Yandex Metrica

Starlink'i atom bombasıyla vuracaklar: Alçak yörüngede nükleer hazırlık

Starlink'i atom bombasıyla vuracaklar: Alçak yörüngede nükleer hazırlık

Starlink takım uydularının Ukrayna savaşında üstlendiği kritik rol, bu teknolojiyi ciddi bir güvenlik tehdidi olarak gören Rusya ve Çin'i teyakkuza geçirdi. İki ülke, alçak yörünge uydularını toplu biçimde tahrip etmek için çeşitli planlar üzerinde çalışıyor. Rusya, zamanı geldiğinde patlatmak için uzaya nükleer başlıklı bir uydu bile konuşlandırdı.

Savunma

16.05.2024, 08:06

Elon Musk'ın Dünya'ya internet hizmeti sağlayan Starlink uyduları Ukrayna'ya yönelik ablukayı boşa çıkardı. Bu uydular iletişim kanallarını açık tutmaya yaramasının yanısıra askerî operasyonlarda da etkin biçimde kullanılıyor. 

Starlink uydularından yararlanma konusunda SpaceX'in Pentagon ile yaptığı kapsamlı anlaşmalar, bu takım uyduların yakın gelecekte en etkili Amerikan silahlarından biri olacağını gözler önüne seriyor. 

Bir süredir buna karşı önlem adımlarını çalışan Rusya ve Çin, alçak yörüngedeki (LEO) takım uydularını büyük ölçüde etkisiz hale getirecek nükleer füze saldırısı üzerinde çalışıyor. ABD'li yetkililer son aylarda buna ilişkin endişelerini sıklıkla dile getiriyor. 

Rusya'nın elektronik test iddiasıyla uzaya yolladığı uydulardan birinin alışılmadık derecede radyasyon yaydığı ve aracın tipik bilimsel uydu konuşlandırmasıyla çeliştiği ileri sürülüyor.

Alçak yörüngedeki uyduları nükleer patlamayla felce uğratmayı hedeflediği iddia edilen bu 'silah', çok sayıda Amerikalı yetkiliyi de alarma geçirdi. 

Starlink'i atom bombasıyla vuracaklar: Alçak yörüngede nükleer hazırlık Starlink'i atom bombasıyla vuracaklar: Alçak yörüngede nükleer hazırlık Haberi Görüntüle

ÇİN'İN 10 MEGATONLUK ASAT TESTİ

Uyduları atom bombasıyla toplu olarak tahrip etme planı için ASAT tanımlaması kullanılıyor. Buna ilişkin planlar yapan tek ülke Rusya değil. 

South China Morning Post (SCMP) gazetesinde Ekim 2022'de yayınlanan haber, Kuzeybatı Nükleer Teknoloji Enstitüsü'ndeki Çinli bilim adamlarının Starlink türü uyduların fişini çekmek için uzayda nükleer patlama simülasyonu yaptığını ortaya koymuştu. 

Çinlilerin hesaplamalarına göre, 80 kilometre yükseklikte patlatılacak 10 megatonluk nükleer başlık bir radyoaktif bulut oluşturarak alçak yörünge uydularını felce uğratabilir.

Böyle bir patlamanın düşman uydularına yönelik hedefli imha harekâtı olabileceği ve bu irtifadaki radyoaktivitenin dost uzay araçlarına yönelik riski en aza indireceği savunuluyor.

Uzayda meydana gelecek bir patlama, oksijen eksikliği nedeniyle yoğun bir bulut oluşturmuyor. Ancak yüksek enerjili parçacıklar Dünya'nın manyetik alanı tarafından yakalanacağı için belli bir irtifada oluşacak sabit radyasyon kuşağının uzay araçlarını felce uğratacağı kaydediliyor. 

Alçak yörüngede iç ve dış radyasyon kuşakları

Cihat Yaycı SAT komandolarının gizli operasyonunu anlattı: 65 km uzaktaki adaya çıkıp Yunan bayrağını indirdik Cihat Yaycı SAT komandolarının gizli operasyonunu anlattı: 65 km uzaktaki... Haberi Görüntüle

OLASI PATLAMA BÜYÜK KESİNTİLERE YOL AÇAR

Ukrayna savaşında Starlink gibi takım uyduların belirleyici etkisi, diğer ülkeleri bu teknolojiye karşı adım atmaya yöneltti. Rusya, bu uyduların Ukrayna ordusunun amaçları doğrultusunda kullanılması halinde Amerikan ve onun müttefiki ülkelere ait ticari uyduları hedef alabileceklerini duyurmuştu. 

Rus Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Konstantin Vorontsov, Starlink'ten açıkça bahsetmeden yaptığı açıklamada, "Ukrayna'ya yardım eden 'yarı sivil' uzay altyapısı misilleme saldırılarla karşı karşıya kalabilir" demişti. 

Tıpkı Moskova gibi Pekin yönetimi de Starlink türü takım uyduları ciddi bir güvelik tehdidid olarak görüyor. Bu nedenle ASAT yeteneklerini hızla geliştirmek isteyen Çin, Starlink uydularına 'yumuşak' ve 'sert' darbe yöntemlerinin her ikisini de çalışıyor. 

Çok sayıda uyduyu aynı anda hedef alacak nükleer bir ASAT saldırısının internet erişiminden konumlandırma sistemlerine, meteorojik verilerden tedarik zincirlerine dek birçok alanda kesintilere yol açacağı belirtiliyor. 

Bu tip bir operasyonun buna karar veren ülke açısından en temel riski ise nükleer patlamanın dost uyduları da yok edebileceği gerçeği oldu. 

Tartışmalar sürerken Rusya'nın uzayda, komut gönderildiğinde patlamak üzere bir nükleer başlık bulundurduğuna artık kesin gözüyle bakılıyor. 

Starlink'i atom bombasıyla vuracaklar: Alçak yörüngede nükleer hazırlık Starlink'i atom bombasıyla vuracaklar: Alçak yörüngede nükleer hazırlık Haberi Görüntüle

UYDULAR ARASINDA AYRIM YAPMAYACAK

ABD Uzay Politikasından Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı John Plumb, birkaç gün önce ABD Kongresi'ne yaptığı sunumda, 250 ilâ 2 bin kilometre arasındaki irtifa aralığını ifade eden Alçak Dünya Yörüngesi'ne (LEO) yönelik tehditlere şöyle dikkat çekmişti:

"Bizim endişe duyduğumuz gelişme, Rusya'nın uzayda nükleer bir silah patlatmasıdır. Bu silah, askerî ya da sivil ya da ticarî uyduları tahrip etme konusunda ayrım gözetmeyecek. Nükleer bir patlama, buna dayanıklı olmayan uydulara, ki çoğu böyledir, hasar verebilir. Bazıları ânî şekilde yok olur, bazıları zamanla zarar görür."

Habere Tepki Ver

3

0

2

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Loading