Yandex Metrica

TUSAŞ'tan Pakistan'a 'Uçan KORAL' desteği! Elektronik harp jeti Hindistan'ın kabusu olacak

TUSAŞ'tan Pakistan'a 'Uçan KORAL' desteği! Elektronik harp jeti Hindistan'ın kabusu olacak

Kardeş ülke Pakistan, çok özel elektronik harp uçağı için TUSAŞ'la anlaştı. İslamabad envanterindeki Bombardier Global 6000 tipi iş jeti, TUSAŞ ve ASELSAN desteğiyle 'Uçan KORAL'e dönüştürülecek. Halihazırda TUSAŞ, aynı tür uçaktan 4 tanesini Türk Hava Kuvvetleri için geliştirmeye devam ediyor. 

Savunma

17.05.2024, 22:29

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) göklerde çok kritik bir yeteneği kardeş ülke Pakistan'a kazandırmaya hazırlanıyor. Pakistan Hava Kuvvetleri'ne ait Bombardier Global 6000 tipi jet, elektronik harp uçağına dönüştürülecek.

TUSAŞ sahip olduğu 4 adet Bombardier iş jetini 'Uçan KORAL' olarak da bilinen Hava-SOJ (Stand Off Jamming) uçağına dönüştürmek için yıllardır uğraş veriyor.

Uçaklara entegrasyonu yapılmakta olan ASELSAN ürünü elektronik harp sistemleri, bir operasyon sırasında dost unsurların güvenliğini sağlamanın yanında düşman radar ve takip aygıtlarını çalışamaz hale getiriyor.

Yamyam füzeler 4'te 1 fiyatına denizaltı batırıyor: Yunan cephaneliğinin raf ömrü doldu mu? Yamyam füzeler 4'te 1 fiyatına denizaltı batırıyor: Yunan cephaneliğinin raf... Haberi Görüntüle

ELEKTRONİK HARP FİLOSU GENİŞLİYOR 

Bombardier jetini Hava-SOJ uçağına dönüştürme planı, Pakistan Hava Kuvvetleri'ne yakın Second-to-None dergisinde yayınlandı. Bu yayına atıfla Quwa'da servis edilen analiz, Türkiye'nin kardeş ülkeyle elektronik harp ittifakını ortaya koyuyor. 

Habere göre Pakistan ordusu, Global 6000 jetine konulacak sistemlere ilişkin incelemeleri sürdürüyor. İslamabad'ın elektronik harp kabiliyeti konusunda ASELSAN sistemlerini seçmesi bekleniyor. 

Pakistan, Bombardier jetini TUSAŞ desteğiyle Hava-SOJ uçağına dönüştürdüğünde, mevcut Falcon DA-20 elektronik harp uçağı ile Saab 2000 özel görev uçağına EH yetenekli yeni bir hava aracı daha eklemiş olacak. 

Çok özel görev yüklerine haiz yeni bir Hava-SOJ uçağıyla Pakistan ordusu, Hindistan'la yaşayacağı muhtemel bir savaş sırasında hava üstünlüğü kabiliyeti elde edecek.

Olası bir muharebede Pakistan F-16'larıyla J-10CE uçakları, Hindistan'ın Rafale, MiG-21 ve Tejas MK1A'ları ile mücadele edecek. 

TUSAŞ'ın Hava-SOJ göreviyle donatmakta olduğu Bombardier Global 6000 uçakları

Şok uydu fotoğrafı yeni SİHA gemisini ortaya çıkardı: Varlığını hiç kimse bilmiyordu Şok uydu fotoğrafı yeni SİHA gemisini ortaya çıkardı: Varlığını hiç... Haberi Görüntüle

ASELSAN HAVASOJ TAM OLARAK NE YAPIYOR?

ASELSAN Hava-SOJ sistemleri 3 temel elektronik harp bileşeninden oluşuyor: Radar karıştırma, iletişim karıştırma ve elektronik istihbarat (ELINT).

Radar karıştırma görevindeki Hava-SOJ aygıtı, düşman radarlarının iletim frekanslarını kaydedip aynı sinyali kullanarak bunu yeniden sayısız kez iletiyor ve düşman alıcı-vericilerini felce uğratıyor. 

Hava-SOJ, bu kabiliyeti uygulamak için dijital radar frekans hafızasıyla (DRFM) donatıldı. ASELSAN Hava-SOJ, belirli bir bölgede elektromanyetik spektrum oluşturarak dost unsurlara güvenli alan oluşturuyor. 

Düşman radar ve iletişim aygıtlarını izleyen alıcılar, bu bilgileri daha sonra elektronik harp görevini uygularken başvurulan 'tehdit kütüphanesine' ekliyor. 

Türk Hava Kuvvetleri'nin 2025 sonundan itibaren TUSAŞ-ASELSAN ortaklığıyla yapılan Hava-SOJ uçaklarını envantere alması bekleniyor. 

Habere Tepki Ver

81

0

4

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading