Yandex Metrica

Nijer'den sonra Çad: ABD askerleri ülkeden ayrılıyor

Nijer'den sonra Çad: ABD askerleri ülkeden ayrılıyor

Pentagon'dan yapılan açıklamada Çad'daki 60 ABD askerinin Almanya'ya kaydırılacağı duyuruldu. Çad hükümetinin ülkedeki ABD güçlerini sınır dışı edeceği öne sürülmüştü. Nijer'de iktidarı elinde bulunduran askeri hükümet, nisan ayında aldığı kararla ABD ile yapılan askeri işbirliği anlaşmasınının feshedildiğini duyurmuştu.

Dünya

21.05.2024, 00:03

Afrika'daki ABD varlığı tartışılmaz. Kara kıtadaki 54 ülkenin 50'sinde askeri personel bulunduran ABD, 2008'de yeni bir adım atarak bölgedeki askeri varlığını Birleşik Devletler Afrika Komutanlığı (AFRICOM) bünyesinde birleştirdi. Fakat işler son yıllarda pek iyi gidiyor sayılmaz. Afrika ülkelerinde meydana gelen politika değişiklikleri bu ülkelerin yabancı güçlere bakışını da değiştirdi. Birçok Afrika ülkesi ülkesinde artık yabancı askeri varlık istemiyor. Terörizm, güvenlik, yeraltı zenginlikleri gibi bahanelerle çok uzaklardan gelip yıllar boyu buraları sömüren güçler için yolun sonu geldi. 

ABD Savunma Bakanı Austin resmen duyurdu: 'İsrail’e mühimmat sevkiyatını durdurduk' ABD Savunma Bakanı Austin resmen duyurdu: 'İsrail’e mühimmat sevkiyatını durdurduk' Haberi Görüntüle

"GEÇİCİ DEĞİL KALICI" İDDİALARI

Pentagon'dan yapılan açıklamada "Çad'daki 60 kadar ABD personelinin güvenli şekilde Almanya'ya kaydırılacağını teyit edebiliriz. Bu geçici adım, (Çad'la) güvenlik işbirliğimize ilişkin devam eden bir değerlendirmenin adımıdır ve 6 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra devam edecektir." ifadelerine yer verildi. Fakat bu durumun geçici değil kalıcı olacağı yönünde güçlü iddialar var. Zira Çad hükümeti ile ABD ordusu arasındaki askeri işbirliği anlaşmasının iptal edilip ülkede bulunan ABD askerlerinin gönderileceği yerel basında yer almıştı. Şimdi bu adımın bununla ilgisi olup olmadığı tartışılıyor. 

İsrailli milletvekilinden ABD'ye tepki: 'Gazze'yi hassas olmayan füzelerle vururuz' İsrailli milletvekilinden ABD'ye tepki: 'Gazze'yi hassas olmayan füzelerle vururuz' Haberi Görüntüle

NİJER'DE ABD İLE YAPILAN ASKERİ ANLAŞMA FESHEDİLMİŞTİ

Nijer, mart ayında ABD ile olan askeri iş birliği anlaşmasını "derhal geçerli olmak üzere" feshettiğini duyurmuştu. Konuyla ilgili devlet televizyonuna açıklamalarda bulunan hükümet sözcüsü Amadou Abdramane, ABD Savunma Bakanlığına bağlı askeri ve sivil personelin Nijer'de görev yapmasına izin veren askeri anlaşmanın derhal yürürlükten kaldırıldığını bildirmişti. Abdramane, Amerikalı yetkilileri, geçen hafta Nijer'de temaslarda bulunan ABD'nin Afrika İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Molly Phee ve ABD Afrika Komutanlığı (AFRICOM) Komutanı General Michael Langley'in ziyaretine ilişkin önceden bilgi vermemekle suçlamıştı. Nijer'de yaklaşık bin ABD askeri bulunuyordu.

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Loading