Yandex Metrica

Sitede Ara

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz'

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan egemen eşitlik vurgusu: 'Tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz'

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri'nin Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ı, kabul etti. Kabulün ardından açıklamalarda bulunan Tatar, masaya oturmak için Kıbrıs Türk tarafının müktesep haklarının kabul edilmesi gerektiğini yineleyerek resmi müzakereler için Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün teyidi noktasında taviz vermeyeceğini belirtti.

Dünya

17.05.2024, 20:10

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri'nin Şahsi Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ı Cumhurbaşlanlığı Ofisi'nde kabul etti. Kabulün ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Tatar,  yeni ve resmi bir sürece geçilebilmesi için ortak zemin olup olmadığını araştırmak amacıyla görevlendirildiğini hatırlattı ve "Ortak zemin yoksa, buluşma ve tekrar bir görüşme sürecinin başlamasının hiçbir anlamı yoktur." ifadesini kullandı.

Şahsi Temsilci'nin 6 aylık görev süresinin 5 Temmuz'da sona ereceğini söyleyen Tatar, yazılacak raporun objektif ve doğruları içermesi gerektiğini hatırlattı. Masaya oturma şartının Kıbrıs Türk tarafının müktesep haklarının kabul edilesi olduğunu belirten Ersin Tatar, resmi müzakereler için Türk tarafının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün teyidi noktasında taviz vermeyeceğini belirtti.

Mossad'ın eski yetkilisinden itiraf: İsrail Gazze savaşını kaybetti ekonomi çöküyor Mossad'ın eski yetkilisinden itiraf: İsrail Gazze savaşını kaybetti ekonomi çöküyor Haberi Görüntüle

"TUTUMUMUZDA DEĞİŞİKLİK YOK"

Ersin Tatar, "Tutumumuzda değişiklik olmadığını BM'ye ilettik. Cuellar’a, egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesi ile ancak müzakere masasına geçilebileceği yönündeki tutumumuzu bir kez daha ifade ettim." şeklinde konuşarak Türkiye'nin, yürüttükleri siyaset konusunda kendilerine desteğinin tam olduğuna işaret etti. Tatar sözlerini şöyle sürdürdü: "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 15. Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Gambiya’ya yaptığımız ziyaret öncesinde Güney Kıbrıs, orada yapacağımız konuşma ve çalışmaları engellemek için bazı girişimlerde bulundu. Aynı şeyi Türk dünyasında da yapıyorlar. Şimdi bu zihniyetle biz hangi masaya oturup, neyi çözeceğiz? Masaya oturmak bir şeyi çözmez, esas olan zihniyetin değişmesidir."

BM Genel Sekreteri'nin Şahsi Temsilcisi Cuellar ise yaptığı açıklamada "Herkes ilerlemek istiyor ve artık bir şeyler yapmak liderlerin sorumluluğunda. Ve umarım insanları dinleyebilirler." dedi. Yapıcı bir görüşme olduğunun altını çizen BM yetkilisi, Cumhurbaşkanı Tatar’ın pozisyonunu bir kez daha yinelediğini kaydetti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading