. Bir işverenin demans gibi bir hastalık nedeniyle birini kovması yasa dışı olabilir. Demansı olan kişiler genellikle çalışmaya devam edebilir. İşlerinin bazı yönlerinde yapılacak değişiklikler, iş yerinde onları destekleyecek 1 veya 2 güvenilir kişinin olması da dahil olmak üzere işleri kolaylaştırabilir.

Çocuklarda halsizliği önemseyin! Yetişkinlerde de görülen hastalığa işaret ediyor Çocuklarda halsizliği önemseyin! Yetişkinlerde de görülen hastalığa işaret ediyor Haberi Görüntüle

Nörolog Bora Gürer kadınları uyardı: O makyaj malzemesi beyinde birikiyor Nörolog Bora Gürer kadınları uyardı: O makyaj malzemesi beyinde birikiyor Haberi Görüntüle

ERKEN VE GEÇ ALZHEIMER ARASINDAKİ FARK NE?

Erken başlangıçlı Alzheimer'ın geç başlangıçlı Alzheimer'dan farkı nedir?

Geç başlangıçlı Alzheimer hastalığı olan ve 65 yaş ve üzerinde başlayan kişiler, Alzheimer hastalığına bağlı düşünme ve hafıza değişikliklerinin yanı sıra normal yaşlanmanın parçası olan değişikliklerin bir kombinasyonunu gösteriyor. Beynin normal yaşlanmada en çok değişen kısımları ön loblar. Ön loblar, çalışma belleği ve kişinin sorunlarının netliği de dahil olmak üzere birçok farklı bilişsel işlevden sorumlu.

Bu, bilişsel işlevle ilgili olarak, erken başlangıçlı Alzheimer hastalığı olan kişilerin epizodik hafızalarında nispeten izole sorunlara sahip olabileceği anlamına geliyor. Geç başlangıçlı Alzheimer hastalığı olan kişilerin epizodik hafıza, çalışma hafızası ve durumsal farkındalık ile ilgili sorunları oluyor. 

Erken Alzheimer hastalığı olan hastalar ise, daha açık görüşlü olduklarından, genellikle durumları hakkında depresyonda ve gelecek konusunda kaygılı oluyorlar. Son kanıtlar genç başlangıçlı Alzheimer hastalarında hastalığın daha hızlı ilerlediğini gösteriyor.

Tatiliniz zehir olmasın! Bu hastalıkların sebebi havuz suyu! Ateş, ağrı ve bulantıya yol açıyor Tatiliniz zehir olmasın! Bu hastalıkların sebebi havuz suyu! Ateş, ağrı... Haberi Görüntüle

ERKEN DÖNEM ALZHEIMER KALITSAL

Bu arada yapılan araştırmalara göre erken dönem Alzheimer hastalığı kalıtsal özelliğe sahip. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading