Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye'den stratejik bir hamle daha: Somali'den sonra Cibuti ile anlaşma imzalandı

Türkiye'den stratejik bir hamle daha: Somali'den sonra Cibuti ile anlaşma imzalandı

Türkiye, Somali ile imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın ardından bu kez de Cibuti ile bir anlaşma imzaladı. Cibuti'nin Kızıldeniz'e yakınlığı dikkatleri çekiyor.

Dünya

02.05.2024, 22:23

Türkiye, Somali ile imzaladığı Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın ardından bir askeri anlaşmayı da bölgenin kritik konumda bulunan ülkelerinden Cibuti ile imzaladı. Türkiye'nin Afrika politikası özellikle son yıllarda bambaşka bir seyirde ilerliyor. Batı'nın sömürge politikasının aksine kazan-kazan politikasıyla hareket eden Türkiye, kıta ülkelerinin gönlünü kazanmış durumda. Türkiye, tarihsel bir temel üzerine inşa ettiği Afrika politikasını siyasi, insani, ekonomi ve kültür ayaklarını içerecek şekilde dört boyutlu olarak yürütüyor. 

NYT'den Rusları tedirgin eden iddia: NATO savaşa girmeye hazırlanıyor! NYT'den Rusları tedirgin eden iddia: NATO savaşa girmeye hazırlanıyor! Haberi Görüntüle

SEVAKİN ADASI 99 YILLIĞINA KİRALANMIŞTI

Sudan'la 29 Aralık 2017 tarihinde imzalanan anlaşma Türkiye-Afrika ilişkilerindeki gelişimin ilk işaretiydi. Bu tarihte imzalanan anlaşmayla Sudan'a bağlı Sevakin Adası, 99 yıllığına Türkiye'ye kiralanmıştı. Bu tarihten sonra Cumhurbaşaknı Recep Tayyip Erdoğan'ın birçok Afrika ülkesine yaptığı ziyaretler ve Afrika ülkelerinden yapılan iade-i ziyaretler Türkiye-Afrika ilişkilerinin dev adımlarla ilerlesine yardımcı oldu. 

Akıllara durgunluk veren tehdit: İngiliz üslerini vururuz Akıllara durgunluk veren tehdit: İngiliz üslerini vururuz Haberi Görüntüle

İSRAİL KAYNAKLI SORUNLAR

Özellikle İsrail kaynaklı Ortadoğu sorunlarının birçok ülkeyi etkilemesi ve İsrail işgalinin birden fazla ülkeyi ilgilendiren bir krize dönüşmesi, Yemen'e, Lübnan'a yapılan saldırılar bölgedeki gerginliği daha da artırmış durumda. 

Gazze Kasabı Netanyahu'dan Refah açıklaması: Müzakere heyetine talimat verdi Gazze Kasabı Netanyahu'dan Refah açıklaması: Müzakere heyetine talimat verdi Haberi Görüntüle

CİBUTİ'YLE ANLAŞMA

Türkiye, Somali'nin ardından bir de Cibuti ile askeri bir anlaşmaya imza attı. Aden Korfezi yönünden Kızıldeniz'in girişinde bulunan Cibuti'yle yapılan anlaşmanın bölgedeki kontrol açısından son derece önemli olduğu aşikar. Askeri eğitim işbirliği, askeri mali işbirliği ve mali yardımların uygulanmasını içeren anlaşmalar, Türkiye'nin Afrika'daki varlığını perçinleyen hamleler olarak dikkat çekiyor.

Gazze için son uyarı: 3 gün içinde hastaneler hizmet dışı kalacak Gazze için son uyarı: 3 gün içinde hastaneler hizmet dışı... Haberi Görüntüle

DSİ, CİBUTİ'DE BARAJ İNŞA ETMİŞTİ

Türkiye ile Cibuti arasındaki dostluk farklı boyutlarda seyrediyor. Devlet Su İşleri, taşkınlardan korumak amacıyla nüfusun yüzde 75'inin yaşadığı başkent Cibuti'de Ambouli Dostluk Barajı'nı hibe olarak inşa etmişti. Ambouli Barajı ile ilgili olarak açıklama yapan Cibuti Tarım, Hayvancılık ve Deniz Kaynakları Bakanı Ahmed M. Awaleh, "Ambouli Dostluk Barajı'nı yapanlara duacı olmalıyız. Barajın yapımı zamanında bitmeseydi büyük bir sel felaketiyle karşı karşıya kalacaktık. Ambouli Dostluk Barajı'na ilişkin polemikler yapıldı, söylentiler yayıldı fakat şurası bir gerçek; Türkiye Cumhuriyeti'nin teknolojik dehası sayesinde bugün bu baraj tamamlandı. Bunu gerçekleştiren Türkiye, binlerce barajı yapan bir ülke." ifadelerini kullanmıştı. Ayrıca bu barajla Cibutili vatandaşlar içme ve kullanma suyuna erişmişti.

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading