banner2

Boğaz'da 'serseri mayın' paniği! İstanbul'a ulaşır mı

Ukrayna'nın Rusya'ya karşı Karadeniz'deki liman girişlerine döşediği mayınlar nedeniyle Türkiye alarmda. O mayınlardan biri olduğu tahmin edilen bir cisim İstanbul Boğazı girişinde görüldü. Sarıyer-Garipçe açıklarında balıkçılar tarafından tespit edilen mayın nedeniyle Boğaz'da gemi trafiği durdu. Milli Savunma Bakanı Akar, eski tip olduğu belirlenen mayının SAS timi tarafından etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Bulgaristan sınırı ile Kandıra Kefken arasında, gece boyunca ticari ve amatör balık tutmak yasaklandı.

Gündem 26.03.2022, 12:07 26.03.2022, 17:40
Abone ol

Rusya-Ukrayna savaşında yeni endişe serseri mayınlar. Rusya işgaline karşı Ukrayna ordusu, mayınları denize bıraktı. Rusya Karadeniz'de 420 mayının olduğunu duyurdu. 

Endişeyi daha da tırmandıracak haber, İstanbul Boğazı girişinden geldi. Balıkçılar, Ukrayna'nın liman girişlerine döşediği mayınlardan biri olduğu düşünülen bir cisim tespit etti.  Sarıyer-Garipçe açıklarında bulunan ve eski tip olduğu belirlenen mayın inceleme altına alındı. 

İstranbul Boğazı girişinde bulunan cisim

MSB: BOĞAZ'DA MAYIN BENZERİ CİSİM BULUNDU

Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Boğazı açıklarında tespit edilen mayın benzeri cismin emniyet altına alındığını, etkisiz hale getirmek için müdahale edildiğini açıkladı.

İlk açıklama Milli Savunma Bakanlığı'nın sosyal medya hesabından yapıldı. Söz konusu paylaşımda, "Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarında mayın benzeri bir cismin sivil ticari bir gemi tarafından tespit edilmesi üzerine olay mevkisine Sualtı Savunma Timleri (SAS) süratle intikal ettirilmiştir. Bahse konu mayın benzeri cisim SAS Timleri tarafından emniyete alınmış ve etkisiz hale getirmek maksatlı müdahaleye başlanmıştır." bilgisi verildi.

KIYI EMNİYETİ'NDEN AÇIKLAMA

Olay ilgili Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'nden de açıklama yapıldı. Açıklamada "İstanbul Boğazı Kuzey Demir bölgesi civarında mayın olasılığı çok yüksek bir cisim görülmüştür. Vts gerekli yerlere bilgi vermektedir. Cismin yuvarlak top gibi ve üzerinde boynuz gibi çıkıntıları olduğu belirtilmiştir. Vts gemilerin şuan için demir yerine yaklaşmamaları bilgisini vermektedir." ifadesi kullanıldı. 

Kıyı emniyeti teyakkuza geçti

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar

BAKAN AKAR:  ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Bulunan cismin mayın olup olmadığına dair tartışma sürerken, en net açıklamayı Milli Savunma Bakanı Akar yaptı. Resmi ziyaret kapsamında gittiği Katar'ın başkenti Doha'da, İstanbul Boğazı açıklarında bulunan cisimle ilgili konuşan Akar,  bulunan cismin mayın olduğunu söyledi;  etkisiz hale getirildiğini duyurdu.  

''ESKİ TİP MAYIN''

"Sabah saatlerinde İstanbul Boğazı açıklarındaki bir ticari gemiden 'mayın benzeri bir cisim görüldüğüne' dair bilgi geldi. Unsurlarımız zaten o bölgelerde yoğun şekilde devriyelerini, görevlerini sürdürüyordu. Süratli bir şekilde SAS timimiz bölgeye intikal ettirildi. Söz konusu cismin mayın olduğunun tespitinin ardından emniyetli bir bölgeye çekildi. İnceleme sonucunda eski tip olduğu belirlenen mayın SAS timimiz tarafından etkisiz hale getirildi.

Konuyla ilgili hem Rus hem Ukrayna makamlarıyla görüştük. Koordinasyonumuz devam ediyor.

Deniz trafiğinin emniyetli şekilde sürdürülmesi için başta Deniz Kuvvetlerimiz olmak üzere Sahil Güvenlik ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlarla gerekli koordinasyon yapıldı. Gerekli tedbirler alındı. Deniz trafiği emniyetli şekilde devam ediyor. Deniz Kuvvetlerimizin yüzer ve uçar unsurları müteyakkız bir şekilde faaliyetleri takip ediyor, çalışmalarını sürdürüyor."

BOĞAZ TRAFİĞİ KAPATILDI

Deniz trafiğini düzenleyen Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü balıkçılara ve gemilere alana yaklaşılmaması uyarısında bulundu. 

İncelemelere helikopter de havadan destek verdi. Çalışmalar nedeniyle İstanbul Boğazı çift yönlü gemi trafiğine kapatıldı.

Mayının bulunması sonrası trafiğe kapatılan Boğaz, 15.30 sularında yeniden trafiğe açıldı.

BU GECE BALIK TUTMAK YASAKLANDI

Bulunan cismin mayın olduğunun açıklamasının ardından bölgede teyakkuz var. Bulgaristan sınırı ile Kandıra Kefken arasında, gün batımından gün doğumuna kadar ticari ve amatör balık tutmak yasaklandı.

RUSYA DUYURDU, TÜRKİYE ALARMA GEÇTİ

Ukrayna'nın Rus savaş gemilerini durdurmak için Karadeniz'e bıraktığı mayınların fırtına sonucu çıpalarından kurtulup sürüklediği öne sürülmüştü. Mayın riskini ilk duyuran Rusya Soçi Liman Müdürlüğü oldu. 18 Mart’taki uyarıda Odessa, Oçakov, Çernomorsk ve Yujniy liman bölgelerinde 420 mayının denize bırakıldığı duyuruldu.

Rusya'nın açıklaması sonrası Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı alarm durumuna geçmişti. NAVTEX yayınlayarak, “Mayınlar tehlike yaratabilir, dikkatli olun” uyarısında bulunmuştu.

AKINTIYLA SÜRÜKLENEN MAYINLAR RİSKLİ Mİ? 

Deniz mayınları Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeler için tehlikeli. Mayınların riske neden olup olmayacağı ise Ukrayna’nın bu mayınları usulüne uygun şekilde atıp atmadığına bağlı. 

Eğer mayınlar güvenlik önlemi devreye alınarak bırakıldıysa, yerleştirdikleri yerden uzaklaştıkları anda emniyet tertibatı devreye giriyor. Bu durumda bir gemiyle temas etse dahi normal bir atık gibi davranıyor ve patlama riski ortadan kalkıyor.

Ancak mayınların emniyet tertibatı açık değilse tehlike saçabiliyor. 

Mayınların bazıları deniz yüzeyine çıkıyor. Bunlar insansız hava araçları, helikopterler, keşif uçaklarıyla fark edilebiliyor. Ancak denizin 1-2 metre derinlerinde seyreden mayınlar fark edilemiyor.  Tehlikeyi de işte bu sereri mayınlar doğuruyor. 

BALIKÇILAR TEDİRGİN

'Serseri mayın'ların, akıntıyla İstanbul Boğazı’na kadar ulaşabileceği  iddia edilirken, Doğu Karadenizli balıkçılar da mayınların özellikle avlanma alanlarına yayılmasından endişeli. 

Samsun Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifler Birliği Başkanı Atıf Malkoç, "Şu an yıldız havası esiyor. Ukrayna’da ne var ne yok bizim buraya geliyor. O mayınlar 20-25 gün sonra İğneada’dan Sinop’a kadar yayılabilir. Balıkçı ve gemiler için de çok tehlikeli. Yapacak bir şey yok, herkes kollayacak. Gözle görmüyorsun ama limanlık olsa radarla görürsün. Çok suyun üzerinde durmuyor. 20-25 santim suyun üzerinde duruyor. Sabit mayınlar var dibinde onlar bize gelmez ama bize gelecek mayınlar, suyun üzerindeki mayınlar. Ege denizinde biz balıkçılık yaparken çok eski mayınlar vardı. Ama patlamamış, onları alıp atardık. Tabi bunlar yeni mayınlar, anında patlar. Bir gemiyi batıracak türde, çok tehlikeli. İsmini anmak bile tehlikeli. Allah korusun; denizin üzerinde gezici yani"  açıklamasında bulundu. 

İSTANBUL'A ULAŞIR MI? 

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, mayınları havadan ve denizden gözetleme altına aldı. Mayınların İstanbul Boğazı’na yaklaşma riskine karşı da çalışma başlattı.

Peki mayınlar İstanbul'a ne zaman ulaşır? Ekiplere göre deniz mayınlarının kopup sürüklenmeleri halinde İstanbul Boğazı’na ulaşma süresi, hava ve deniz şartlarına göre değişmekle birlikte en az 1 ay. Bu sürede yapılacak çalışmalar dahilinde donanmanın mayın avlama ve mayın tarama gemilerinin İstanbul Boğazı çevresinde görevlendirilmesi ve ticaret gemileri için güvenli yollar açacak şekilde tarama yapması planlanıyor.

TÜRKİYE'NİN 11 GEMİSİ HAZIR

Türk Deniz Kuvvetleri’nin 5’i Engin sınıfı 6’sı Aydın sınıfı olmak üzere toplam 11 mayın avlama gemisi var. Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan Aydın sınıfı gemiler, NATO’nun en modern mayın avlama gemileri arasında yer alıyor. Bu gemiler, gelişmiş sonar sistemleriyle mayınları 400 ile 600 metre mesafeden tespit edebiliyor.

Aydın sınıfında TCG Alanya, TCG Amasra, TCG Ayvalık, TCG Akçakoca, TCG Anamur ve TCG Akçay yer alıyor. Bu doğrultuda mayınlara karşı tedbirler kapsamında bir NATO görevi önerilse de Türkiye’nin bu mücadeleyi tek başına verebilecek kapasitede olduğu belirtiliyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!