Yandex Metrica

Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor

Henüz konuşamasalar da bebekler her şeyi anlıyor. Anne babasıyla sürekli etkileşim halinde olanlar kendince konuşmaya bile çabalıyor. Yapılan araştırmalara göre özelllikle tiz bir sesle konuşulan bebeklerde dil gelişimi oldukça hızlı seyrediyor. 

Sağlık

17.04.2024, 02:02

Anne babalar bebekleriyle genellikle tiz bir sesle konuşarak etkileşime giriyor. 

"Ebeveyn dili" adı verilen bu konuşma tarzında bebeğin konuşma çabalarına ve jestlerine göz teması ve gülümsemeyle karşılık veriliyor. 

Aslında bu etkileşim o an kalbi ısıtmaktan fazlasını yapıyor. 

Cildinizdeki kırışıklıklara veda etmeye hazır mısınız? İşte evdeki bakım ürünlerini attıracak formül! Günde iki kez kullanın Cildinizdeki kırışıklıklara veda etmeye hazır mısınız? İşte evdeki bakım ürünlerini... Haberi Görüntüle

AİLE İLE ETKİLEŞİM BEBEĞİ NASIL ETKİLİYOR?

Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Bilimleri Enstitüsü'nün son araştırmasına göre bu durum bebeğin dil gelişiminde önemli rol oynuyor. 

Uzmanlar, sosyal etkileşimler sırasında bebeklerin beyin aktivitelerini gözlemlemek için beyin görüntüleme teknolojisi olan manyetoensefalografiyi kullandı.

Araştırmacılar bu etkileşimleri, yetişkinin dikkatini çocuktan uzaklaştırdığı sosyal olmayan senaryolarla karşılaştırdı.

Dikkat çekici bir şekilde, 5 aylık bir bebekle konuşmak ve oynamak da dahil olmak üzere sosyal etkileşim, dikkat ile bağlantılı bölgelerdeki beyin aktivitesini belirgin şekilde artırdı.

I-LABS'ta araştırma bilimcisi olan baş yazar Alexis Bosseler konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

"Bu, bebek beyninin yetişkin-bebek sosyal etkileşimine karşı sosyal olmayan etkileşime verdiği tepkileri doğrudan karşılaştıran ve ardından sosyal olmayan etkileşimi takip eden ilk çalışmadır. Erken beyin aktivasyonunun çocuğun gelecekteki dil yetenekleriyle nasıl ilişkili olduğunu görmek için çocukları 2,5 yaşına gelene kadar test ediyoruz."

Beş buçuk yıldır kalp nakli bekliyor! Esila Tüfekçi için vakit daralıyor! İyileşirse doktor olacak Beş buçuk yıldır kalp nakli bekliyor! Esila Tüfekçi için vakit... Haberi Görüntüle

O burçtaki kadınlar jinekolojik sorunlar yaşayacak! Yengeçler solunum sıkıntısı çekebilir! İşte bugünkü sağlık durumunuz! Burcunuz ne söylüyor? O burçtaki kadınlar jinekolojik sorunlar yaşayacak! Yengeçler solunum sıkıntısı çekebilir!... Haberi Görüntüle

EKİP BEBEKLERİN ANLIK TEPKİLERİNİ ÖLÇTÜ

MEG teknolojisi sayesinde araştırmacılar, bebeklerin dinamik sinirsel tepkilerini gerçek zamanlı olarak gözlemleyebildi.

Yetişkinlerin onlarla etkileşime geçmesi, doğal etkileşimin özünün yakalanmasına olanak sağladı.

Ayrıca takip çalışmaları, bu sosyal etkileşimlerin tetiklediği sinirsel aktivite ile dil gelişimindeki önemli kilometre taşları arasında güçlü bir korelasyon olduğunu ortaya çıkardı.

Bu kilometre taşları 21, 24, 27 ve 30 aylar dahil olmak üzere çeşitli aşamalarda gözlemlendi.

Çalışmanın ortak yazarı, I-LABS eş direktörü Andrew Meltzoff, bulguların daha geniş etkilerini vurguladı. 

Dile verilen bu erken beyin tepkilerinin daha sonraki gelişim aşamaları üzerinde bile derin bir etkiye sahip olduğunu öne sürdü.

Ünlü profesörden tüm kadınlara: Güneş kremi kullanmayı bırakın! Ünlü profesörden tüm kadınlara: Güneş kremi kullanmayı bırakın! Haberi Görüntüle

SOSYAL ETKİLEŞİM ERKEN DİL GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR

Önceki çalışmalarından, sosyal etkileşimin 9 aylıkken yabancı dil öğrenimi için gerekli olduğunu bildiklerini belirten I-LABS eş direktörü Patricia Kuhl ise mevcut çalışmanın, sosyal etkileşimin çok daha erken bir rol oynadığını gösterdiğini aktardı. 

25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir? Sıtma öldürür mü? Sıtma vakaları en çok hangi ülkede görülüyor? 25 Nisan Dünya Sıtma Günü: Sıtma nedir? Sıtma belirtileri nelerdir?... Haberi Görüntüle

Ünlü doktor Mehmet Öz'den herkes için sağlık testi: Eğer bel çevreniz boyunuzun yarısı ise.. Ünlü doktor Mehmet Öz'den herkes için sağlık testi: Eğer bel... Haberi Görüntüle

DİL GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYAN YÖNTEMLER

Bebeklerin dil gelişimi için uzmanlar daha başka öneriler de sunuyor. 

  • Biraz daha yüksek, şarkı söyler gibi bir sesle konuşun. 
  • Yavaş ve net konuşun. 
  • Bebeklerin sesleri ve konuşma kalıplarını kavramasına yardımcı olur.
  • Kelimelerdeki sesli harfleri uzatın. Bebeklerin sesleri anlamasını ve daha sonra taklit etmesini kolaylaştırır.
  • Çok sayıda yüz ifadesi ve jest kullanın. 
  • Basit kelimeler ve kısa cümleler kullanın. Bebeklerin takip etmesine ve temel kelimeleri öğrenmesine yardımcı olur.
  • Bebekler gevezelik ettiğinde veya ses çıkardığında, sanki konuşuyormuş gibi yanıt verin. 
  • Kelimeleri veya cümleleri tekrarlamak, anlamlarını ve seslerini güçlendirmeyi destekleyerek dil gelişimine yardımcı olur.
  • Çevrenizde olup biten nesneler ve eylemler hakkında konuşun. Nesneleri işaret etmek ve adlandırmak, sözcükleri anlamlarıyla ilişkilendirmeye yardımcı olur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading