Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye ticaret kararını açıkladı İsrail medyası acı gerçeği itiraf etti: Boğazlar gemilere kapatılabilir

Türkiye ticaret kararını açıkladı İsrail medyası acı gerçeği itiraf etti: Boğazlar gemilere kapatılabilir

Ticaret Bakanlığı, devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini, İsrail'le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu bildirdi. Türkiye'nin bu kararı dünya medyasında geniş yer alırken İsrail'i çileden çıkardı. İsrail medyası acı gerçeği itiraf ederken İstanbul ve Çanakkale Boğazı'nın gemilere kapatılabileceği belirtildi.

Dünya

16.05.2024, 17:41

Türkiye, dünyanın gözü önünde eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan ve 36 bini aşkın masum Filistinliyi katleden ve ateşkes çağrılarına kulağını tıkayan İsrail ile ticareti tamamen durdurdu.

Konuya ilişkin açıklamada Ticaret Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, "İsrail ile ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacak" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin bu kararı dünya medyasında geniş yer alırken İsrail'i çileden çıkardı. İsrail medyası acı gerçeği itiraf ederken Türkiye'nin bu kararı Netanyahu'yu zor durumda bırakacak.

Son dakika... Hamas, ateşkes önerisini kabul etti Son dakika... Hamas, ateşkes önerisini kabul etti Haberi Görüntüle

İSRAİL'DEN İLK AÇIKLAMA

Türkiye'nin aldığı ticaret kararını resmi sosyal medya hesabından duyuran İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la ilgili skandal ifadeler kullandı.

Türkiye'yi ticaret anlaşmalarını ihlal etmekle suçlayan Katz, ''Erdoğan, limanları İsrail ile ithalata ve ihracata kapatarak anlaşmaları ihlal ediyor. Türk halkının ve iş adamlarının çıkarlarını hiçe sayıp uluslararası anlaşmaları görmezden gelmek, tam da bir diktatör davranışıdır. Dışişleri’nin Genel Direktörüne Türkiye ile ticarete alternatifler bulunması ve bu kapsamda yerel üretim ile başka ülkelerden ithalata odaklanılması yönünde talimat verdim.” dei.

Güney Afrika soykırımcı İsrail'e nefes aldırmıyor! UAD'ye başvurdular Güney Afrika soykırımcı İsrail'e nefes aldırmıyor! UAD'ye başvurdular Haberi Görüntüle

GUARDİAN: KRİZ DERİNLEŞECEK

Güney Afrika'nın İsrail'e açtığı soykırım davasına terör devleti aleyhinde müdahil olma kararı alan ve sonrasında bu ülke ile olan tüm ticaretini durduran Türkiye'nin kararı bugün dünya medyasında öne çıkan başlıklarından biri oldu.

İngiliz Guardian gazetesi Türkiye'nin Gazze'deki 'insani trajedi' nedeniyle İsrail'le tüm ticareti durdurduğunu yazdı. Haberde peş peşe gelen iki hamlenin, eski iki yakın müttefik arasında kötüleşen gerilimi daha da derinleştireceği iddia edildi.

İki ülke arasındaki ticaretin geçtiğimiz yıl neredeyse 7 milyar dolar değerinde olduğuna dikkat çeken İngiliz merkezli BBC ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İsrail saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana Tel Aviv yönetimini sert sözlerle eleştirdiğini hatırlattı.

Eurovision'da İsrail sorunu: Diskalifiye edilenler, Filistin yasağını delenler, İsrail'i protesto edenler ve Norveç'ten son dakika tepkisi... Eurovision'da İsrail sorunu: Diskalifiye edilenler, Filistin yasağını delenler, İsrail'i protesto... Haberi Görüntüle

FOX NEWS: BU SADECE BİR CEPHE

Aljazeera gazetesi de iki ülke arasındaki ticaret hacmine dikkat çekerken Türkiye'nin kararının İsrail'in tepkisini çektiğini yazdı.

