Yandex Metrica

Sitede Ara

Bağırsağa kalkan olan vitamin açıklandı! Kanserden koruduğu ortaya çıktı

Bağışıklık sistemi için en önemli takviye olan D vitamini, kansere karşı da koruyucu olabilir. Fareler üzerinde yapılan araştırma, bu vitaminin bağırsaklardaki kanseri önleyen bakterileri artırdığını ortaya koydu. 

Sağlık

17.05.2024, 19:31

Kanser vakalarının sayısı her geçen gün artıyor. 

Hem de tanılar önemli oranlarda gençlere konuluyor. 

Artık her 17 çocuktan birinde bu hastalık var! En büyük sebebi bu yiyecek Artık her 17 çocuktan birinde bu hastalık var! En büyük... Haberi Görüntüle

D VİTAMİNİ VE KANSER BAĞLANTISI ARAŞTIRILDI

ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal Kanser Enstitüsü ve Danimarka'daki Aalborg Üniversitesi'nden araştırmacılar D vitamini ve kanser arasındaki bağlantıyı inceledi.

Çalışmada D vitamininin farelerde bir tür bağırsak bakterisinin büyümesini teşvik ederek kansere karşı bağışıklığı artırdığını buldular. 

Ameliyat olduktan sonra bunu asla tüketmeyin! Kanama riskini artırıyor Ameliyat olduktan sonra bunu asla tüketmeyin! Kanama riskini artırıyor Haberi Görüntüle

Çocuğun yüzünde tokat yemiş gibi iz bırakıyor! Bu hastalık anne babaları korkutuyor! Beşinci Hastalık Nedir? Beşinci Hastalık belirtileri nelerdir? Çocuğun yüzünde tokat yemiş gibi iz bırakıyor! Bu hastalık anne... Haberi Görüntüle

FARELERİN BESLENMESİNE D VİTAMİNİ EKLENDİ

D vitamini açısından zengin bir diyetle beslenen laboratuvar farelerinin, deneysel olarak nakledilen kanserlere karşı daha iyi bağışıklık direncine sahip olduğu ve immünoterapiye daha iyi yanıt verdiği gözlemlendi.

Araştırma ekibi, D vitamininin bağırsak epitel hücrelerine etki ettiğini ve bunun da Bacteroides fragilis adı verilen bakteri miktarını artırdığını buldu.

Nakledilen tümörler çok fazla büyümediğinden, söz konusu mikrop deney hayvanlarına kansere karşı daha iyi bir bağışıklık kazandırdı.

Çalışmalarını genişleterek ve bakterilerin tek başına kansere karşı daha iyi bağışıklık sağlayıp sağlayamayacağını test etmeyi amaçlayarak, normal diyetle beslenen farelere Bacteroides fragilis verdiler. 

Bu fareler ayrıca tümör büyümesine daha iyi direnç gösterebildi.

Ancak fareler D vitamini eksikliği olan bir diyetle beslendiğinde bu durum söz konusu olmadı.

D vitamini; hücre büyümesi ve inflamasyonun sınırlanmasını düzenleyen, kanser hücrelerinin yayılmasına izin veren sinyal moleküllerini azaltan bazı genleri engelleyebiliyor veya aktive edebiliyor.

Geçmişte, insanlarda D vitamini eksikliği ile kanser riski arasında bir ilişki olduğunu ileri sürmüştü ancak kanıtlar kesin değildi. 

Özellikle meme kanseri, kolorektal kanser, troit kanseri, cilt kanseri ve pankretaik kanserlerinin D vitamini ile ilişkisini inceleyen çalışmalar mevcut. 

Beslenme uzmanı en zararlı meyveyi açıkladı! Şeker komasına sokuyor Beslenme uzmanı en zararlı meyveyi açıkladı! Şeker komasına sokuyor Haberi Görüntüle

Bakan Koca duyurdu: MHRS'de yeni düzenleme için tarih belli oldu! Bakan Koca duyurdu: MHRS'de yeni düzenleme için tarih belli oldu! Haberi Görüntüle

ONKOLOG  ARAŞTIRMA VERİLERİNİ PAYLAŞTI

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan da birçok çalışmada kanda D vitamini seviyesi yüksek olanlarda, düşük olanlara kıyasla kalın bağırsak kanseri riskinin anlamlı derecede düşük bulunduğunu belirtiyor. 

Özdoğan kendisine ait internet sitesinde bu vitamin ve kanser arasındaki bağlantıya ait bazı araştırma verilerini paylaşıyor. 

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Nadir Şener'e göre özellikle Mart-Ekim ayları D vitamini açısından en etkin dönem

Bu vitaminin güneş yoluyla alınması ile ilgili Şener şu bilgileri paylaşıyor: 

"Bu aylarda koruma kremi kullanmadan her gün 10–15 dakika güneşlenmek gerekiyor. Mart-Ekim arası, özellikle güneş ışınlarını dik geldiği 11.00–15.00 arasındaki saatler D vitaminin dönüşümü için en etkili dönem. Ancak bu saatler cilt kanseri için de en riskli saatler. Bu nedenle sadece 10-15 dakikalığına, koruma kremi kullanmadan, diz ve dirseklerden aşağısını güneşlendirmek yeterli. Ayrıca esmer kişilerde D vitamini sentezinin sarışınlara göre daha yavaş olduğunu ve esmerlerin cilt özelliklerinden ötürü sarışınlardan 3–6 kat daha fazla güneşte kalmaları gerektiğini belirtiyor.”

Ünlü doktor Mehmet Öz'den herkes için sağlık testi: Eğer bel çevreniz boyunuzun yarısı ise.. Ünlü doktor Mehmet Öz'den herkes için sağlık testi: Eğer bel... Haberi Görüntüle

Yaşam tarzı genetiği etkiler mi? Araştırma ne gösterdi? Yaşam tarzı genetiği etkiler mi? Araştırma ne gösterdi? Haberi Görüntüle

HANGİ YİYECEKLERDE D VİTAMİNİ VAR?

Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini açısından en zengin gıdalar ise şöyle: 

  • Somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar.
  • Kırmızı et ve karaciğer.
  • Tavuk ciğeri.
  • Yumurta sarısı
  • Peynir ve tereyağı gibi süt ve süt ürünleri.
  • Maydonoz.
  • Isırgan otu.
  • Kahvaltılık tahıllar.

 

Habere Tepki Ver

5

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Loading