Yandex Metrica

HÜRJET havada ters döndü, çok daha fazlasını yapacak! Nefes kesen görüntüyü TUSAŞ paylaştı

HÜRJET havada ters döndü, çok daha fazlasını yapacak! Nefes kesen görüntüyü TUSAŞ paylaştı

Türkiye'nin ilk millî jet uçağı HÜRJET sahneye çıkıyor. TUSAŞ'ın paylaştığı son görüntüler test uçuşlarını sürdüren HÜRJET'in akrobasi yeteneğini ortaya koydu. Nefes kesen görüntülerin çok daha fazlası 19 Mayıs'ta yaşanacak.

Savunma

21.05.2024, 18:22

Türkiye'nin jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, 50'yi aşan test uçuşlarının ardından sahneye çıkmaya ve dünyaya kendini göstermeye hazırlanıyor. 

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen HÜRJET, Türk Yıldızları'nın kullanmakta olduğu T-38 akrobasi uçaklarının yerini almanın yanısıra bir F-16 işlevi görerek uygun maliyetli hava operasyonları icra edecek. 

TUSAŞ tarafından paylaşılan son görüntüler, HÜRJET'in çarpıcı yeteneklerine ilişkin anlamlı bir fragman oldu. Havada ters takla atarak sert manevraları sorunsuz gerçekleştiren HÜRJET, göreve her gün biraz daha hazır hale geldiğini gözler önüne serdi. 

-3 ile +8G limitleri arasında pilotunu bayıltacak ölçüde manevralarla hareket edebilen HÜRJET, ilk büyük gösterisini Samsun'daki 19 Mayıs törenleri sırasında yapacak. 

Bu müjdeye dair paylaştığı mesajda TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, "Testleri hızla devam eden HÜRJET’imiz manevralarını başarıyla gerçekleştirmeye devam ediyor. 19 Mayıs’ta sürprize hazır olun!" açıklaması yaptı. 

Kotil'in "Binlerce satacağız" diyerek bahsettiği HÜRJET'in uluslararası pazarda çok geniş bir potansiyeli bulunuyor. 

Casus İHA ile F-35 üssünü saniye saniye kaydettiler: İşgalciyi rezil eden kayıtlar dünyanın gündeminde Casus İHA ile F-35 üssünü saniye saniye kaydettiler: İşgalciyi rezil... Haberi Görüntüle

HÜRJET NE ZAMAN VE KAÇ TANE TESLİM EDİLECEK?

TUSAŞ 2024 yılı içerisinde 7 uçağı tamamlamayı, 2025 yılında Türk Hava Kuvvetleri'ne ilk teslimatı yapmayı hedefliyor. Bu uçaktan 2025 yılından itibaren her ay 2 tane olmak üzere yılda 24 adet üretilecek. Hava Kuvvetleri'ne ilk aşamada 16 adet HÜRJET teslim edilecek. 

Ocak 2022'deki Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında HÜRJET için seri üretim kararı alınmıştı. HÜRJET için ilk kararın Ağustos 2017'de verilmesinin ardından Nisan 2018'de kavramsal tasarım, Temmuz 2019'da ön tasarım, Şubat 2021'de kritik tasarım aşaması geçildi. 

TUSAŞ'ta HÜRJET montajı (Temmuz 2022)

Sonrasında HÜRJET'in yaklaşık 8 bin parçadan oluşan bileşenlerinin üretimine başlandı. Parça ve ekipmanlar son montaj hattında uçaktaki yerini aldı. HÜRJET ilk kez 25 Nisan 2023'te havalandı.

Tek motorlu ve tandem kokpitli HÜRJET, üstün performans özellikleri ile modern savaş uçağı eğitiminde kritik rol oynamak üzere tasarlandı. HÜRJET, harbe hazırlık geçiş eğitimi, hava devriyesi (silahlı ve silahsız) ve akrobatik gösteri uçağı gibi roller icra edebilecek.

Katı ya da sıvı patlayıcıyı tespit eden süper tarama cihazı Türkiye'yi bir konuda daha bağımsızlaştırdı Katı ya da sıvı patlayıcıyı tespit eden süper tarama cihazı... Haberi Görüntüle

HÜRJET KAÇ KİLOGRAM FAYDALI YÜK TAŞIYOR?

Yaklaşık 14 metre uzunlukta, 5 metre yükseklikte ve 9,5 metre kanat açıklığındaki HÜRJET, 1,4 mach hıza ulaşabilecek, azami 45 bin feet seviyesinde uçuş gerçekleştirebilecek.

Uçakta üçer adet kanat altında ve bir adet gövde altında olmak üzere 7 istasyon bulunabilecek, bunlara farklı faydalı yükler takılabilecek. HÜRJET, 3 tona yakın (3 bin kilogram) faydalı yük taşıyabilecek.

HÜRJET akrobatik hareketleriyle göz dolduruyor.

HÜRJET, ileride bir parçası olacağı Hava Kuvvetleri Komutanlığına bağlı akrobasi timi Türk Yıldızları ile 2 Eylül 2023'te tarihi uçuşa imza attı.

Türk Yıldızları ile kol uçuşu gerçekleştiren HÜRJET, 37 dakika havada kalarak 15 bin 403 feet irtifaya ve 351 knot hıza ulaştı. Uçuşun ardından başarılı şekilde piste teker koyan HÜRJET, daha sonra Türk Yıldızları ile 'Fil Yürüyüşü' gerçekleştirdi.

Habere Tepki Ver

8

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Savunma


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading