Yandex Metrica

300 tane F-35 bölgede olacak: Savaş çığlıkları o şirketin kasasını dolduruyor

300 tane F-35 bölgede olacak: Savaş çığlıkları o şirketin kasasını dolduruyor

Asya-Pasifik coğrafyasında Çin-Tayvan ekseninde yükselen gerilim, Amerikan silah endüstrisinin kasasını dolduruyor. F-35 üreticisi Lockheed Martin şirketi 2035 yılına gelindiğinde bölgede 300'den fazla hayalet uçağın bulunacağını öngörüyor. Savaş senaryolarının artmasıyla birlikte sorunları hasır altı edilen F-35 popülaritesini koruyor.

Savunma

15.05.2024, 22:42

Asya-Pasifik'te ABD ile Çin arasında dönen savaş senaryoları en çok Lockheed Martin şirketinin kasasını doldurdu.

Çin'i kuşatma stratejisi kapsamında bölge ülkelerini silaha boğan ABD, 'Pekin tehdidini' öne sürerek tüm Güneydoğu Asya'ya F-35 uçağını pazarlıyor. Çin tehdidinden ürken yönetimler kendilerini çok geçmeden Washington'un kapısında buluyor. 

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte  küresel ölçekte artan gerilim 5. nesil uçaklara olan talebi görülmemiş düzeyde artırınca F-35 savaş uçağında yaşanan onca problem ikinci planda kaldı. 

5. nesil teknolojiyle birlikte düşmana karşı 'hava üstünlüğü' elde etmeyi amaçlayan Hint-Pasifik coğrafyası, Lockheed Martin'in sipariş defterine adlarını yazdırıyor.  

Bu durum geçtiğimiz günlerde F-35 üreticisi savunma devinin internet sitesinde yer bulan açıklamasına da yansıdı. Lockheed Martin, Çin'e karşı ABD'nin yanında duran Pasifik güçlerine F-35 satışının devam edeceğini duyurdu. 

Şirkete göre 2035 yılına gelindiğinde 300'den fazla F-35 Hint-Pasifik bölgesinde olacak.

Bölgede üsleri bulunan ABD ile birlikte Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Singapur, F-35 filolarını Çin'e karşı ortaklaşa kullanacak. 

Avustralya Hava Kuvvetleri'ne ait bir F-35A

ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı ANKA-3 MİUS düşmana yağmur gibi bomba yağdıracak: İlk kez açıklandı Haberi Görüntüle

AVUSTRALYA, JAPONYA, GÜNEY KORE VE SİNGAPUR KAÇ ADET F-35'E SAHİP?

  • Avustralya Hava Kuvvetleri'nin 63 adet F-35A savaş uçağı bulunuyor. Bu sayı 72'ye çıkacak.
  • 36 adet F-35A işletmekte olan Japon ordusunun ise 69 adet F-35A ile 42 adet F-35B siparişi bulunuyor. 
  • 2030'lu yılların ortasından itibaren F-16 savaş uçaklarını envanterden çıkaracak Singapur, bu uçakların yerine F-35'leri koyacak. Amerikan yönetimi 2020 yılında, Singapur'a kısa kalkış ve dikey iniş özellikli 12 adet F-35B'nin satışını onaylamıştı. 2,75 milyar dolarlık sözleşme kapsamında uçakların 2026-2028 yılları arası teslim edilmesi bekleniyor.
  • Güney Kore envanterinde ise 39 adet F-35A bulunuyor. Seul yönetimi 2023 sonlarında 20 adet daha F-35 satın almak için sipariş vermişti. 

F-35 Japon Hava Kuvvetleri'nde

İkinci Soğuk Savaş'ta NATO'nun Baykar'a çok ihtiyacı olacak: Zamanın ruhu İkinci Soğuk Savaş'ta NATO'nun Baykar'a çok ihtiyacı olacak: Zamanın ruhu Haberi Görüntüle

F-35 PAZARLAMACISI: İNANILMAZ BİR GÜÇ ÇARPANI

F-35'in kullanım yaygınlığına vurgu yaparak bu uçağa sahip olan ülkelerin avantajlı olacağını ileri süren Lockheed Martin Uluslararası İş Geliştirme Direktörü Steve Over, "Çatışmaları düşünürseniz, koalisyon kapasitesi sayesinde hemen hemen hiç kimse savaşta yalnız başına kalmıyor. F-35'in güzel tarafı, sadece ABD'nin değil, Japonya, Avustralya, Güney Kore gibi Hint-Pasifik ülkeleriyle birçok Avrupa ülkesinin işlettiği bir uçak olmasıdır" diyor. 

Tüm F-35'lerin aynı ağ üzerinde çalıştığına dikkat çeken Over, operasyona katılım konusunda ABD uçağıyla Singapur uçağı arasında bir fark olmadığını söyleyerek bu durumu 'inanılmaz bir güç çarpanı' olarak niteliyor. 

'Bu süper uçak niye satılmadı, anlamıyorum' dedi, düşmanının jetini böyle övdü 'Bu süper uçak niye satılmadı, anlamıyorum' dedi, düşmanının jetini böyle... Haberi Görüntüle

ÇİN YILDA KAÇ SAVAŞ UÇAĞI ÜRETİYOR?

Savunma uzmanları, F-35'in yıllık üretim miktarının 135 adet seviyesinde olduğuna dikkat çekerek Çin'in ise 5. nesil uçak J-20'den yıllık 100'ü aşkın üretebildiğini belirtiyor. 

Çin'in J-20 uçağı

Pekin'de imâl edilen J-20'ler tamamen Çin ordusunda kalırken, Lockheed Martin F-35'lerinin 70 tanesi her yıl ABD'nin müttefiklerine ihraç ediliyor. 

Çok rollü uçakların üretimine de hız veren Çin, J-16, J-10 ve bunların deniz versiyonunun imâlatı bakımından da atağa kalktı. Çin'in yılda 100'den fazla J-16 ve 40'a yakın J-10 üretebildiği sanılıyor. 

Starlink'i atom bombasıyla vuracaklar: Alçak yörüngede nükleer hazırlık Starlink'i atom bombasıyla vuracaklar: Alçak yörüngede nükleer hazırlık Haberi Görüntüle

NİTELİK FARKI GERÇEĞİ DEĞİŞTİRMİYOR 

Marine Corps Üniversitesi'nde Çin uzmanı Daniel Rice, mevcut üretim kapasitesinin devam etmesi halinde modern savaş uçağı bakımından Çin'in yakında ABD'yi geçebileceğini belirtiyor. 

Ancak ABD ile Çin uçakları arasında nitelik farkları olduğu söyleniyor. Kimi analistlere göre Çin'in J-20 uçağı, Amerikan F-22 ve F-35'lerden farklı olarak kabaca '4,5 nesil' olarak tanımlanıyor. 

Ne var ki uçaklar arasında olduğu söylenen nitelik farkı, Çin'in Pasifik bölgesinde ezici hale gelen gücünü değiştirmiyor. 

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) tarafından 2023 yılında hazırlanan "Çin Askeri Kapasitesinin Gelişimi" başlıklı rapor, Pekin'in kara, hava ve deniz gücü bakımından bölgedeki Batılı güçlere hızla yetişip meydan okuduğunu bir kez daha gözler önüne sermişti.

Habere Tepki Ver

2

1

4

1

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading