Yandex Metrica

Ukrayna savaşı kaybedecek: Gerilim Hint-Pasifik okyanusuna sıçrayacak: CIA duyurdu

Ukrayna savaşı kaybedecek: Gerilim Hint-Pasifik okyanusuna sıçrayacak: CIA duyurdu

CIA Direktörü William Burns Ukrayna-Rusya, Ortadoğu gerilimi ve Hint-Pasifik okyanusunda yükselen savaş seslerini değerlendirdi. Burns, 2024 yılı sonunda Ukrayna'nın savaşı kaybedeceğini ve savaşın Hint-Pasifik okyanusuna sıçrayacağını duyurdu.

Dünya

30.04.2024, 22:19

Dallas'taki Bush Merkezi Liderlik Forumu'ndaki soru-cevap oturumunda açıklamalarda bulunan CIA Direktörü William Burns, ABD'nin askeri yardımı olmadan Ukrayna'nın Rusya'ya karşı çok fazla direnemeyeceğini ifade etti.

Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Peş peşe patlama sesleri: Irak'ta Haşdi Şabi karargahına hava saldırısı! Haberi Görüntüle

'UKRAYNA 2024 YILINDA SAVAŞI KAYBEDER'

Burns, ABD'nin ek desteğiyle Ukrayna kuvvetlerinin "2024'te savaş alanında tutunabileceğini ve Kırım'a ve Karadeniz filosuna daha derin saldırılarla zarar vermeye devam edebileceğini" söyledi.

Ukrayna'ya yardım edilmediği takdirde çok zor bir dönemden geçeceğini belirten Burns, yardımların kesilmesi takdirde Ukrayna'nın 2024'ün sonunda Rus işgaline kurban gideceğini duyurdu.

Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek paylaştı! Ermenistan kabul etti: iade edilecek! Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek paylaştı! Ermenistan kabul etti: iade... Haberi Görüntüle

SAVAŞ HİNT-PASİFİK OKYANUSU'NA SIÇRAYABİLİR

Orta Doğu, Çin ve diğer acil ulusal güvenlik konularına da değinen Burns, Hint-Pasifik de dahil olmak üzere Ukrayna'daki savaşın geniş kapsamlı sonuçlarını ele aldı.

Başlangıçta, Rusya'nın saldırganlığı karşısında Batı'nın gösterdiği dayanışma, Tayvan'a karşı hamle yapmayı düşünen Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'i ayıltmış olsa da Burns, "Bu etkiyi ortadan kaldırmanın en kesin yolu bizim için Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in Çin'den uzaklaşıyormuş gibi görülmesidir" dedi.

Hint-Pasifik'te Çin-Tayvan gerilimi

Xi'nin siyasi yaşamı boyunca Tayvan'ı kontrol etmeye kararlı olduğuna inandığını belirten Burns, "Bu yarın, gelecek ay veya gelecek yıl işgal etmeyi planladığı anlamına gelmiyor, ancak bu hırsı çok ciddiye almamız gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Burns, Çin ve Rusya'nın "hafızamdaki her zamankinden daha yakın bir şekilde birlikte" çalıştıkları konusunda uyardı ve derinleşen ortaklığın ABD için "önemli bir zorluk" olduğunu ekledi. 

Uluslararası Adalet Divanı'ndan soykırım destekçisi Almanya duyurusu: Karar yarın açıklanacak Uluslararası Adalet Divanı'ndan soykırım destekçisi Almanya duyurusu: Karar yarın açıklanacak Haberi Görüntüle

ORTADOĞU GERİLİMİ

Kendisi, Rusya, Çin ve İran gibi otokratik ulusların kendi sınırları dışındaki aktivistleri "öldürmek veya korkutmak" amacıyla uyguladığı ulusötesi baskı olgusunun önemli bir sorun olduğunu söyledi.

Burns, "Bu giderek büyüyen bir zorluk ve istihbarat teşkilatı olarak çok ciddiye aldığımız bir konu" dedi. 

Sözlerine devam eden Burns, 40 yıllık kamu hizmetinde Orta Doğu'da "bugününkinden daha yanıcı bir anı nadiren gördüğünü" söyledi. 

Burns ayrıca, her yerde bulunan gözetleme de dahil olmak üzere teknolojik gelişmelerin getirdiği zorlukların yanı sıra istihbaratın stratejik olarak sınıflandırılmasının kaldırılmasının yararlarına da değindi. Rusya ve İran'da  son dönemde yaşanan terör saldırılarına değinerek, sivillerin hayatının tehlikede olduğu durumlarda istihbarat teşkilatlarına uyarıda bulunma yükümlülüğü getiren "Uyarma Görevi" sorumluluklarına değindi.

Nükleer bomba taşıyan Tu-22M3 savaş uçağı düşürüldü: Gökyüzünde alev alan uçak kameralara böyle yansıdı Nükleer bomba taşıyan Tu-22M3 savaş uçağı düşürüldü: Gökyüzünde alev alan... Haberi Görüntüle

REHİNE TAKASI OLABİLİR

Ayrıca Burns, İran'ın geçen Cumartesi İsrail'e doğrudan saldırısını, entegre hava savunması, iyi istihbarat, İsrail'in askeri gücü ve ABD ile bölgesel ortaklarından gelen yardım nedeniyle "muhteşem bir başarısızlık" olarak  nitelendirdi.

Öte yandan İsrail-Hamas savaşında son altı aydaki ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması görüşmelerinde kişisel olarak yer aldığını belirten Burns, ABD rehinelerin aşamalı olarak serbest bırakılmasına ve buna eşlik eden Filistinli mahkumların İsrail hapishanelerinden serbest bırakılmasına izin verecek altı haftalık bir ateşkes için baskı yapıyor dedi.

Habere Tepki Ver

0

1

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading