Yandex Metrica

Nijer, askeri işbirliği anlaşmasını feshetmişti: ABD askerlerinin çekileceği tarih belli oldu

Nijer, askeri işbirliği anlaşmasını feshetmişti: ABD askerlerinin çekileceği tarih belli oldu

ABD ve Nijer anlaşarak ortak bildiriye imza attı. Buna göre Nijer'de konuşlu ABD askerleri en geç 15 Eylül'e kadar ülkeden ayrılmış olacak.

Dünya

21.05.2024, 18:15

Nijer, mart ayında ABD ile imzaladığı askeri işbirliği anlaşmasını feshetmişti. Geçtiğimiz hafta ABD'den Nijer'e giden bir heyet, çekilme süreciyle ilgili olarak Savunma Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelmişti. Görüşmeler olumlu sonuçlandı iki ülke arasında anlaşma sağlandı. Buna göre Nijer'de konuşlu ABD askerleri en geç 15 Eylül'e kadar ülkeden tamamen ayrılmış olacak.

Heyetler arası görüşmeden önce nisan ayında ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Kurt Campbell ile Nijer Başbakanı Ali Mahaman Lamine Zeine arasında Washington'da bir görüşme yapılmış ve ABD, askerlerini bu ülkeden çekmeyi ve Agadez kentinde bulunan insansız hava aracı üssünü kapatmayı kabul etmişti.

Yunanistan'da sokağa çıkma yasağı! Santorini karantina altına alındı: Kelimenin tam anlamıyla kaos var Yunanistan'da sokağa çıkma yasağı! Santorini karantina altına alındı: Kelimenin tam... Haberi Görüntüle

YENİ YÖNETİM ÖNCE FRANSA'YLA KOPUŞ YAŞAMIŞTI

Darbeler ülkesi Nijer'de son darbe 23 Temmuz 2023'te yapılmış ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum görevden uzaklaştırılmıştı. Yeni yönetim Fransa ile ilişkileri yeniden gözden geçirmiş ve bu ülke ile yapılan askeri anlaşmaları feshetmişti. Bu arada Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'yi persona non grata ilan etmişti. Bu sırada ABD ile ilişkilerini norlmal seviyede devam ettiren Abdurrahmane Tchiani hükümeti, ABD'nin yeni atanan Niamey Büyükelçisi Kathleen FitzGibbon'un darbeden kısa süre sonra ülkeye girişine izin vermişti.

Özellikle darbeden sonra Rusya ve İran'la yakınlaşan Nijer'in bu politikası ABD'yi rahatsız etti. Yakınlaşma politikası sadece sözde kalmadı ve Nijer, İran'a uranyum satma konuusnda ön anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya dair haberlerin ABD basınında geniş yer alması yeni bir kırılma noktası oldu. Basında çıkan haberlerşn ardından ABD Afrika Komutanlığından (AFRICOM) bir heyet, 12-13 Mart'ta Niamey'e yaptığı ziyarette, Nijer'in İran ve Rusya ile yakınlaşmasından duyulan rahatsızlıktan bahsetti. Buna kızan Nijer yönetimi birkaç gün sonra; 17 Mart'ta ABD ile imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını feshettiğini duyurdu.

ABD'den Gazze'de ateşkes açıklaması: Müzakerelerde en zor aşamaya gelindi ABD'den Gazze'de ateşkes açıklaması: Müzakerelerde en zor aşamaya gelindi Haberi Görüntüle

ÜLKEDE 1000 ABD ASKERİ BULUNUYOR

ABD'nin Sahra Çölü'nün güney ucunda bulunan Agadez kenti yakınlarında "Niger Air Base 201" isimli bir İHA üssü yer alıyor. Bu üs, ABD'nin Cibuti'deki daimi üssünden sonra İHA operasyonlarını da yürüttüğü Afrika'daki en büyük ikinci üssü olarak dikkatleri çekiyor. 2019'dan bu yana hizmet veren üsün inşaatı ve finansmanı ABD'ye, mülkiyeti ise Nijer ordusuna ait. Nijer'den 10 yıllığına kiralanan Niger 201, ABD'nin en büyük ve en pahalı İHA üssü olarak kabul ediliyor. Üssün inşası için 110 milyon dolar, yıllık bakımı için ise 30 milyon dolar harcandı. ABD'nin Nijer'de 1000 askeri bulunuyor.

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

İdris Kartal

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading