Küresel ve bölgesel risk faktörleri arttıkça ülkelerin savunma ürünlerine yönelik harcamaları da artıyor. 2020 yılında silah endüstrisi bir önceki yıla göre yüzde 1,3 oranında büyüyerek daha fazla ürün sattı. Toplam 531 milyar dolarlık satış gerçekleştiren şirketler özellikle yapay zeka ve robotik sistemler konusunda bilişim devleriyle yoğun işbirliği halinde.
Dünyanın ilk 100 savunma şirketi arasında ABD merkezli firmalar pastanın yarısından fazlasına sahip durumda. 2020'de 531 milyar dolarlık satışın yüzde 54'ünü ABD'li firmalar gerçekleştirdi. Satışlarda Çin yüzde 13, İngiltere yüzde 7,1, Rusya yüzde 5, Fransa yüzde 4,7, İtalya yüzde 2,6, İsrail yüzde 2, Japonya yüzde 1,9, Almanya yüzde 1,7'lik paya sahip. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu diğer ülkeler ise pastanın yüzde 8'ini oluşturuyor.
F-16 ve Eurofighter yasağı sürerken Norveç'e bile ambargo başlattılar: NATO'da...BİLİŞİM SEKTÖRÜNÜN SAVUNMAYA İLGİSİ
Son 20 yılda bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında yaşanan gelişmeler askeri teknikleri ve savaşların karakterini de değiştirdi.
2000'lerde ağ merkezli savaş doktrinlerinin benimsenmesi, özellikle ABD'de teknoloji talebini tetikledi.
ABD'li bilişim devlerinden Leidos'un silah satışları, bilişim çözümlerine odaklanarak yeniden yapılandığı 2013'ten itibaren yüzde 68 oranında artış gösterdi. Şirket 2020'de 7,3 milyar dolarlık silah satışıyla dünyada 16. sırada yer aldı.
Diğer 2 büyük bilişim şirketi Booz Allen Hamilton ve CACI International ise 2020 yılı raporlarında 5,5 milyar dolar ve 4,2 milyar dolarlık silah satışlarıyla ilk 100'lük listenin 19. ve 29. sıralarında bulunuyor.
Bilişim pazarının büyümesi, geleneksel silah endüstrisi oyuncularını teknoloji firmalarını satın almaya yöneltti.
General Dynamics, bir bilgi teknolojisi çözümleri sağlayıcısı olan CSRA'yı 2018'de 9,7 milyar dolara satın aldı.
Amerika HÜRJET motorunu vermezse alternatifi var: Daha yüksek itiş gücü...MICROSOFT, AMAZON, GOOGLE, IBM...
Microsoft'tan Oracle'a kadar bazı teknoloji devleri, silah endüstrisindeki katılımlarını artırmaya çalıştı. Bu şirketler gelirlerinin çoğunu ticari satışlardan elde etmeye devam ederken, şimdi artan süreklilikle yüksek değerli askeri sözleşmeler imzalıyorlar.
Bu durum, ABD Savunma Bakanlığı'nın daha geleneksel askeriyenin çok ötesinde olduğu düşünülen yapay zeka, makine öğrenimi ve bulut bilişim alanındaki Silikon Vadisi'nin teknik uzmanlığından yararlanmak istediğinin açık bir göstergesi olarak yorumlanıyor.
Microsoft, 2021'de 22 milyar dolar değerinde 10 yıllık bir sözleşmenin parçası olarak ABD ordusuna artırılmış gerçeklik gözlükleri tedarik edecek.
Amazon Web Hizmetleri veri merkezi...
CIA, 2020'de Amazon, Google, IBM, Microsoft ve Oracle'dan oluşan bir konsorsiyum ile bulut çözümler konusunda kurumsal olarak anlaştı. 15 yıllık anlaşmanın milyarlarca dolar değerinde olduğu belirtiliyor.
2021'de ise Amazon, Amazon Web Hizmetleri platformunda 3 İngiliz istihbarat teşkilatına ait sınıflandırılmış materyalleri barındırmak için bir anlaşma yaptı.