Yandex Metrica

İsrail jetleri Mısır sınırını bombardımana tuttu: Kahire'de kırmızı alarm

Dünya Kahire'den ateşkes kararı beklerken, İsrail bu sabah Refah'ta tahliye emri verdiği iki bölgeyi öğle saatlerinde bombardımana tuttu. İsrail jetlerinin Mısır sınırını bombardıman yağmuruna tutması Kahire'de alarm seviyesini en yüksek seviyeye çıkardı. 

Dünya

17.05.2024, 02:46

Uzun süredir İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve radikal koalisyon ortakları, aylardır Refah'ı karadan işgal edeceklerini söylüyordu. İsrail'in soykırım sponsoru ABD bile, 1,5 milyonu aşkın Filistinlinin sığındığı Refah'ı hedef alacak bir kara saldırısının insani felakete yol açacağını kaydediyordu.

Geçtiğimiz hafta Mısır'ın başkenti Kahire'deki müzakerelerin ivme kazanmasıyla ateşkes umutları filizlensede, İsrail bu sabah verdiği tahliye emri ve öğle saatlerinde başlattığı bombadıman ile ateskes umutlarını yerle bir etti.

Sabah saatlerinde Mısır sınırındaki Refah'ın doğusundaki mahallelere acil tahliye emri veren katil İsrail, uçaklardan broşür attı, SMS gönderdi ve bazı Refah sakinleri doğrudan telefonla aranıp evlerini terk etmeleri söyledi.

Ürdün ve Filistin'den Gazze'deki savaşın durması için acil müdahale çağrısı Ürdün ve Filistin'den Gazze'deki savaşın durması için acil müdahale çağrısı Haberi Görüntüle

MISIR SINIRINDA BOMBARDIMAN

7 Ekim'den önce 275 bin insanın yaşadığı Refah'a sığınanlar bir kez daha yollara düşerken, İsrail savaş uçakları öğle saatlerinde tahliye emri verilen iki bölgeye hava saldırıları düzenledi.

Sabah saatlerinde Gazze'den ayrılmaya çalışan İngiliz cerrah Nick Maynard, İsrail jetlerinin bıraktığı iki büyük bombanın Mısır sınırının hemen dışına düştüğünü söyledi. Maynard ayrıca, yaklaşık 100 metre yakınlarında şiddetli silah sesleri duyduklarını da ekledi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Filistinli yetkililer ise, saldırıdan dakikalar sonra İsrail savaş uçaklarının Refah'ta tahliye emri verilen iki bölgeyi bombardımana tuttuğunu söyledi. Gazze Şeridi'nin güneyindeki Mısır'da ise sınır hattında önlemler artırılmış görünüyor, Mısır birlikleri alarma geçti.

Alman vekilden Scholz hükümetine İsrail tepkisi: 'İhracat yasağı getirmemek savaş suçuna yardım etmektir' Alman vekilden Scholz hükümetine İsrail tepkisi: 'İhracat yasağı getirmemek savaş... Haberi Görüntüle

SÜRGÜN SABAH SAATLERİNDE BAŞLADI

Uzun süredir Refah saldırısının sinyalini veren İsrail sabah saatlerinde niyetini belli etti. Mısır sınırındaki şehrin doğu mahallelerinde yaşayanlardan bölgeden ayrılmaları istendi. Refah, sekizinci ayına girilen savaştan önce yalnızca 275 bin insana ev sahipliği yapıyordu. Savaş devam ederken İsrail katliamından kaçanlar sürekli güneye gitmek zorunda kaldı ve Refah'ın son sığınak haline gelmesiyle 1,5 milyonu aşkın Filistinli kente sığındı.

İsrail'in bombardımanı öncesi açıklamalarda bulunan bir Hamas yetkilisi ise, tahliye kararının ateşkes ve rehine takası müzakerelerinin çökmesine neden olacağını söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading