Yandex Metrica

Toplu katliam füzesi ATACMS Türkiye'de var mı? Tek atışta 116 asker ölmüştü

Toplu katliam füzesi ATACMS Türkiye'de var mı? Tek atışta 116 asker ölmüştü

Ukrayna ordusunun etkili biçimde kullandığı ATACMS füzeleri, Rus ordusunda büyük kayba yol açıyor. Amerikan savunma endüstrisi bu füzenin üretimine hız verdi. Gelişmeler ATACMS'in Türk ordusu envanterinde bulunup bulunmadığı sorularına yol açtı. 

Savunma

17.05.2024, 18:56

Ukrayna ordusu uzun menzilli ATACMS füzelerini Rusya'ya ait hedeflerin tahribatında yoğun olarak kullanmaya başladı.

Mart ayında ABD Başkanı Joe Biden'ın şahsi ödeneğinden 300 milyon doları Ukrayna için harcaması ve sonrasında 61 milyar dolarlık paketin ABD Kongresi'nde onaylanması, karadan karaya özellikli bu stratejik mühimmatın Kiev'e tedarikini hızlandırdı. 

ABD'den gelen haberler, HIMARS bataryasından ateşlenen ATACMS füzesinin depolardaki durumunun yeterli seviyede olduğunu gösteriyor.

Bir Lockheed Martin çalışanı ATACMS füzesini kontrol ediyor

Bu füzelerin Ukrayna'ya yollanması ilk kez gündeme geldiğinde ABD medyası geçtiğimiz yıl 'stoklarda yeteri kadar ATACMS bulunmadığını' ileri süren bilgiler yayınlamıştı. 

Pentagon yetkilileri mevcut ATACMS'lerin Kiev'e gönderilmesi halinde olası bir Çin-Tayvan gerilimi sırasında bölgeye sevk edilecek füze bulmakta sıkıntı yaşanacağını bildirmişti. Ancak aradan geçen zaman içerisinde savunma endüstrisinin ATACMS üretimini artırdığı açık biçimde görülüyor. 

Siyonist yayın organı Politico'ya konuşan ABD Savunma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Douglas R. Bush, ATACMS üretim kapasitesinin yeterli seviyeye ulaştığını söyledi.

Ukrayna'ya birkaç ayda bir düzenli olarak 'düzinelerce ATACMS' teslim edileceğini ve bu sevkiyatın Amerika'nın harbe hazırlık durumuna zarar vermeyeceğini söyleyen Bush, stokların azalmasından endişe etmediğini belirtti. 

Türk tanksavar füzesi KARAOK'un Güney Asya'ya teslimat tarihi belli oldu Türk tanksavar füzesi KARAOK'un Güney Asya'ya teslimat tarihi belli oldu Haberi Görüntüle

CEPHEDE RUS KAYIPLARINI ARTIRIYOR 

Ukrayna'ya geçtiğimiz yıl tedarik edilen ATACMS füzesinin menzili 160 kilometre idi. Ancak son gelişmelerle birlikte menzil sınırlaması ortadan kalktı. Washington farklı harp başlıklarıyla 300 kilometre menzil boyunca etkili olan füzeleri artık Ukrayna'ya gönderiyor. 

Kiev güçleri bu füzelerle geçtiğimiz günlerde işgal altındaki Luhansk'ın Kuban bölgesindeki bir eğitim alanını vurmuş ve sadece bir dakika içerisinde ölen en az 116 askerin cesedi dron kameraları tarafından görüntülenmişti. 

Ukrayna ATACMS füzelerini Kırım'daki Rus hava savunma sistemlerinin vurulması ve hava üslerinin tahrip edilmesi amacıyla da kullanıyor. 2024 yılı itibariyle cephe hattında her gün 700 ilâ 1000 arasında asker kaybeden Rusya'nın Ukrayna savaşındaki toplam kayıpları 500 bini geçti. 

GPS güdümlü yüksek hassasiyetli karadan karaya topçu füzesi, yere inmeden patlayan ve geniş bir alanda zırhlı araçları bile delebilen parçacık etkisiyle toplu ölümlere yol açabiliyor. 

HIMARS bataryasından ateşlenen ATACMS füzesi

ABD ordusu bu füzeyi 1990 yılında kullanmaya başladı. Lockheed Martin şirketinin o dönem 4 bin kadar ATACMS ürettiği ve bunlardan 600'ünün çatışmalar ve tatbikatlarda kullanıldığı sanılıyor.

Kamuya açık verilere göre Nisan 2007 itibariyle Amerikan ordusunun cephaneliklerinde çeşitli versiyonlarda yaklaşık 2 bin 100 ATACMS bulunuyordu. 

Yamyam füzeler 4'te 1 fiyatına denizaltı batırıyor: Yunan cephaneliğinin raf ömrü doldu mu? Yamyam füzeler 4'te 1 fiyatına denizaltı batırıyor: Yunan cephaneliğinin raf... Haberi Görüntüle

ATACMS HANGİ ÜLKELERE SATILDI?

Lockheed Martin şirketi ürünü ATACMS füzesi, ABD'nin dışında Avustralya, Güney Kore, Fas, Romanya, Yunanistan, Polonya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'de kullanıma girdi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde kaç adet ATACMS olduğu bilinmezken Washington, 2023'ten itibaren bu füzeleri Ukrayna'ya da göndermeye başladı. 

ATACMS'lerin cephedeki etkinliğinin anlaşılmasıyla birlikte bu füzelerin üretimine yeniden hız verildi.

Tam olarak 165 km'ye kadar menzile sahip M39 füzesi ile 300 km menzilli M39A1 füzesi 1996-2003 döneminden beri üretilmiyordu.

ATACMS'in yüksek sayıda parçacık etkili M57 başlıklı modelinin üretimine yönelen ABD ordusu, mevcut M39 ve M39A1 versiyonunu da güncelleyerek bunlara M57E1 kodu verdi.

ROKETSAN üretimi BORA füzesi

353,8 milyon dolarlık sipariş: ASELSAN yeni sözleşmeye imza attı 353,8 milyon dolarlık sipariş: ASELSAN yeni sözleşmeye imza attı Haberi Görüntüle

TÜRKİYE'NİN ATACMS'E İHTİYACI KALMADI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde ATACMS'in MGM-140 Blok-1 (M39) varyantı olduğu sanılıyor. Bu füzenin menzili yaklaşık 165 kilometre.

2009-2011 yılları arasındaki teslimatların ardından Türkiye, sonraki yıllarda karadan karaya füze sistemlerini yerli ve millî imkanlarla üreterek yurtdışı bağımlılığını ortadan kaldırdı. 

ROKETSAN hem TRLG-122 hem de TRLG-230 füze sistemleriyle 13 kilometreden 70 kilometreye kadar tüm hedefleri lazer güdümlü olarak ateş altına alabiliyor. Sonrasında devreye giren BORA füzesi ise menzil itibariyle Türk ordusunu 300 kilometrenin ötesine taşıdı. 

 

Habere Tepki Ver

86

3

3

2

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading