Yandex Metrica

Temel Kotil'e Amerikan medyasından F-35 cevabı: KAAN iddiasını kanıtlamak çok zor

Temel Kotil'e Amerikan medyasından F-35 cevabı: KAAN iddiasını kanıtlamak çok zor

Milli Muharip Uçak KAAN'ın F-35'ten daha iyi olduğunu söyleyen TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Amerikan savunma medyasının bir numarası Breaking Defense'te manşeti süsledi. Lockheed Martin'in tek motorlu hayaletini savunmaya geçen ABD basını, "Bu tür iddiaların kanıtlanması oldukça zordur" diyor.

Savunma

21.05.2024, 23:08

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil'in "Milli Muharip Uçak KAAN, F-35'ten daha iyi" şeklindeki sözlerine Amerikan savunma medyasının öndegelen yayın organı Breaking Defense platformundan cevap geldi. 

Lockheed Martin ürünü F-35'in yetenekleri konusunda savunmaya geçen gazete, Kotil'in sözlerinin 'hamaset yüklü' olduğunu ileri sürerek "Bu tür iddiaların kanıtlanması oldukça zordur" ifadesini kullandı. 

Kotil'in geçtiğimiz günlerde Ankara'da düzenlenen 'Rize Günleri' etkinliğinde sarf ettiği, "F-35 6 ton taşıyor; KAAN 10 ton taşıyor. F-35'in tek motoruna kıyasla KAAN'ın iki motoru var. İki motora sahip olmak, daha fazla enerji ve daha fazla mesafeyi aydınlatan radarlar anlamına gelir" sözlerini hatırlatan Amerikan medyası, uzman görüşlerine de başvurduğu haberinde şu ifadelere yer verdi:

Milli Muharip Uçak KAAN'ın 21 Şubat 2024 tarihindeki ilk uçuşu

"Türkiye, Lockheed Martin liderliğindeki F-35 uçak programının bir parçasıydı ve Türk firmaları uçağın parçalarını üretti ancak 2019'da ABD, Ankara'nın Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın alması nedeniyle Türkiye'nin programa katılımını askıya aldı. 

F-35 programından çıkış, Şubat 2024'te ilk uçuşunu başarıyla tamamlayan KAAN tasarımının geliştirilmesi ve üretilmesine büyük önem verilmesine yol açtı. 

Kotil, '2028 yılında 20 adet KAAN uçağını teslim edeceğiz. 2030-2033 yılları arasında çok daha fazlasını teslim edeceğiz ve Türk filosu yüzlerce KAAN uçağından oluşacak' diyor. 

Kotil, KAAN uçaklarının 2028-2029 yılına kadar TEI üretimi yerli motorla uçacağını da belirtiyor."

Temel Kotil, KAAN'ın F-35 ile değil, Amerikan F-22 ile karşılaştırılması gerektiğini sık sık ifade ediyor.

Amerikan ordusu şimdi de Ağrı Dağı'na bakıyor: Türkiye kuşatmasının son ayağı tamamlanıyor Amerikan ordusu şimdi de Ağrı Dağı'na bakıyor: Türkiye kuşatmasının son... Haberi Görüntüle

MALİYETİ KARŞILAMAK İÇİN İHRACAT ŞART

"Türk savunma uzmanı, Hudson Enstitüsü kıdemli analisti Can Kasapoğlu, Breaking Defense'e KAAN'ın tasarım felsefesinin zaman içinde geliştiğini söylemişti. 

Kasapoğlu, "KAAN bir zamanlar hava üstünlüğüne sahip bir varlık olarak planlanmıştı. Artık çok maksatlı bir uçağa dönüşüyor" dedi. 

Türkiye'nin savunma sanayiinde yerli üretim çabaları önündeki en büyük zorluk maliyettir. ABD ve Çin gibi ülkeler bile birim maliyetlerin karşılanmasına yardımcı olmak için savunma ihracatı arıyor; bu, özellikle Türkiye gibi döviz enflasyonu olan bir ülke için hayati önem taşıyor." 

Breaking Defense sitesinin KAAN haberi

"Kasapoğlu, KAAN'da birim maliyetlerinin hızla artmaması için Türkiye'nin ihracat fırsatlarını araştırması gerektiğini söylüyor. En azından kağıt üzerinde, program katılımcılarından biri elini şimdiden kaldırmış durumda. 

Azerbaycan Temmuz 2023'te bir savunma fuarı sırasında Erdoğan'la dayanışma işareti olarak tanımladığı bir hamleyle Türkiye'nin 5. nesil savaş uçağı programına katıldı. Türkiye, Pakistan'ı da başka bir potansiyel ortak olarak tanımlıyor." 

Habere Tepki Ver

15

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading