Yandex Metrica

Bebeklere demir takviyesi verilmezse ne olur? Bebeklerde demir eksikliği belirtileri nelerdir?

Yenidoğan bebekler sağlıklı bir gelişim için bazı takviyelere ihtiyaç duyar. Demir bunlardan belki de en önemlisi. Doğduklarında vücutlarında sadece 4 ay yetecek kadar demir bulunan bebeklere bu takviyenin mutlaka verilmesi gerekiyor. Ancak araştırmalar çoğu annenin bunu ihmal ettiğini gösteriyor.

Sağlık

18.04.2024, 09:07

Çoğu yeni ebeveyn, bir bebeğin sadece ilk dört ay yeterli olan demir rezervine sahip olduğunu bilmiyor. Bebeklerin bu süre sonrasında anne sütünden, mamalardan veya takviyelerden yeterli miktarda demir almaları gerekiyor. İşte bu bilgi eksikliği, bebeklerin yeterince demir almadığı anlamına geliyor ve bazı hayati risklere yol açıyor. 

Yaşamın ilk yılında büyüme ve gelişme zirvede. Bu nedenle normal hemoglobin değerlerini ve yeterli demir alımını korumak önem taşıyor. 

Çocuklarda halsizliği önemseyin! Yetişkinlerde de görülen hastalığa işaret ediyor Çocuklarda halsizliği önemseyin! Yetişkinlerde de görülen hastalığa işaret ediyor Haberi Görüntüle

DOĞDUKLARI ANDAKİ DEMİR SADECE 4 AY YETİYOR

Prematüre olmayan ve normal kiloda doğan bebekler, hamilelik sırasında anneden demir biriktiriyor. Bu, yaklaşık dört aylık olana kadar büyüme ve gelişme için yeterli olmalı. Daha sonra vücutta bulunan demir depolarını kullanmaya başlıyorlar. Yeterli depo yoksa bebeklerde anemi gelişebiliyor. 

Bebeklerde kansızlık bilişsel ve motor gelişimde gecikmelere neden olabiliyor. Erken dönemlerde iştah azalması, kilo alma hızında azalma, huzursuzluk, yorgunluk, işitme ve görmede hasar gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. İlerleyen dönemlerde duygusal sorunlar, konsantrasyon bozukluğu ve diğer geri dönüşü olmayan sorunlar yaşanabiliyor. 

Bu yiyecekler tansiyonun düşmanı! Ünlü kardiyoloğa göre hipertansiyondan koruyan gıda... Bu yiyecekler tansiyonun düşmanı! Ünlü kardiyoloğa göre hipertansiyondan koruyan gıda... Haberi Görüntüle

DEMİR TAKVİYESİ ÇOK ÖNEMLİ

Demir depolarını güçlendirmek ve anemiyi önlemek için dört aylıktan itibaren tüm bebeklere demir takviyesi verilmesi öneriliyor. Dört aydan itibaren, kg başına yaklaşık 1 mg demir önleyici doz veriliyor. 6 ay civarında ve kilo alımı ile birlikte ise doz kiloya göre ayarlanmalı.

Kahve içenlerde pıhtı riski artıyor! En çok o organ risk altında Kahve içenlerde pıhtı riski artıyor! En çok o organ risk... Haberi Görüntüle

SÜT DEMİR İÇERİYOR MU? 

Bebekler yaklaşık altı aylıkken katı yiyeceklere başladıklarında, yavaş yavaş demir açısından zengin yiyecekler verilmeli. Bu yiyecekler arasında sığır eti, hindi ve baklagiller bulunuyor. Süt ürünleri ise iyi bir demir kaynağı değil. 

Çocuk doktorları bebeklerde aneminin çeşitli vücut fonksiyonlarına zarar verebileceği için günlük demir verilmesinin çok önemli olduğunu, bu nedenle ileride oluşabilecek yan etkilerin önlenmesi için takip ve tedavi edilmesinin önemli olduğunu vurguluyor.

Öte yandan demir içeren gıdalarla beslenmeyen bebeklerde bazı sağlık problemleri görüleceğinden ek gıdaya geçişte bu konuya özellikle dikkat etmekte fayda var. Ek gıdaya geçiş döneminde bebeğin aldığı besin maddelerinin içeriği oldukça mühim. Sağlıklı gelişimi için tüm vitaminleri alması gereken bebeğe demir yönünden zengin gıdalar yedirmek ise bazı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasını engelliyor. 

Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu ortaya çıktı Son yılların güzellik uygulaması tehlike saçıyor! Kanserojen maddelerle dolu olduğu... Haberi Görüntüle

Vertigo tedavisinde kullanılan Epley Manevrası nedir? Epley Manevrası nasıl yapılır? Epley Manevrasının yan etkisi var mı? Vertigo tedavisinde kullanılan Epley Manevrası nedir? Epley Manevrası nasıl yapılır?... Haberi Görüntüle

BEBEKLERDE DEMİR EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ 

Saç dökülmesi, yorgunluk, esneme, uyku isteğinde artış, huysuzluk, iştahsızlık, halsizlik ve dikkat dağınıklığı gibi belirtilerle kendisini gösteren demir eksikliği, anne sütü bakımından yetersiz beslenen bebeklerde de görülüyor. 

Bebeklerde demir eksikliğine yönelik damlalar olsa da bu durumu doğal yollarla gidermek mümkün. Doktora danışılması şartıyla bebeğe verilecek gıda maddeleri, demir eksikliği problemini önemli ölçüde azaltacaktır. 

Vegan beslenme sağlık için yetersiz bulundu! Araştırma sonucu şaşırtıyor Vegan beslenme sağlık için yetersiz bulundu! Araştırma sonucu şaşırtıyor Haberi Görüntüle

KIRMIZI ETE AĞIRLIK VERİN

Kırmızı etler, bebeklerde oluşacak demir eksikliğini önler. Çift çekilmiş kuzu kıymayı, sebze pürelerine ve çorbalara ekleyebilirsiniz. Bu, bebeğin demir deposunu güçlendirecektir.

Bu yiyecekler tansiyonun düşmanı! Ünlü kardiyoloğa göre hipertansiyondan koruyan gıda... Bu yiyecekler tansiyonun düşmanı! Ünlü kardiyoloğa göre hipertansiyondan koruyan gıda... Haberi Görüntüle

Bu işaretler sizde de varsa bağımlı olabilirsiniz! Yemekten sonra deneyin Bu işaretler sizde de varsa bağımlı olabilirsiniz! Yemekten sonra deneyin Haberi Görüntüle

YUMURTANIN SARISI DEMİR DEPOSU

Beyaz kısmından daha çok demir içeren yumurtanın sarısı doktor onayı olması halinde mutlaka bebeğe yedirilmeli. Kahvaltıda yumurta sarısını haşlayarak ya da tavada omlet yaparak sunabilirsiniz. 

Libidonuz tavan yapacak! Antrenör Sofia Perdiki cinsel isteği artıran egzersizleri açıkladı Libidonuz tavan yapacak! Antrenör Sofia Perdiki cinsel isteği artıran egzersizleri... Haberi Görüntüle

BAKLİYATLAT DEMİR AÇISINDAN ZENGİN

Bakliyatlar demir açısından zengin besinlerdir. Özellikle kırmızı ve yeşil mercimek hazırlarken haşlama ve ezme yöntemini deneyebilirsiniz. Et suyunu, haşlanmış mercimekleri öğünlerde bebeğinize sunarak demir deposunu güçlendirebilirsiniz.

Göz doktorları uyardı: Çok sevilen 3 yiyecek kör ediyor Göz doktorları uyardı: Çok sevilen 3 yiyecek kör ediyor Haberi Görüntüle

1 YAŞINDAN SONRA KARACİĞER YİYEBİLİR

Bebeklere demir eksikliğini iyileştirmek için ciğer de önerilir. Ancak ciğerin kesinlikle 1 yaş sonrasında tüketilmesi gerekir. 1 yaşından daha küçük bebeklerin ciğer tüketimi, enfeksiyona neden olabileceği için önerilmiyor.

Ek gıdaya geçiş yapan ailelerin evinde bulunması gereken besinlerden biri de üzüm pekmezi. Demir eksikliğini önleyen pekmez bebeklere enerji de verir. Her sabah 1 tatlı kaşığı yedirebilirsiniz.

Bilim insanları patates gerçeğini açıkladı! Böyle yiyenler kalbini koruyor Bilim insanları patates gerçeğini açıkladı! Böyle yiyenler kalbini koruyor Haberi Görüntüle

DEMİR DEPOSU CEVİZLE GÜÇLENİYOR

B vitamini ve omega yağları açısından çok zengin olan ceviz de demir eksikliğine iyi gelen besinlerden bir tanesi. Yoğurt, muhallebi ve yumurta içinde tüketilen ceviz demir deposunu güçlendirir ve demir eksikliğini önler. 

Demir denildiğinde akıllara ilk gelen yiyeceklerden biri de ıspanak. İyi temizlenmiş ve güvenilir yerden temin edilmiş ıspanak sayesinde bebeklere enfes öğünler hazırlayabilir ve demir eksikliğinin önüne geçmiş olabilirsiniz.  

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading