Yandex Metrica

Sitede Ara

Bu adım dünya savaşı çıkarır: Yapay zeka destekli 'durdurulamaz İHA' daha derinleri vuracak

Bu adım dünya savaşı çıkarır: Yapay zeka destekli 'durdurulamaz İHA' daha derinleri vuracak

Rus rafineri ve hava üsleri Ukrayna kamikaze İHA'larınca vurulmaya devam ederken Kiev, İngilizlerin desteğiyle 'çok daha yetenekli' hava araçları geliştiriyor. Rus topraklarında daha da derinlere inileceği mesajı veren İngiliz basını, yapay zeka destekli yeni İHA'ların 'durdurulamaz' olduğunu ileri sürüyor. 

Dünya

25.04.2024, 11:52

Bomba yüklü insansız hava araçlarını kullanarak Rus topraklarının derinliklerinde pek çok saldırı gerçekleştiren Ukrayna, bu kapasitesini artırma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ukrayna savunma endüstrisinin gelişimine öncülük eden ülkelerden İngiltere, Rusya'yı küplere bindirecek yeni bir hamleyi duyurdu. 

The Telegraph gazetesine göre Ukraynalılar İngiliz uzmanların desteğiyle yeni bir bombalı İHA geliştiriyor.

İddiaya göre bu araç, yapay zeka desteği sayesinde Rus elektronik harp sistemlerinden etkilenmeden uçacak ve görüntü tanıma sistemi sayesinde hedefini vurana kadar 'durdurulamayacak'.

Ortadoğu'daki yüksek tansiyon Avrupa'yı vurdu! Gaz fiyatları uçtu Ortadoğu'daki yüksek tansiyon Avrupa'yı vurdu! Gaz fiyatları uçtu Haberi Görüntüle

200 MİLYON STERLİN SADECE O PROJE İÇİN

Ukrayna'nın üzerinde çalıştığı kamikaze İHA'ya ilişkin oldukça iddialı ifadeler kullanan İngiliz basını, "Kiev, Batı desteğiyle 'durdurulamaz' bir yapay zekalı saldırı uçağı geliştiriyor" başlığını kullanarak şu ifadelere yer verdi:

Şekli Bayraktar TB2'ye benzeyen kamikaze İHA Lyuty

Ukrayna, Rusya'nın vurması çok zor olan yapay zekaya sahip insansız hava araçları geliştiriyor. Görüntü tanımlama sistemiyle çalışan ve hedeflerini otonom bir şekilde avlayabilen bu İHA'ları geliştirmek için İngiltere liderliğindeki 'dron koalisyonu'ndan 200 milyon sterlinden fazla destek geldi. 

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Katerina Chernohorenko, sistemin tek yönlü saldırı İHA'larını Rus elektronik harp sistemlerine karşı daha az duyarlı hale getireceğini, böylelikle Rus topraklarında 'daha derinlere' operasyon yapılabileceğini söylüyor. 

Kiev'in insansız hava araçlarına ilişkin müzakerelerine liderlik eden yetkili, programı geliştirmek için toplamda 1,2 milyar sterlin harcanabileceğini kaydetti.

"En büyük zorluk, giderek daha fazla elektronik savaş sisteminin mevcudiyeti dikkate alındığında, hedefe angajmanın son aşamasıdır" diyen Chernohorenko, dron ve İHA'ların operatöre ihtiyaç duymadan hedefe doğru yönlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

O markanın ürünlerinde Uygur Türklerinin kanı var: Çinli giyim markasına Doğu Türkistan boykotu O markanın ürünlerinde Uygur Türklerinin kanı var: Çinli giyim markasına... Haberi Görüntüle

MENZİL 1000 KİLOMETRENİN ÖTESİNDE

İHA'nın görüntü yorumlama kabiliyetiyle yol alması gerektiğini söyleyen Chernohorenko, hedefe doğru son aşamada yapay zekanın devreye girerek Rusya'nın olası müdahale girişimini imkansız kılması gerektiğinden bahsetti. 

Katerina Chernohorenko

İngiltere ve Letonya'nın öncülüğünü yaptığı 'İHA koalisyonu' tarafından sağlanan 1,2 milyar sterlinin yaklaşık 6'da biri sadece bu proje için harcanacak.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, 600 milden (yaklaşık 1000 km) daha uzaktaki hedefleri vurabilmek için gerekli olan insansız hava araçlarını geliştirebildiklerini belirtiyor. 

Öte yandan İngiliz savunma kaynakları, Londra yönetiminin Ukraynalı mühendislerin otonom dron geliştirme faaliyetine doğrudan katıldığı iddiasını yalanladı.

Ukrayna'nın kamikaze İHA'ları son haftalarda Rusya'ya ait pek çok petrol-gaz rafinerisini hedef aldı. Rusya'nın rafineri varlığının yüzde 12'sini çalışamaz hale getiren bu saldırılar ABD yönetiminin tepkisini çekiyor.

Rusya'nın rafineri kapasitesi Ukrayna saldırıları sonrası ağır hasar aldı.

İsrail'in soykırımcı yöneticileri endişeli: UCM'den 'gizli tutuklama kararı' çıkabilir İsrail'in soykırımcı yöneticileri endişeli: UCM'den 'gizli tutuklama kararı' çıkabilir Haberi Görüntüle

FONLARIN YARISI KAMİKAZE DRONA GİDİYOR

İnsansız sistemlere ilişkin ulaşılan yenilik ve kabiliyetler, Ukrayna-Rusya savaşında dron ve İHA'ları ölümcül hale getirdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, insansız deniz araçlarından oluşan filonun fiyat olarak Rusya'da en az 1'e 10 oranında kayıp verdirdiğini belirtiyor. 

Ukrayna kuvvetleri, ABD'nin 60 milyar dolarlık yardım paketini ertelemesiyle birlikte ortaya çıkan konvansiyonel silah eksikliğini telafi etmek için dron ve İHA'ların üretimine daha fazla ağırlık verdi. 

Şu anda aciliyet nedeniyle uluslararası koalisyon tarafından toplanan fonların yarısı, Ukraynalı üreticilerden kolaylıkla sağlanabilen İHA/dronların satın alınması için kullanılıyor.

Banshee-80

Güney Kore iPhone telefonu yasakladı: Gözetliyor, kaydediyor, yayınlıyor Güney Kore iPhone telefonu yasakladı: Gözetliyor, kaydediyor, yayınlıyor Haberi Görüntüle

BAHSEDİLEN YETENEK BANSHEE-80 Mİ?

Ukrayna güçleri, Rus hedeflerini vurmak için son birkaç yılda geliştirilmiş Mugin-5, UJ-22 Airborne, Morok, UJ-25 Skyline, Banshee, AQ-400 Scythe, UJ-26 Beaver, Lyuty ve Y-III isimleriyle çeşitli tipte kamikaze İHA'lar kullanıyor. 

İngiliz The Telegraph gazetesinde haberi yayınlanan 'durdurulamaz İHA'nın bunlardan hangisini temel aldığı şimdilik bilinmiyor. Bu İHA tiplerinden birine entegre edilmiş yazılım ve yeni yeteneklerle sözkonusu hava aracının çok daha ölümcül olması muhtemel görünüyor. 

Ukraynalılar, İngiliz donanma ve hava kuvvetlerinin 'hedef uçak' olarak kullandığı jet motorlu Banshee-80'i temel alan bir İHA geliştirerek bununla Rus kenti Belgorod'da çeşitli hedefleri vurmuştu. Jet motordan güç alan Banshee havada oldukça hızlı bir şekilde yol alıyor. 

Habere Tepki Ver

1

0

1

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading