Yandex Metrica

Bebeklerle konuşmanın inanılmaz etkisi keşfedildi! Altıncı aydan itibaren fark görülüyor

Henüz konuşamasalar da bebekler her şeyi anlıyor. Anne babasıyla sürekli etkileşim halinde olanlar kendince konuşmaya bile çabalıyor. Yapılan araştırmalara göre özelllikle tiz bir sesle konuşulan bebeklerde dil gelişimi oldukça hızlı seyrediyor. 

Sağlık

17.04.2024, 02:02

Anne babalar bebekleriyle genellikle tiz bir sesle konuşarak etkileşime giriyor. 

"Ebeveyn dili" adı verilen bu konuşma tarzında bebeğin konuşma çabalarına ve jestlerine göz teması ve gülümsemeyle karşılık veriliyor. 

Aslında bu etkileşim o an kalbi ısıtmaktan fazlasını yapıyor. 

Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu ortaya çıktı Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu... Haberi Görüntüle

AİLE İLE ETKİLEŞİM BEBEĞİ NASIL ETKİLİYOR?

Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Bilimleri Enstitüsü'nün son araştırmasına göre bu durum bebeğin dil gelişiminde önemli rol oynuyor. 

Uzmanlar, sosyal etkileşimler sırasında bebeklerin beyin aktivitelerini gözlemlemek için beyin görüntüleme teknolojisi olan manyetoensefalografiyi kullandı.

Araştırmacılar bu etkileşimleri, yetişkinin dikkatini çocuktan uzaklaştırdığı sosyal olmayan senaryolarla karşılaştırdı.

Dikkat çekici bir şekilde, 5 aylık bir bebekle konuşmak ve oynamak da dahil olmak üzere sosyal etkileşim, dikkat ile bağlantılı bölgelerdeki beyin aktivitesini belirgin şekilde artırdı.

I-LABS'ta araştırma bilimcisi olan baş yazar Alexis Bosseler konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

"Bu, bebek beyninin yetişkin-bebek sosyal etkileşimine karşı sosyal olmayan etkileşime verdiği tepkileri doğrudan karşılaştıran ve ardından sosyal olmayan etkileşimi takip eden ilk çalışmadır. Erken beyin aktivasyonunun çocuğun gelecekteki dil yetenekleriyle nasıl ilişkili olduğunu görmek için çocukları 2,5 yaşına gelene kadar test ediyoruz."

Artık karpuzun sahte olup olmadığını anlayacaksınız! Hem de tek malzemeyle ve birkaç saniye içinde Artık karpuzun sahte olup olmadığını anlayacaksınız! Hem de tek malzemeyle... Haberi Görüntüle

Ürolog Akif Diri yatakta mutluluğun sırrını açıkladı: Mutfak tezgahından eksik etmeyin Ürolog Akif Diri yatakta mutluluğun sırrını açıkladı: Mutfak tezgahından eksik... Haberi Görüntüle

EKİP BEBEKLERİN ANLIK TEPKİLERİNİ ÖLÇTÜ

MEG teknolojisi sayesinde araştırmacılar, bebeklerin dinamik sinirsel tepkilerini gerçek zamanlı olarak gözlemleyebildi.

Yetişkinlerin onlarla etkileşime geçmesi, doğal etkileşimin özünün yakalanmasına olanak sağladı.

Ayrıca takip çalışmaları, bu sosyal etkileşimlerin tetiklediği sinirsel aktivite ile dil gelişimindeki önemli kilometre taşları arasında güçlü bir korelasyon olduğunu ortaya çıkardı.

Bu kilometre taşları 21, 24, 27 ve 30 aylar dahil olmak üzere çeşitli aşamalarda gözlemlendi.

Çalışmanın ortak yazarı, I-LABS eş direktörü Andrew Meltzoff, bulguların daha geniş etkilerini vurguladı. 

Dile verilen bu erken beyin tepkilerinin daha sonraki gelişim aşamaları üzerinde bile derin bir etkiye sahip olduğunu öne sürdü.

Puro ve sigara kullananlarla ilgili ilginç araştırma! Sigara içenlerin vicdan duygusu... Puro ve sigara kullananlarla ilgili ilginç araştırma! Sigara içenlerin vicdan... Haberi Görüntüle

SOSYAL ETKİLEŞİM ERKEN DİL GELİŞİMİNİ DESTEKLİYOR

Önceki çalışmalarından, sosyal etkileşimin 9 aylıkken yabancı dil öğrenimi için gerekli olduğunu bildiklerini belirten I-LABS eş direktörü Patricia Kuhl ise mevcut çalışmanın, sosyal etkileşimin çok daha erken bir rol oynadığını gösterdiğini aktardı. 

Artık karpuzun sahte olup olmadığını anlayacaksınız! Hem de tek malzemeyle ve birkaç saniye içinde Artık karpuzun sahte olup olmadığını anlayacaksınız! Hem de tek malzemeyle... Haberi Görüntüle

Gün içinde ne kadar su içiyorsunuz? İşte kilonuza göre tüketmeniz gereken su miktarı Gün içinde ne kadar su içiyorsunuz? İşte kilonuza göre tüketmeniz... Haberi Görüntüle

DİL GELİŞİMİNE KATKI SAĞLAYAN YÖNTEMLER

Bebeklerin dil gelişimi için uzmanlar daha başka öneriler de sunuyor. 

  • Biraz daha yüksek, şarkı söyler gibi bir sesle konuşun. 
  • Yavaş ve net konuşun. 
  • Bebeklerin sesleri ve konuşma kalıplarını kavramasına yardımcı olur.
  • Kelimelerdeki sesli harfleri uzatın. Bebeklerin sesleri anlamasını ve daha sonra taklit etmesini kolaylaştırır.
  • Çok sayıda yüz ifadesi ve jest kullanın. 
  • Basit kelimeler ve kısa cümleler kullanın. Bebeklerin takip etmesine ve temel kelimeleri öğrenmesine yardımcı olur.
  • Bebekler gevezelik ettiğinde veya ses çıkardığında, sanki konuşuyormuş gibi yanıt verin. 
  • Kelimeleri veya cümleleri tekrarlamak, anlamlarını ve seslerini güçlendirmeyi destekleyerek dil gelişimine yardımcı olur.
  • Çevrenizde olup biten nesneler ve eylemler hakkında konuşun. Nesneleri işaret etmek ve adlandırmak, sözcükleri anlamlarıyla ilişkilendirmeye yardımcı olur.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading