Yandex Metrica

8 saat uyumak mı? Aynı saatte yatıp uyanmak mı? Hangisi daha sağlıklı?

Vücudun dinlendiği bir süreç olan uykunun kalitesini ne belirliyor? Yapılan çoğu araştırma insanlara 8 saatlik bir uyku önerirken uyku araştırmacısı olan Rebecca Robbins'e göre, az uyunsa da önemli olan sabit bir düzen tutturmak. Robbins'in bunu gerçekleştirmek için bazı tavsiyeleri de var.

Sağlık

23.02.2024, 21:49

Her gece yaklaşık sekiz saatlik uykunun insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu mutlaka duymuşsunuzdur. Ancak bilim insanları artık uyku saatlerinden daha da önemli olanın, insanların her gün aynı saatte yatıp aynı saatte uyandığı  tutarlı bir uyku programı olduğunu öne sürüyor.

Katılımcıların yarısının tutarlı bir uyku programı izleyerek her gece altı saat uyuduğu ve bazılarının her gün sekiz saatlik düzensiz bir programla uyuduğu bir çalışma, daha az saat ancak tutarlı bir programla uyuyanların, şekerlemeler de dahil olmak üzere düzensiz zamanlarda sekiz saat uyuyan insanlara göre erken ölüm riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. 

Kahve içenlerde pıhtı riski artıyor! En çok o organ risk altında Kahve içenlerde pıhtı riski artıyor! En çok o organ risk... Haberi Görüntüle

Sıcak hava organlara hasar veriyor! Uzmanlar alınması gereken önlemleri sıraladı Sıcak hava organlara hasar veriyor! Uzmanlar alınması gereken önlemleri sıraladı Haberi Görüntüle

ROBBINS: UYKU SAATİ DEĞİL DÜZENİ ÖNEMLİ

Harvard Tıp Fakültesi'nde uyku araştırmacısı olan Rebecca Robbins'e göre, uyku önerilerinin çoğu uyku süresine odaklanıyor; çok azı tutarlı bir uyku programını vurguluyor. Ancak kendisinin de açıkladığı gibi sabit uyku-uyanıklık programı, beynin bir kişinin ne zaman uyuması ve ne zaman uyanması gerektiğini anlamasına yardımcı olan bir araçtır. Başka bir deyişle, tutarlı bir uyku programı sürdürüldüğünde vücudun sirkadiyen ritim olarak bilinen iç saati daha verimli hale gelir ve insanların sabaha kadar daha hızlı ve sürekli uykuya dalmalarına yardımcı olur.  

Bilim insanlarına göre, uyku ve uyanma saatleri düzensiz olduğunda ve uyku parçalandığında sirkadiyen ritim bozuluyor, bu da vücudun ne zaman uyku ve ne zaman uyanma zamanının geldiğini bilmesini zorlaştırıyor. Neticede, kişinin uykuya dalma süresi uzuyor ve gece boyunca derin uykunun devam etmesi zorlaşıyor. 

Fazla kilo erkekleri o hastalıktan öldürüyor! Uzmanlar 30 yaşından küçükleri uyardı Fazla kilo erkekleri o hastalıktan öldürüyor! Uzmanlar 30 yaşından küçükleri... Haberi Görüntüle

TUTARLI BİR UYKU NASIL SAĞLANIR? 

Tutarlı bir uyku programının faydaları çok ve insan sağlığını derinden etkiliyor. Ancak bu programı sürdürmek her zaman kolay olmuyor. Çocuklar için tutarlı bir uyku programı normal kabul edilse de, yetişkinler için sosyal, ailevi ve mesleki yükümlülükler nedeniyle bu zorlaşıyor. Ancak biraz çabayla bu yapılabilir.

İstikrarlı bir uyku-uyanıklık programı sürdürmek için aşağıdaki talimatları izleyin.

  • Haftalık programınıza bakın ve daha erken uyanmanız gereken günü bulun. Bu saati yedi gün boyunca her sabah uyandığınız saat olarak ayarlayın.
  • Her gün uyanacağınız saati ayarladıktan sonra, uykuya dalmanız için geçen süre de dahil olmak üzere sekiz saat kadar geriye gidin. Bu zamanı yedi gün boyunca yatma vaktiniz olarak ayarlayın.
  • Yatmadan bir veya yarım saat önce vücudunuzu ve zihninizi rahatlatarak, sıcak bir banyo yaparak, elektronik cihazları kapatarak veya kitap okuyarak uygun şekilde hazırlandığınızdan emin olun. Her gün size dinlenme zamanının geldiğini hatırlatmak için yatmadan bir saat önce bir alarm kurun.
  • Hafta sonları da aynı programa bağlı kalmaya çalışın, böylece sirkadiyen ritminizi bozmazsınız.
Gebelikte sigara içerseniz ne olur? Kadın doğum uzmanı tehlikeleri sıraladı! Haberi okuyan kadınlar hemen bırakıyor Gebelikte sigara içerseniz ne olur? Kadın doğum uzmanı tehlikeleri sıraladı!... Haberi Görüntüle

Sosyal medyada ünlenen Batana yağı ne işe yarar? Batana yağı saç uzatır mı? Sosyal medyada ünlenen Batana yağı ne işe yarar? Batana yağı... Haberi Görüntüle

UYKUNUN KALİTELİ OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Uykunuz sağlıklı ve kaliteli ise;

  • Ertesi gün kendinizi yenilenmiş hissedersiniz
  • Ertesi gün iyi bir ruh halinde uyanırsınız
  • Ertesi gün düşüncelerinizin netleştiğini hissedersiniz ve yaptığınız işe kolaylıkla konsantre olabilirsiniz.
Artık doya doya ekmek yiyeceksiniz! Kilo aldırmıyor, aksine zayıflatıyor! Artık doya doya ekmek yiyeceksiniz! Kilo aldırmıyor, aksine zayıflatıyor! Haberi Görüntüle

KALİTESİZ UYKUNUN BELİRTİLERİ

Yukarıdakiler geçerli değilse, o zaman muhtemelen uykunuz bozulmuştur ve iyileştirilmesi gerekmektedir. Kalitesiz uykunun belirtileri ise: 

  • Sabah uyanmakta zorluk
  • Konsantrasyon sorunları
  • Depresyon ve anksiyete
  • sinirlilik
  • Ertesi gün boyunca uyuşukluk

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading