Yandex Metrica

Sitede Ara

Kuzey Kore füzeleri Amerika sayesinde uçuyor! Dünya tiyatrosunda yeni sahne! Rusya Ukrayna'yı ABD ekipmanları ile vuruyor

Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş 2. yılına doğru hızla ilerlerken Kharkiv'deki enkazdan çıkan sonuç dünyayı şoke etti. Rusya'dan ateşkenen Kuzey Kore füzesinin enkazında belgelenen bileşenlerin yüzde 75'inin ABD firmalarından geldiği tespit edildi. 

Dünya

29.02.2024, 12:20

Yaklaşık 2 yıl önce Ukraya'yı işgal ederek savaşı Avrupa'ya taşıyan ve başta ABD olmak üzere birçok Batı ülkelerine gözdağı veren Rusya'nın Kuzey Kore'den temin ettiği füzelerin bileşenlerinde ABD izine rastlandı. 

Hamas'tan ateşkes açıklaması: Müzakereler sona erdi, istişareler başlayacak Hamas'tan ateşkes açıklaması: Müzakereler sona erdi, istişareler başlayacak Haberi Görüntüle

KUZEY KORE FÜZELERİNE ABD DESTEĞİ

Rus ordusu tarafından Ukrayna'ya karşı kullanılan Kuzey Kore'nin kısa menzilli balistik füzelerinin (SRBM) çoğu ABD'li üreticilerden gelen 290'dan fazla yabancı kaynaklı bileşene dayandığı öğrenildi. 

2024 Eurovision'u kim kazandı? İsrail kaç puan aldı, kaçıncı oldu? 2024 Eurovision'u kim kazandı? İsrail kaç puan aldı, kaçıncı oldu? Haberi Görüntüle

BU NASIL YAPTIRIM?

İngiltere merkezli bir araştırma kuruluşu olan Conflict Armament Research (CAR) tarafından yapılan çalışmada, söz konusu bileşenlerin son üç yıl içinde üretildiği bildirilirken, bu durum, her şeyden önce geniş kapsamlı balistik füze geliştirme programını sekteye uğratmayı amaçlayan, Kuzey Kore'ye uygulanan Birleşmiş Milletler yaptırımlarının etkinliği hakkında açık soruları gündeme getiriyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz' KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz' Haberi Görüntüle

UÇAK KARŞILIĞI BALİSTİK FÜZE ANLAŞMASI

İngiliz araştırma şirketinin yayınladığı rapor 2 Ocak'ta Ukrayna'nın Kharkiv şehrinde bulunan Kuzey Kore yapımı tek bir KN-23 veya KN-24 SRBM'nin enkazına dayanıyor. Söz konusu enkaz Rusya'nın Kuzey Kore füzelerini kullandığının ilk kanıtı olarak göze çarpıyor. 

Öte yandan 2024'ün ilk aylarında konuya ilişkin açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nin (NSC) baş sözcüsü John Kirby, "Bilgiler, Kuzey Kore'nin yakın zamanda Rusya'ya balistik füze rampaları ve çok sayıda silah sağladığını gösteriyor." ifadelerini kullanmıştı.

Kirby, karşılığında Kuzey Kore'nin  Rusya'dan savaş uçakları, karadan havaya füzeler, zırhlı araçlar ve diğer malzeme ve teknoloji transferlerini alacağını belirtti. Öte yanda Kuzey Kore yapımı balistik füzelerin Rusya'ya teslimi, aynı kaynaktan önemli miktarda topçu mühimmatı tedarikinin ardından gerçekleştiği bildirildi.

Rus ordusunda skandallar bitmiyor: Bir general daha tutuklandı Rus ordusunda skandallar bitmiyor: Bir general daha tutuklandı Haberi Görüntüle

400 KM MENZİL

KN-23 ve KN-24 SRBM'lerin maksimum menzillerinin sırasıyla yaklaşık 435 mil (700 kilometre) ve 250 mil (400 kilometre) olduğu bildiriliyor. KN-23 görünüş olarak Rus İskender-M'ye çok benzese de, KN-24'ün en azından dıştan bakıldığında örnekleri ABD Ordusu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) ile daha fazla ortak noktaya sahip olduğu görülüyor.

Avrupa ülkeleri birleşti: Türk İHA'larına rakip çıkaracaklar Avrupa ülkeleri birleşti: Türk İHA'larına rakip çıkaracaklar Haberi Görüntüle

BİLEŞENLERİN YÜZDE 75'İ ABD ŞİRKETLERİNİN

Öte yandan Rusya'dan fırlatılan füzenin kalıntılarını inceleyen bir CAR saha araştırma ekibi, "Çoğunlukla ABD merkezli şirketlerin markalarını taşıyan" bileşenler buldu. Genel olarak, belgelenen bileşenlerin yüzde 75'i ABD şirketleriyle, yüzde 16'sı Avrupalı ​​şirketlerle ve yüzde 9'u Asya merkezli şirketlerle bağlantılı.

Slovak başkan Robert Fitzo'nın durumu nasıl? Suikastin arkasında kim var? Slovak başkan Robert Fitzo'nın durumu nasıl? Suikastin arkasında kim var? Haberi Görüntüle

26 ŞİRKETE SANSÜR

Kuzey Kore füzesine destek sağlayan 26 şirketin isimleri CAR tarafından saklandı, ancak kuruluş, bileşenlerin menşeini takip etmek için üreticilerden bilgi talep edildiğini açıkladı. Bileşenlere gelince, araştırmacılar bunların öncelikle elektronik olduğunu ve çoğunun füzenin navigasyon sistemiyle ilgili olduğunu söylüyor. Balistik füzeler için doğru navigasyon sistemlerini mükemmelleştirmek oldukça zordur, ancak bu silahların doğruluğu ve genel verimliliği açısından hayati öneme sahiptir.

155 çatışmadan sağ çıkıp 11 bölgeyi ele geçirdiler: Ukrayna ise cepheye gönderecek asker bulamıyor! 155 çatışmadan sağ çıkıp 11 bölgeyi ele geçirdiler: Ukrayna ise... Haberi Görüntüle

RUSYA'NIN ÖZEL EMRİ

Bazı bileşenlerin üzerindeki tarih kodlarının da söz konusu füzenin Mart 2023'ten önce üretilmiş olamayacağını ortaya çıkaran CAR, bu, füzenin Rusya'nın bir emrini yerine getirmek için özel olarak üretilmiş olabileceğine işaret ediyor, ancak bu doğrulanamıyor. Kuzey Kore'nin füzeleri için belirli Batı teknolojilerine güvendiğinin ilk somut kanıtı olsa da, yaptırımlar mevcut olsa bile bu hayati bileşenlere erişimi kısıtlamanın zorluğunun bir göstergesidir.

Refah'ta katliam var! İsrail çocukların üzerine bomba yağdırdı: Ölüm kıskacı derinleşiyor Refah'ta katliam var! İsrail çocukların üzerine bomba yağdırdı: Ölüm kıskacı... Haberi Görüntüle

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'İN YAPTIRIM KARARI

İngiliz araştırma şirketi CAR'ın raporunda, "Kuzey Kore'nin, uzun süredir devam eden Birleşmiş Milletler yaptırımlarına rağmen füze programını beslemek için uluslararası düzeyde malzeme elde ederken, gelişmiş silahlar üretme ve aktarma yeteneği, ülkelerin küresel nükleer silahların yayılmasını önleme rejimlerini baltaladığının en son kanıtıdır" ifadesine yer veriliyor.

Aynı şey İran ve Rusya için de geçerli. Geniş çaplı işgalin başlangıcından bu yana, füzeler ve insansız hava araçları da dahil olmak üzere İran ve Rus silahlarını inceleme fırsatı, başta yarı iletkenler olmak üzere çok sayıda Batı yapımı bileşenin varlığını da ortaya çıkardı.

Kuzey Kore'nin balistik füze geliştirmelerinin, 2006'dan bu yana yürürlükte olan ve o zamandan bu yana daha sıkı hale gelen Birleşmiş Milletler yaptırımları tarafından kontrol altında tutulması gerekiyordu, ancak bunun çok az etkisi olduğu veya hiç etkisi olmadığı açık. CAR, mevcut durumun bir kazadan uzak olduğunu, bunun yerine Pyongyang'ın "yaklaşık yirmi yıldır yürürlükte olan yaptırım rejimlerini tespit edilmeden atlatabilecek sağlam bir satın alma ağı geliştirdiğini" öne sürüyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

1

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading