Yandex Metrica

Aşırı işlenmiş gıdalarla ilgili yeni araştırma! Yemeyene o iki hastalık uğramıyor

Aşırı işlenmiş gıdalarla ilgili yeni araştırma! Yemeyene o iki hastalık uğramıyor

Kanser, diyabet, kalp hastalıkları ve birçok sağlık sorununa zemin hazırlayan ultra işlenmiş gıdalarla ilgili yeni bir araştırma yapıldı. Araştırmaya göre bu yiyecekler iki yeni hastalığa daha sebep oluyor. 

Sağlık

26.05.2024, 16:37

Uzmanlar aşırı işlenmiş gıdaların kanser, kalp hastalığı, obezite, yüksek tansiyon, hırıltı, depresyon ve uyku sorunları riskini artırabileceği konusunda birçok uyarı yapmıştı.

Artık bu tür yiyeceklerin neden olduğu yeni bir sorun var: Felç ve hafıza sorunları. 

Yeni bir araştırmaya göre, fazla ultra işlenmiş gıda tüketen kişilerde hafıza, düşünme sorunları ve felç geçirme riski, daha az işlenmiş gıda tüketenlere göre daha yüksek olabilir. 

Tatiliniz zehir olmasın! Bu hastalıkların sebebi havuz suyu! Ateş, ağrı ve bulantıya yol açıyor Tatiliniz zehir olmasın! Bu hastalıkların sebebi havuz suyu! Ateş, ağrı... Haberi Görüntüle

Mışıl mışıl uyumanın çözümü o diyette! Yaz sıcaklarına meydan okuyor Mışıl mışıl uyumanın çözümü o diyette! Yaz sıcaklarına meydan okuyor Haberi Görüntüle

ULTRA İŞLENMİŞ GIDA NASIL OLUYOR?

Ultra işlenmiş gıdalar ilave şeker, yağ ve tuz bakımından yüksek, protein ve lif bakımından düşük oluyor. 

Bunlar arasında alkolsüz içecekler, tuzlu ve şekerli atıştırmalıklar, dondurma, hamburger, konserve kuru fasulye, ketçap, mayonez, paketlenmiş ekmek ve aromalı tahıllar yer alıyor. 

İşlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıdalar arasında ise et, sebze ve meyveler bulunuyor.

Sıcak hava organlara hasar veriyor! Uzmanlar alınması gereken önlemleri sıraladı Sıcak hava organlara hasar veriyor! Uzmanlar alınması gereken önlemleri sıraladı Haberi Görüntüle

Uzmanlar kalbin en sevdiği yiyeceği açıkladı! Haftada iki porsiyon yiyende kalp hastalığı riski düşüyor Uzmanlar kalbin en sevdiği yiyeceği açıkladı! Haftada iki porsiyon yiyende... Haberi Görüntüle

30 BİN KİŞİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, 45 yaş ve üzeri 30 bin 239 kişiyi inceledi. 

Bu kişiler ortalama 11 yıl takip edildi. 

Araştırmacılar, 14 bin 175 katılımcıyı bilişsel gerileme ve 20 bin 243 katılımcıyı felç açısından inceledi. 

Her iki grupta da bilişsel bozukluk veya felç öyküsü yoktu.

Katılımcılar ne yedikleri ve içtikleri hakkında anket doldurdu. 

Araştırmacılar, insanların günlük diyetlerinin bir yüzdesini oluşturmak için günlük gramı hesaplayıp bunu diğer gıdaların günlük gramıyla karşılaştırarak ne kadar ultra işlenmiş gıda yediklerini belirledi. 

Bu yüzde, en az işlenmiş gıdalardan en çok işlenmiş gıdalara kadar dört gruba göre hesaplandı.

Çocuğun neden yandığına inanamayacaksınız! Uzmanlar aileleri uyarıyor Çocuğun neden yandığına inanamayacaksınız! Uzmanlar aileleri uyarıyor Haberi Görüntüle

Uzmanlar anne babaları uyardı: Bu ses bebekleri sağır ediyor Uzmanlar anne babaları uyardı: Bu ses bebekleri sağır ediyor Haberi Görüntüle

AŞIRI İŞLENMİŞ GIDA YEMEK NEYE YOL AÇTI?

Araştırmanın sonunda 768 kişiye bilişsel bozukluk tanısı konuldu ve bin 108 kişi felç geçirdi. 

Bilişsel gruptakiler için, hafıza ve düşünme sorunları geliştiren kişiler, diyetlerinin yüzde 25,8'ini ultra işlenmiş gıdalardan tüketirken, bilişsel sorunlar geliştirmeyenlerde bu oran yüzde 24,6'ydı. 

Yaş, cinsiyet, hipertansiyon ve demans riskini etkileyebilecek diğer faktörlere göre ayarlama yapıldıktan sonra araştırmacılar, yenen aşırı işlenmiş gıda miktarındaki yüzde 10'luk artışın yüzde 16 daha yüksek bilişsel bozukluk riskiyle ilişkili olduğunu buldu. 

Ayrıca daha fazla işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıda yemenin yüzde 12 daha düşük bilişsel bozukluk riski ile bağlantılı olduğunu buldular.

Düzenlemeler sonrasında araştırmacılar, ultra işlenmiş gıdaların daha fazla alınmasının felç riskinde yüzde 8'lik bir artışla bağlantılı olduğunu, işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş gıdaların daha fazla tüketilmesinin ise yüzde 9 daha düşük felç riskiyle bağlantılı olduğunu gördü.

 

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Saadet Diş

TRHaber.com - Sağlık


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading