Rusya'nın "MiG-35" savaş uçağını öve öve bitiremeyen ulusal güvenlik yazarı Harrison Kass, "süper savaş uçağı" diyerek tabir ettiği MiG-35'i ABD merkezli The National Interest için kaleme aldı. Rus MiG-35, gelişmiş tasarımı ve yeteneklerine rağmen üretim ve ihracatta beklenen başarıyı yakalayamadı diyen Kass, "Başlangıçta Rusya 37 adet üretmeyi planlıyordu ancak bu sayı büyük ölçüde düşürüldü" ifadelerini kullandı.
MiG-35'in MiG-29 ve MiG-29M'ye göre gelişmiş aviyonik, yeni bir kablolu uçuş sistemi ve iyileştirilmiş savaş verimliliği dahil olmak üzere geliştirmelerle dördüncü nesil artı bir savaş uçağı olarak tasarlandığını ifade eden Kass, "Bu gelişmelere rağmen MiG-35, uluslararası pazarda rekabet etmekte zorlandı; Mısır ve Hindistan gibi ülkeler, MiG-35'in radar ve motor performansına ilişkin endişeler nedeniyle diğer savaş uçaklarını tercih etti." dedi.
Analizine devam eden Kass ayrıca, "Rus ordusunun mevcut MiG-35 kullanımı sınırlıdır ve azalan siparişler, ekonomik kısıtlamalar ve Ukrayna'da devam eden çatışma nedeniyle daha da kötüleşen, Rusya'nın savunma sektöründeki daha geniş zorlukları yansıtmaktadır." ifadelerini kullandı.
"RUSYA GÜVENİRLİĞİNİ KAYBETTİ"
Ukrayna işgali ile Rusya'nın dünya nezdinde dışlandığını belirten uzman isim, "Diplomatik güvenilirlik açısından Putin'in rejimi uluslararası toplumun küçümsemesini kazandı ve kendisini Batı'nın en önemli muhaliflerinden biri olarak yeniden öne sürdü." dedi.
Ancak Rusların kaybettiği şey yalnızca diplomatik güvenilirlik değil diyen Kass, "Askeri güvenilirlik açısından Ruslar da darbe aldı. Gerçek şu ki Rusya, zayıf ve yakın komşusu olarak kabul edilen bu ülkeye karşı anlamlı toprak kazanımları elde edemedi." ifadelerini kullandı.
Sözlerine devam eden uzman isim, "Rus kuvvetleri yıllardır, mecazi ve kelimenin tam anlamıyla, zorlu bir yıpratma savaşına dönüşen bir çatışmada çamura saplanmış durumda; sabit mevziler ve hatıraları canlandıran topçu kullanımıyla, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa kıtasındaki en vahşi çatışma. Birinci Dünya Savaşı'nın Dirençli çatışmanın ortasında Rus kuvvetleriyle ilgili sorular gündeme geldi." dedi.
"Rusya'nın elbette doğu komşularını yenmesi gerekiyordu." diyen Kass, "Rusya, Ukrayna'nın direnişini haklı olarak kısmen Batılı silahlara, finansmana ve eğitime bağlayabilirken, açık gerçekler Rusya'nın düşük performans gösterdiği yönünde; bu da pek çok kişinin Rus teçhizatının kalitesini yeniden değerlendirmesine yol açıyor" ifadelerini kullandı.
Ancak hâlâ saygı duyulan Rus teçhizatı alanından biri de Rus uçaklarıdır diyerek konuyu savunma alanına getiren Kass, "Rusya'nın havacılık ve uzay tasarımı, Rusya'nın kaliteli uçaklar üreteceği bilgisiyle Batı'yı nitelik ve nicelik olarak ayak uydurmaya karşı onlarca yıldır reddetti.
Ve ABD, beşinci nesil teknoloji ve beşinci ve dördüncü nesil teknolojileri seri üretme yeteneği açısından şüphesiz Rusya'nın önüne geçmiş olsa da, Rusların genel olarak saygın uçaklar yaratma konusunda itibarları devam ediyor; bunun bir örneği, Mikoyan MiG-35'tir. İlk uçuş 2016'da gerçekleşti. Yalnızca 8 adet MiG-35'in üretildiği bilinmesine rağmen, jetin varlığı bile Rus jet tasarımcılarının yeteneklerini yansıtıyor." ifadelerini kullandı.
Lübnan'da patlatılan çağrı cihazları mercek altında! 3 ayrı model 2...MİG-35'İN ÖZELLİKLERİ
Açıklamalarına devam eden Uzman isim şöyle devam etti;
"Mikoyan, 26 Ocak 2017'de yeni MiG-35 savaş uçağını Rus hükümetine tanıttı. (Ve ertesi gün Mikoyan, yeni jetini potansiyel ihracat müşterilerine gösterdi.)
Yeni avcı uçağı, yeni bir kablolu uçuş sistemi, yükseltilmiş bir kokpit, daha gelişmiş aviyonikler ve havadan yere silahlar için entegre hassas güdümlü hedefleme yeteneği dahil olmak üzere çeşitli güncellenmiş teknolojilere sahipti. MiG-35 ayrıca gövdeye monte edilmiş bir NPK-SPP OLS-k elektro-optik hedefleme ve gözetleme sistemi podu ile donatıldı.
Toplamda MiG-35, özellikle savaş verimliliğinin artırılması, evrensellik ve operasyonel özellikler açısından MiG-29 ve MiG-29M'ye göre yükseltmeler sundu.
MiG-35 savaş uçağı, gerçek bir beşinci nesil avcı uçağı yerine dördüncü nesil artı bir uçak olarak kabul edilirken, MiG-35, entegre bir sistem oluşturmak için diğer Rus silah sistemleriyle ağ oluşturulabilen beşinci nesil bilgi-görüş sistemlerine sahiptir. Gelişmiş durumsal farkındalık sunan sistem.
Gelişmiş durumsal farkındalık ile MiG-35, çok amaçlı bir işlevde hizmet verebilir. MiG-35 ayrıca, MiG-35'in hava üstünlüğü savaşçısı olarak hizmet etmesine ve hava koşulları ne olursa olsun hassas yer saldırıları gerçekleştirmesine yardımcı olmak amacıyla yükseltilmiş aviyoniklerle tasarlandı.
MiG -35, iki FADEC RD-33MK motoruna dayanır. RD-33MK, Klimov RD-33 turbofan motorunun oldukça geliştirilmiş bir çeşididir. Yeni model, bıçakları serin tutan modern malzemelerden yapılmış olması nedeniyle temel modele göre yüzde yedi daha fazla güce sahip. Yeni motorlar aynı zamanda modern savaş alanının gizlilik gereksinimleri de göz önünde bulundurularak tasarlandı.
Minibüsle kalabalığa daldı: Ölü ve yaralı varSADECE 6 TANE ÜRETİLDİ
MiG-35 hayalet bir uçak olmasa da motoru, uçağın kızılötesi ve optik görünürlüğünü azaltacak şekilde tasarlandı. Ruslar, MiG-35'in itme vektör motorlu bir versiyonunu (F-22 Raptor ve F-35 Lightning II'de bulunanlara benzer) yaratmayı umuyorlardı, ancak ağırlıkla ilgili (ve maliyet) nedenlerden dolayı bu fikirden vazgeçildi.
MiG-35 Daha Büyük Sayılarda Yerleştirilebilir mi? Hayır gibi görünüyor...
Şu ana kadar Rus kuvvetlerine yalnızca yarım düzine kadar MiG-35 teslim edildi.
Başlangıçta Rusya Savunma Bakanlığı 37 adet MiG-35 sipariş etmeyi planlamıştı. Ancak sipariş sayısı 24'e ve daha sonra sadece altıya düşürüldü; bu, Rus-Ukrayna Savaşı'nın şaşırtıcı bir şekilde doğruladığı şeyin habercisi: Rusların kaynaklar konusunda hafif olduğu.
Ruslar ayrıca MiG-35'lerini de ihraç etmeyi amaçlıyordu. Mısır, MiG-35'e ilgi duyduğunu belirtmişti. Ancak 2015 yılında Mısır, bunun yerine 46 MiG-29M savaş uçağının satın alınması için 2 milyar dolarlık bir sözleşme imzaladı. Hindistan da, Hindistan'ın MRCA teklifinde yarışan MiG-35'e (aynı zamanda Eurofighter Typhoon, Saab Jas 39 Gripen, Dassault Rafale, General Dynamics F-16 Fighting Falcon ve Boeing F/'yi de içeriyordu) ilgi duyduğunu ifade etmişti.
Ancak Kızılderililer MiG-35'in performansından, özellikle de jetin radar ve itme yeteneklerinden memnun değildi. Arjantin, Bangladeş, Malezya; hepsi bir noktada MiG-35'i değerlendirdi.
Sonunda birisi tetiği çekip MiG-35'i satın alabilir. Ancak şu anda uçak yalnızca onu inşa eden Ruslar tarafından kullanılıyor."
Yorum Yaz