Fox News, Türkiye'nin Gazze'deki savaşa karşı protestosunun son hamlesi olarak İsrail ile ticareti kestiğini yazdı. İsrail'in duruma tepki gösterdiğini yazan Fox News, şu değerlendirmede bulundu;

"Bu adım Türkiye'nin İsrail'e karşı mücadelesinde sadece bir cephe. Türkiye Uluslararası Adalet Divanı’nda İsrail aleyhinde süren soykırım davasına müdahil olma kararı aldı."

Putin önerdi! Rusya'da yeni kabineye kritik atamalar: Şoygu'ya yeni görev Putin önerdi! Rusya'da yeni kabineye kritik atamalar: Şoygu'ya yeni görev Haberi Görüntüle

"TÜRKİYE'NİN TAVRI GİDEREK SERTLEŞİYOR"

Middle East Eye (MEE) ise şunları yazdı;

''Türk hükümeti, ilk olarak 9 Nisan'da İsrail'e 50'den fazla ürüne ihracat kısıtlaması getirdi. Türkiye daha sonra soykırım davasına müdahil olma kararı aldı. Türkiye şimdi de İsrail ile olan tüm ticaretini durdurduğunu belirterek tavrını giderek sertleştirdi.''

Aşırı sağcı Siyonist bakan Ben-Gvir İsrail halkına silah çekti Aşırı sağcı Siyonist bakan Ben-Gvir İsrail halkına silah çekti Haberi Görüntüle

İSRAİL MEDYASINDA ÖFKE: BAĞIMLILIKTAN KURTULMALIYIZ

Türkiye'nin kararı sonrası İsrail medyası çileden çıktı. Maariv gazetesi 'Erdoğan adım atıyor İsrail kambur duruyor' başlıkğıyla okurlarının karşısına çıktı. Söz konusu haberde Türkiye'nin kararının İsrailli iş insanları arasında öfkeye neden olduğunu yazıldı.

Gazeteye konuşan Merhavim Belediye Başkanı Shay Hajaj şunları kaydetti;

"Defalarca uyarıda bulunduk. İsrail taze gıda üretiminde bağımsız olmalı, diğer ülkelere bağımlı olmamalıdır."

Üreticiler Birliği Başkanı Dr. Ron Tomer ise, "Türkiye'den yapılan tüm ithalata hemen şimdi üç yıl süreyle %100 oranında koruyucu gümrük vergisi uygulanmalı ve bazı ürünlerin ithalatı tamamen yasaklanmalıdır. Hükümet Türkiye'ye bağımlılıktan kurtulmak elinden gelen her şeyi yapmalıdır." açıklamasında bulundu.

Batı Balkanlar Erdoğan diyor: En beğenilen liderler arasında 1 numara Batı Balkanlar Erdoğan diyor: En beğenilen liderler arasında 1 numara Haberi Görüntüle

''İSRAİL EKONOMİSİ ÜZERİNDEKİ SONUÇLARI ÇOK BÜYÜK OLACAK''

Calcalist, "Türk boykotunun İsrail ekonomisi üzerindeki sonuçları çok büyük olacak" başlıklı haberinde Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü'nden Yigal Maor'un sözlerine yer verdi.

Türkiye'nin şimdiye kadar birçok ürünün makul fiyatlarla temin edildiği bir kaynak olduğunu belirten Maor, Türkiye'nin hamlesinin sonuçlarının İsrail için çok ağır olacağını belirterek şunları kaydetti;

"Tatlı ve konservelerden, sebze ve meyvelere kadar aklınıza gelebilecek her şey Türkiye'den geliyor.Uluslararası şirketler Türkiye'de montaj yapıyor. Örneğin Toyota Corolla Türkiye'de monte ediliyor ve şimdi İsrail'e araba göndermenin mümkün olmadığı söyleniyor. Durum gemilerin İstanbul ve Çanakkale Boğazı'ndan geçmesinin engellenmesi veya Türkiye semalarında uçuş yasağı getirilmesiyle daha da kötüleşebilir" 

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Loading