Yandex Metrica

F-16'dan umudu kesen ABD, Rus uçağına göz dikti! Tanesine 20.000 bin dolar verip Sovyet dönemi savaş uçağı alacaklar

F-16'dan umudu kesen ABD, Rus uçağına göz dikti! Tanesine 20.000 bin dolar verip Sovyet dönemi savaş uçağı alacaklar

Bir dönem ABD-Rusya arasındaki gerilimleri tırmandıran F-16, SU-27 kapışmasında kafaları karıştıran bir hamle geldi. ABD ordusu Rusya'nın müttefikinden 81 adet SU-27 almak için girişimlere başladı. 

Dünya

15.05.2024, 12:50

Tanesi 20.000 dolara 81 adet Sovyet dönemi savaş uçağı satın almak için Rusya'nın müttefiki Kazakistan'ın kapısını çalan ABD, kafalarda soru işaretleri bıraktı.

Kyiv Post'un bir raporuna göre ABD, Kazakistan'dan 81 adet eski Sovyet dönemi savaş uçağını satın aldı.

Hava filosunu geliştiren Kazakistan, aralarında 1970'li ve 1980'li yıllardan kalma MiG-31 önleme uçakları, MiG-27 avcı bombardıman uçakları, MiG-29 avcı uçakları ve Su-24 bombardıman uçaklarının da bulunduğu 117 Sovyet dönemi avcı ve bombardıman uçağını açık arttırmayla sattı.

Sovyet dönemine ait s-24 savaş uçağı

Sovyet dönemine ait s-24 savaş uçağı

ABD Dışişleri Bakanlığından çelişkilerle dolu Gazze raporu: 'İsrail uluslararası hukuku ihlal ediyor ama askeri yardıma devam edilecek' ABD Dışişleri Bakanlığından çelişkilerle dolu Gazze raporu: 'İsrail uluslararası hukuku... Haberi Görüntüle

RUS UÇAKLARI İÇİN AÇIK ARTIRMAYA GİRDİ

Kyiv Post, beyan edilen satış değerinin bir milyar Kazakistan tengesi veya 2,26 milyon dolar olduğunu ve her bir uçak için ortalama 19.300 dolarlık bir değere eşit olduğunu bildirdi.

Ukrayna Telegram kanalı Insider UA ve Rus haber sitesi Reporter'ın ABD'nin eski, kullanılamaz savaş uçaklarından 81'ini satın aldığını belirten haberlere yer verildi.

Kyiv Post, ABD'nin satın alımının arkasındaki nedenin açıklanmadığını ancak uçağın benzer uçakların hizmette olduğu Ukrayna'da kullanılabileceğini bildirdi.

Rus site Reporter, satışın offshore şirketler aracılığıyla yapıldığını söyledi.

Ancak Kazakistan'ın devlete ait silah ithalatçısı ve ihracatçısı Kazspetsexport, yaptığı açıklamada yabancı şirketlerin ihaleye girmesine izin verilmediğini söyleyerek Ukrayna'ya askeri uçak satmayı reddetti.

Pentagon, Business Insider'ın yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Son dakika... Eurovision'da İsrail'e büyük öfke: Binlerce seyirci İsrailli şarkıcıyı yuhaladı Son dakika... Eurovision'da İsrail'e büyük öfke: Binlerce seyirci İsrailli şarkıcıyı... Haberi Görüntüle

SU-24 SAVAŞ UÇAĞI'NIN ÖZELLİKLERİ

Kiev Post'un haberine göre, Ukrayna'nın Sovyet dönemi silahlarına olan bağımlılığı göz önüne alındığında , uçak ya yedek parça kaynağı olarak hizmet verebilir ya da havaalanlarında tuzak olarak stratejik olarak konuşlandırılabilir.

Mikoyan MiG-31, Airforce Technology'ye göre Sovyet hava sahasını savunmak için tasarlanmış süpersonik bir önleyicidir. Soğuk Savaş sırasında kritik bir rol oynadı.

MiG-23'ten türetilen MiG-27 , bir kara saldırı uçağıydı ve Sovyet-Afgan Savaşı gibi çatışmalarda görev aldı. MiG-29 havadan havaya savaşta başarılı oldu. Yaygın olarak ihraç edildi ve bazı hava kuvvetlerinde hizmet vermeye devam ediyor.

Yaşına rağmen, her türlü hava koşuluna uygun taktik bombardıman uçağı olan Su-24 , Rus Havacılık ve Uzay Kuvvetleri ve Ukrayna Hava Kuvvetleri de dahil olmak üzere birçok hava kuvvetinde hizmet vermeye devam ediyor.

Gazze için son uyarı: 3 gün içinde hastaneler hizmet dışı kalacak Gazze için son uyarı: 3 gün içinde hastaneler hizmet dışı... Haberi Görüntüle

UKRAYNA'DAN SONRA HEDEF KAZAKİSTAN MI?

Eskiden Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Kazakistan, Rusya ile yakın bağlarını sürdürdü ve tarihsel olarak onun en güçlü müttefiklerinden biriydi. Ancak Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana ilişkiler değişti; Kazakistan kendisini Batı'ya daha fazla yakınlaştırdı ve Rusya'daki bazı kişilerin öfkesini çekti.

Kyiv Post, Orta Asya ülkesinin askeri yeteneklerini geliştirme çabalarının Batı ülkeleriyle artan ilişkileriyle örtüştüğünü ve Moskova ile tarihi bağlardan uzaklaşmanın sinyalini verdiğini bildirdi.

Agence France-Presse'ye göre ABD dışişleri bakanı Antony Blinken, Şubat 2023'te Kazakistan'ı ziyaret etti ve burada ABD'nin "bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü" güçlü bir şekilde desteklediğini söyledi .

Rusya'nın açık sözlü propagandacılarından bazıları, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gözünü Kazakistan'a çevirmesi gerektiğini öne sürdü.

Rus televizyon yorumcusu Vladimir Solovyov , ülkesinin "bir sonraki sorunun Kazakistan olduğu gerçeğine dikkat etmesi gerektiğini çünkü Ukrayna'da olduğu gibi aynı Nazi süreçlerinin orada da başlayabileceğini" söyledi.

Ticaret, eğitim, çevre ve maden tedarikine ilişkin anlaşmalar, Rusya, Çin, Afganistan ve İran gibi komşu ülkelerin yarattığı jeopolitik zorluklarla mücadele eden Kazakistan ile Batılı ülkeler arasında derinleşen bağları yansıtıyor.

 

 

Habere Tepki Ver

0

1

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading